Tuotteeseen liittyvän turvallisuustiedon kerääminen ja käsittely 

Piirretty kuva kahvikupista, jonka korva on irronnut.Valmistajan on kerättävä tietoa tuotteissa mahdollisesti ilmenevistä riskeistä ja tarvittaessa ryhdyttävä toimenpiteisiin tuotteisiin liittyvien riskien poistamiseksi ja niistä tiedottamiseksi. 

Valmistajien on asetettava julkisesti saataville viestintäkanava, kuten puhelinnumero tai sähköpostiosoite, jotta kuluttajat voivat tehdä tuotteeseen liittyviä valituksia ja ilmoittaa valmistajille tuotteeseen liittyvistä onnettomuuksista tai turvallisuusongelmista. Viestintäkanavassa tulee huomioida vammaisten henkilöiden saavutettavuustarpeet.

Valmistajien on tutkittava tuotteesta tehdyt valitukset ja onnettomuuksista saadut tiedot ja pidettävä sisäistä rekisteriä näistä valituksista sekä tuotteiden palautusmenettelyistä ja korjaavista toimenpiteistä, joita on toteutettu tuotteen saattamiseksi vaatimusten mukaiseksi.


Jos tuote on vaarallinen...

Jos valmistajalla on syytä uskoa, että sen markkinoille saattama tuote on vaarallinen, valmistajan on välittömästi:

  1. Toteutettava tarvittavat korjaavat toimenpiteet vaaran poistamiseksi ja tuotteen saattamiseksi vaatimusten mukaiseksi.

  2. Ilmoitettava asiasta markkinavalvontaviranomaisille Safety Business Gateway -järjestelmän kautta.

  3. Ilmoitettava asiasta toimitusketjun muille toimijoille.

  4. Tarvittaessa ilmoitettava asiasta kuluttajille GPSR:ssä säädettyjä menettelyjä noudattaen (kts. tämän koulutuksen osio 8).



Korjaavat toimenpiteet

Korjaavilla toimenpiteillä pyritään poistamaan tuotteeseen liittyvä vaara tai pienentämään riskiä siedettävälle tasolle ja saattamaan tuote vaatimusten mukaiseksi. Korjaavia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi markkinoilta poistaminen tai palautusmenettelyn eli takaisinvedon toteuttaminen, johon tutustutaan tarkemmin tämän koulutuksen erillisessä osiossa. Markkinavalvontaviranomaiset voivat pyytää valmistajaa toimittamaan korjaavista toimenpiteistä säännöllisiä edistymisraportteja. Viranomaiset voivat myös päättää, milloin toimenpiteet voidaan katsoa loppuun saatetuiksi.


Ilmoittaminen markkinavalvontaviranomaisille

Valmistaja ilmoittaa vaarallisesta tuotteesta niiden jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisille, joissa tuote on asetettu saataville markkinoilla. Ilmoitus tehdään Safety Business Gateway -järjestelmän kautta.

Huomioithan, että... 

Yleisen tuoteturvallisuusasetuksen myötä ei enää riitä, että ilmoitus tehdään yhden jäsenvaltion viranomaiselle. Ilmoitus on tehtävä Safety Business Gatewayn kautta. 

Valmistajan on toimitettava pyynnöstä markkinavalvontaviranomaisille kaikki tarvittavat tiedot tuotteeseen liittyvästä riskistä kymmenen vuoden ajan siitä, kun viimeinen tuotekappale on myyty tai toimitettu. Näitä tietoja ovat erityisesti:

  • Täydellinen kuvaus tuotteen aiheuttamista riskeistä, niihin liittyvistä valituksista ja tietoon tulleista onnettomuuksista ja

  • Kuvaus korjaavista toimenpiteistä, joita on toteutettu riskiin puuttumiseksi.

Valmistajan pitää varmistaa, että myös muille toimitusketjun toimijoille tiedotetaan oikea-aikaisesti turvallisuusongelmista.


Hienoa, olet nyt käynyt läpi valmistajan vastuut ja velvollisuudet. Kerrataan opittua vielä tehtävien avulla!


Viimeksi muutettu: keskiviikko 21. helmikuu 2024, 16.45