Yleinen tuoteturvallisuusasetus koskee täydentävänä lainsäädäntönä kaikkia kuluttajatuotteita, joiden osalta sen soveltamista ei ole erikseen suljettu pois. Näin sitä voidaan soveltaa myös kulutustavaroihin, joiden vaatimuksista on säädetty tuotekohtaisessa erityislainsäädännössä, kuten leluihin tai sähkölaitteisiin (ns. harmonisoidut tuoteryhmät). Asetusta sovelletaan tuotteisiin riippumatta siitä, ovatko tuotteet uusia, käytettyjä, korjattuja tai kunnostettuja.  

Mihin yleistä tuoteturvallisuusasetusta ei sovelleta? 

Vain tietyt, erikseen mainitut tuoteryhmät on jätetty täysin yleisen tuoteturvallisuusasetuksen soveltamisalan ulkopuolelle. Esimerkiksi elintarvikkeisiin ja lääkkeisiin yleistä tuoteturvallisuusasetusta ei sovelleta edes täydentävästi.

Yleinen tuoteturvallisuusasetus koskee sekä fyysisessä että digitaalisessa muodossa olevia kuluttajatuotteita. Tuotteeseen sovelletaan asetuksen vaatimuksia myös silloin, kun sitä käytetään palvelun yhteydessä. Ammattilaiskäyttöön tarkoitetut tuotteet kuuluvat soveltamisalaan, jos myös kuluttajien oletetaan käyttävän tuotetta.


Jäitkö vielä pohtimaan, mitkä lait koskevat juuri sinun edustamasi yrityksen tuotteita ja miten? Koulutuksen ensimmäisessä oppimistehtävässä käymme läpi tuoteryhmäkohtaisia säädöksiä ja sitä, miten yleistä tuoteturvallisuusasetusta sovelletaan näihin tuotteisiin. Eteenpäin!

Viimeksi muutettu: keskiviikko 21. helmikuu 2024, 10.15