Verkkomarkkinapaikan tarjoaja toimii verkossa välittäjänä myyjien ja kuluttajien välillä

Yleisessä tuoteturvallisuusasetuksessa on erillisiä velvoitteita verkkomarkkinapaikkojen tarjoajille eli verkkokauppa-alustoille. Asetus asettaa velvoitteita kaikille verkkomarkkinapaikkojen tarjoajille, riippumatta verkkomarkkinapaikan koosta. Yleisessä tuoteturvallisuusasetuksessa säädettyjä verkkomarkkinapaikan tarjoajan velvollisuuksia sovelletaan myös harmonisoiduilla tuotesektoreilla. Kaikilla verkkomarkkinapaikan tarjoajilla tulee olla sisäiset prosessit yleisen tuoteturvallisuusasetuksen mukaisten velvoitteiden varmistamiseksi. Tarjoajilta vaaditaan lisäksi yhteyspisteitä, reagoimista vaarallisiin tuotteisiin ja niistä tiedottamista kuluttajille.


Mikä verkkomarkkinapaikan tarjoaja on?

Verkkomarkkinapaikan tarjoajalla tarkoitetaan sellaista välityspalvelun tarjoajaa, joka käyttää verkkorajapintaa, joka antaa kuluttajille mahdollisuuden tehdä etäsopimuksia elinkeinonharjoittajien kanssa tuotteiden myymisestä ja ostamisesta.

Piirretty kuvituskuva henkilöstä, jolla on kädessä pankkikortti ja puhelin.


Verkkomarkkinapaikan tarjoaja on siis yritys, joka tarjoaa digitaalisen alustan, jolla useat eri myyjät ja kuluttajat kohtaavat. Se antaa verkossa kuluttajille mahdollisuuden ostaa useamman toimijan tuotteita yhdestä ja samasta paikasta. Silloin kun verkkokauppa-alustan tarjoaja myy tuotteita myös omaan lukuunsa, se on niiden tuotteiden osalta valmistaja, maahantuoja tai jakelija tapauksesta riippuen. 

Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien vastuut eroavat kuitenkin valmistajien, maahantuojien ja jakelijoiden vastuista, sillä ne eivät voi vastata tuotteista samalla tavoin kuin sellaiset tahot, joilla on tosiasiallisesti mahdollisuus varmistautua ja vaikuttaa tuotteiden turvallisuuteen ja vaatimustenmukaisuuteen.

Verkkokauppa, jossa yritys myy vain itse valmistamiaan, maahantuomiaan tai jakelemiaan tuotteita, ei ole verkkomarkkinapaikan tarjoaja, vaan se katsotaan kivijalkamyymälän tavoin valmistajaksi, maahantuojaksi tai jakelijaksi ja sitä koskevat kyseisten roolien mukaiset velvollisuudet. 



Yleinen tuoteturvallisuusasetus täydentää EU:n digipalveluasetusta eli DSA:ta (The Digital Services Act)

EU:n digipalveluasetukseen nähden GPSR on erityislainsäädäntöä. DSA:n tietyt verkkomarkkinapaikkoja koskevat velvoitteet on rajattu koskemaan vain tietyn kokoisia verkkomarkkinapaikkoja. GPSR puolestaan koskee lähtökohtaisesti kaikkia verkkomarkkinapaikkoja ja verkkokauppa-alustoja, riippumatta niiden koosta. Toisaalta GPSR:n mukaisia velvoitteita sovelletaan vain tuoteturvallisuuteen, kun DSA:ssa säädetään muistakin asioista, kuten rikollisesta sisällöstä. Voit tutustua EU:n digipalveluasetukseen täällä.


Noin! Nyt tiedät, mitä verkkomarkkinapaikan tarjoajalla tarkoitetaan. Siirrytään sitten verkkomarkkinapaikan tarjoajien vastuisiin.

Viimeksi muutettu: keskiviikko 21. helmikuu 2024, 16.48