Hienoa, olet suorittanut loppuun koulutuksen yleisestä tuoteturvallisuusasetuksesta! Kerrataan vielä koulutuksen keskeisimmät asiat:

Yleisen tuoteturvallisuusasetuksen tavoitteena on varmistaa, että kaikki EU:n markkinoilla olevat kuluttajatuotteet ovat turvallisia. GPSR koskee täydentävästi lähes kaikkia kuluttajatuotteita ja pyrkii vastaamaan haasteisiin, joita uudet teknologiat ja verkkokaupankäynnin kasvu asettavat tuotteiden turvallisuudelle. GPSR toimii turvaverkon tavoin: se kattaa riskejä, joista ei säännellä muualla EU-lainsäädännössä.

Kaikki toimitusketjun yritykset ovat omalta osaltaan velvollisia huolehtimaan, että kuluttajille päätyy vain turvallisia tuotteita. Oman roolin tunnistaminen tässä ketjussa on tärkeää, jotta tiedät, mitkä velvoitteet koskevat sinua tai edustamaasi yritystä. GPSR:n määrittämät yritysten roolit ovat: valmistaja, valtuutettu edustaja, maahantuoja, jakelija, jakelupalvelun tarjoaja sekä verkkomarkkinapaikan tarjoaja.

Tuotteet eivät saa aiheuttaa vaaraa tavanomaisessa käytössä ja niiden tulee kestää normaalin käytön olosuhteet. Talouden toimijoilla ja verkkomarkkinapaikan tarjoajilla on oltava valmiussuunnitelma siitä, kuinka reagoidaan vaaraa aiheuttaviin tuotteisiin ja tarvittaessa toteutetaan palautusmenettely. Vakavaa vaaraa aiheuttaviin tuotteisiin on reagoitava nopeasti. GPSR myös selkiyttää ja vahvistaa kuluttajien oikeuksia palautusmenettelyn eli takaisinvedon yhteydessä. 

Kerrataan vielä koulutuksen oppimistavoitteet. Voit arvioida jokaisen tavoitteen kohdalla, miten hyvin koet sen täyttyneen kohdallasi.

Koulutuksen käytyäsi…

  1. Ymmärrät, mitä yleinen tuoteturvallisuusasetus (General Product Safety Regulation, GPSR) tarkoittaa käytännössä, ja osaat toimia sen mukaisesti.
    • Tarvittaessa kertaa osiot: 1. Yleinen tuoteturvallisuusasetus pähkinänkuoressa, 2. Eri toimijioden roolit, 3. Turvallinen kuluttajatuote sekä 8. Palautusmenettely eli takaisinveto.
  2. Tiedät, mikä oma roolisi on tuoteturvallisuuden toteutumisessa ja mitä velvollisuuksia rooliisi liittyy.
    • Tarvittaessa kertaa osiot: 2. Eri toimijoiden roolit, 4. Valmistajan vastuut ja velvollisuudet, 5. Maahantuojan vastuut ja velvollisuudet, 6. Jakelijan vastuut ja velvollisuudet sekä 7. Verkkomarkkinapaikan tarjoajien vastuut ja velvollisuudet.
  3. Tiedät, miten voit ylläpitää yleiseen tuoteturvallisuusasetukseen liittyvää osaamistasi.
    • Seuraa Tukesin ja muiden viranomaisten tiedotusta lainsäädännön päivittymisestä. Standardien päivittymisestä saat tietoa standardoimisjärjestöiltä. Komissio julkaisee listaa harmonisoiduista standardeista verkkosivuillaan.


Viimeksi muutettu: keskiviikko 21. helmikuu 2024, 16.50