Maahantuojan on tutkittava tuotteestaan tehdyt valitukset ja onnettomuuksista saadut tiedot 

Jos kuluttaja tekee valituksen maahantuojan markkinoille saattaman tuotteen turvallisuudesta, on maahantuojan tutkittava tämä valitus. 

Kuvituskuva rikki menneestä veitsestäValitukset ja tuotteiden palautusmenettelyt on kirjattava tuotteen valmistajan rekisteriin tai maahantuojan omaan sisäiseen rekisteriin. Rekisteriin on kirjattava myös korjaavat toimenpiteet, joita on toteutettu tuotteen saattamiseksi vaatimusten mukaiseksi. 

Maahantuojan on tiedotettava valmistajalle, jakelijoille ja tarvittaessa huolintapalvelujen ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajille oikea-aikaisesti näistä tutkimuksista ja niiden tuloksista.

Maahantuojan on tehtävä yhteistyötä viranomaisten kanssa tuotteesta aiheutuvan vaaran poistamiseksi. Maahantuojan on annettava viranomaiselle pyynnöstä kaikki tarvittavat tiedot, kuten 6 vuoden ajalta tiedot talouden toimijoista, jotka ovat toimittaneet sille tuotteen tai osan, komponentin tai tuotteeseen sulautetun ohjelmiston ja talouden toimijoista, joille se itse on toimittanut tuotteen.


Jos tuote on vaarallinen...

Jos maahantuojalla on syytä uskoa, että sen markkinoille saattama tuote on vaarallinen, maahantuojan on ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin. Maahantuojan on välittömästi

  1. Ilmoitettava asiasta valmistajalle.

  2. Ilmoitettava asiasta markkinavalvontaviranomaisille.

  3. Varmistettava, että korjaavat toimenpiteet toteutetaan. 

  4. Varmistettava, että kuluttajille ilmoitetaan asiasta välittömästi. 

Maahantuoja on velvollinen ilmoittamaan vaarallisesta tuotteesta valmistajalle ja niiden jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisille, joissa tuote on asetettu saataville. Ilmoitus viranomaisille tehdään Safety Business Gateway -järjestelmän kautta.

Maahantuojan on varmistettava, että tarvittavat korjaavat toimenpiteet tehdään tehokkaasti tuotteen saattamiseksi vaatimustenmukaiseksi ja riskin poistamiseksi. Jos tällaisia toimenpiteitä ei ole toteutettu valmistajan toimesta, maahantuojan on välittömästi toteutettava ne.


Hyvin sujuu! Kerrataan maahantuojan vastuut ja velvollisuudet vielä tehtävien avulla.

Viimeksi muutettu: keskiviikko 21. helmikuu 2024, 16.46