Jotta kuluttajatuote voidaan saattaa EU:n markkinoille, on sille osoitettava tuotteen turvallisuusvaatimusten täyttymisestä vastaava taho. Vastuutahon on oltava sijoittautunut Euroopan unioniin. Tuotteen ensisijainen vastuutaho on valmistaja, jos se on sijoittautunut EU:n alueelle. Jos valmistaja ei ole EU:ssa, vastuutaho voi olla myös EU:hun sijoittautunut maahantuoja, valmistajan nimeämä valtuutettu edustaja tai jakelupalvelujen tarjoaja.

Vastuutahon on tuotetta markkinoille saatettaessa... 

  • varmistettava, että tuotteen tekniset asiakirjat ovat viranomaisen saatavilla,
  • varmistettava, että tuote on sitä koskevien teknisten asiakirjojen mukainen,
  • varmistettava, että tuotteessa on vaaditut tiedot kohdemaan vaatimilla kielillä ja
  • toimitettava pyynnöstä viranomaiselle kaikki tiedot ja asiakirjat, jotka ovat tarpeen tuotteen vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi.
Jos on syytä uskoa, että tuote aiheuttaa riskin, vastuutahon on... 

  • ilmoitettava riskistä markkinavalvontaviranomaisille ja 
  • varmistettava, että tarpeelliset toimet tuotteesta aiheutuvien riskien poistamiseksi tehdään (tarvittaessa vastuutahon on tehtävä toimet itse).

Tuotteelta vaadittuihin tietoihin kuuluvat vastuutahon tiedot, eli nimi, rekisteröity toiminimi tai rekisteröity tavaramerkki ja yhteystiedot, mukaan lukien postiosoite ja sähköinen osoite, kuten sähköpostiosoite. Tiedot on ilmoitettava joko tuotteessa, sen pakkauksessa tai tuotteen mukana olevassa asiakirjassa. Lisäksi tuotteen mukana on toimitettava sen turvallisen käytön kannalta oleelliset tiedot, kuten käyttöohjeet. Tuotteen tiedot on annettava kohdemaan vaatimilla kielillä. Suomessa nämä kielet ovat suomi ja ruotsi. 

Etämyynnissä, kuten verkkokaupassa, pätevät samat säännöt. Tuotteen mukana tulevat tiedot tulee ilmoittaa etämyynnissä kohdevaltion vaatimalla kielellä. Näiden lisäksi tuotteesta tulee esittää tuotteen tunnistamiseksi tarvittavat tiedot. Näitä tietoja ovat kuva, tuotteen tyyppi ja muu tuotetunniste.

Viranomaiselle annettavat tiedot on toimitettava kielellä, jota kyseinen viranomainen voi helposti ymmärtää. Tämän kielen voi määrittää joko jäsenvaltio lainsäädännössään tai kukin viranomainen erikseen. Esimerkiksi Tukes lähtökohtaisesti hyväksyy englanninkielisen dokumentaation.


Nyt tiedät EU-vastuutahon velvollisuudet. Tiedät myös, että kaikkien tuotteen markkinoille saattamiseen osallistuvien tahojen on varmistuttava kuluttajatuotteidensa turvallisuudesta. Mutta mitä tapahtuu silloin, kun markkinoille päätyy vaatimusten vastainen tai jopa vaarallinen tuote? Otetaan tästä selvää seuraavaksi.

Viimeksi muutettu: keskiviikko 21. helmikuu 2024, 16.42