Kuvituskuva tehtaasta.Tuotteen valmistajan pitää ennen kaikkea varmistaa, että tuote suunnitellaan ja valmistetaan turvalliseksi käyttää. Avainasemassa on tuotteeseen ja sen käyttöön liittyvien riskien arviointi ja niiden poistaminen mahdollisimman pitkälle tuotteen suunnittelulla. 

Valmistajan pitää määrittää sisäiset prosessit, joilla valmistaja varmistaa, että tuotettavat tuotteet ovat turvallisia ja että sarjatuotantona valmistetut tuotteet pysyvät turvallisina. Valmistajan on otettava huomioon tuotteen käyttötarkoituksen, käyttöolosuhteiden ja käyttäjäryhmien lisäksi myös esimerkiksi mahdollinen muiden tuotteiden vaikutus tuotteen käytön turvallisuuteen sekä kyberturvallisuus. 


Harmonisoidut standardit auttavat turvallisen tuotteen suunnittelussa

Harmonisoituja eli yhdenmukaistettuja standardeja kannattaa hyödyntää tuotteen suunnittelussa mahdollisuuksien mukaan. Osalle tuotteista löytyy oma, tuotetyyppikohtainen standardinsa. Standardeja voi monesti hyödyntää myös sellaisen tuotteen suunnittelussa, joka ei kuulu suoraan yhdenmukaistetun standardin soveltamisalaan, mutta johon liittyvät riskit ovat samanlaisia kuin standardin kattamien tuotteiden. Yhdenmukaistetut standardit on pyritty laatimaan niin, että niitä noudattamalla pystyy valmistamaan vaatimustenmukaisen tuotteen. Voit tutustua tarkemmin standardeihin ja niiden käyttöön Tukesin verkkosivuilla.


Myös käyttöohjeiden laatiminen ja tuotteen jäljitettävyystiedoista huolehtiminen ovat tuotteen valmistajan vastuulla. Tutustumme tuotteessa vaadittuihin tietoihin seuraavaksi. Huomioithan kuitenkin, että ohjeilla ja varoituksilla ei voi paikata puutteellista suunnittelua. Niillä saa varoittaa ainoastaan sellaisista hyväksyttävistä riskeistä, joita suunnitteluratkaisuilla ei voida poistaa. 


Pohdintatehtävä
Pohdi, millaisia riskejä kuluttajatuotteiden käyttämiseen voi liittyä. Miten ja miksi tuotteen harhaanjohtava ulkonäkö voi olla vaarallista?


Hyvin sujuu. Siirrytään sitten tuotteen suunnittelusta ja valmistamisesta siihen, mitä tietoja tuotteelta vaaditaan.
Viimeksi muutettu: keskiviikko 21. helmikuu 2024, 16.43