Kaikki toimitusketjun yritykset, valmistajan edustaja sekä verkkokauppa-alustojen tarjoajat ovat velvollisia ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin, jos käy ilmi, että tuote aiheuttaa sellaisen riskin, jota ei voida pitää hyväksyttävänä. Tarvittavia toimenpiteitä voivat olla riskin vakavuudesta riippuen:

  • myynnin lopettaminen kunnes tuote on korjattu
  • myynnin lopettaminen ja tuotteen hävittäminen
  • tuotteen poisto markkinoilta
  • palautusmenettelyn eli takaisinvedon järjestäminen
  • tiedottaminen kuluttajille 

Kaikki toimitusketjun yritykset, valmistajan edustaja sekä verkkokauppa-alustojen tarjoajat ovat velvollisia ilmoittamaan viranomaisille, jos yritys on saanut tietoonsa, että tuote aiheuttaa vaaraa. Ilmoitus tehdään Safety Business Gateway -järjestelmän kautta. Ilmoitusvelvollisuus koskee ensisijaisesti valmistajia, mutta muut toimitusketjun yritykset ovat velvollisia varmistamaan, että ilmoitus tehdään viivytyksettä tai ilmoittamaan itse viranomaisille, jos valmistaja laiminlyö ilmoitusvelvollisuutensa.

Markkinavalvontaviranomaiset voivat pyytää talouden toimijoita raportoimaan säännöllisesti toimenpiteiden edistymisestä. Näiden perusteella voidaan päättää, onko korjaava toimenpide suoritettu loppuun. 

Kannettava tietokone, jonka ruudulla EU:n lippua ja teksti Safety Gate.Mikä on Safety Gate -järjestelmä?

Safety Gate on Euroopan yhteisön tietojenvaihtojärjestelmä, jonka avulla komissio ja jäsenmaat vaihtavat tietoja vaarallisista tuotteista ja niille tehdyistä toimenpiteistä. Järjestelmässä on 3 erillistä osiota: Julkinen portaali, Safety Business Gateway yrityksille ja viranomaisten välinen tietojenvaihtokanava. 
Yleinen tuoteturvallisuusasetus vahvistaa ja uudistaa Safety Gate -järjestelmää. Yrityksille tulee suoraan Safety Gateen liittyviä ilmoitus- ja seurantavelvollisuuksia.


Kaikilla toimijoilla on velvollisuus tehdä yhteistyötä viranomaisen kanssa

Kaikki toimitusketjun yritykset, valmistajan edustaja sekä verkkokauppa-alustojen tarjoajat ovat velvollisia tekemään yhteistyötä viranomaisten kanssa tuotteen aiheuttaman riskin poistamiseksi. 

Markkinavalvontaviranomaisen pyynnöstä tuotteesta on annettava kaikki tarvittavat turvallisuustiedot. Erityisen tärkeitä ovat täydellinen kuvaus tuotteen aiheuttamista riskeistä, niihin liittyvistä valituksista sekä tietoon tulleista onnettomuuksista ja kuvaus toimenpiteistä, joita on toteutettu riskin poistamiseksi.

Yritysten on pyynnöstä yksilöitävä ja toimitettava markkinavalvontaviranomaisille myös jäljitettävyyttä koskevat tiedot tuotteesta. Näitä tietoja ovat: 

  • toimijat, jotka ovat toimittaneet yritykselle tuotteen tai sen osan ja
  • toimijat, joille yritys on itse toimittanut tuotteen.

Tuotteen osaksi lasketaan myös komponentit sekä sulautetut ohjelmistot.


Hyvin sujuu! Siirrytään sitten tehtävien kautta valmistajan vastuisiin ja velvollisuuksiin.




Viimeksi muutettu: keskiviikko 21. helmikuu 2024, 16.43