Valmistajan pitää laatia tuotteen tekniset asiakirjat 

Kuvituskuva asiakirjasta.Tekniset asiakirjat perustuvat valmistajan tekemään sisäiseen riskianalyysiin ja sen tuloksiin. Koska tuotteet ja niiden ominaisuudet voivat vaihdella suuresti, myös teknisten asiakirjojen sisältö voi vaihdella tuotteesta riippuen hyvin lyhyestä, yhdelle sivulle mahtuvasta tuotteen kuvauksesta melko laajoihiin dokumentaatioihin. 

Teknisten asiakirjojen pitää sisältää vähintään yleinen kuvaus tuotteesta ja tuotteen turvallisuuden arvioinnin kannalta olennaisista ominaisuuksista. 

Teknisten asiakirjojen pitää tarvittaessa sisältää riskianalyysin lisäksi myös luettelo tuotteen suunnittelussa ja valmistuksessa sovelletuista harmonisoiduista standardeista sekä selvitys siitä, miltä osin kyseisiä standardeja on sovellettu.

Valmistajan on pidettävä tuotteen tekniset asiakirjat ajan tasalla. Valmistajan on pyynnöstä toimitettava tekniset asiakirjat viranomaisille kymmenen vuoden ajan siitä, kun tuote on saatettu markkinoille.


Tuotteessa on oltava mukana käyttöohjeet ja olennaiset turvallisuustiedot

Valmistajan pitää varmistaa, että tuotteeseen liitetään selkeät ohjeet ja turvallisuuden kannalta oleelliset tiedot. Turvallisuuden kannalta olennaisia tietoja voivat olla esimerkiksi varoitukset, ikärajoitukset ja turvallisen käytön olosuhteet. 

Ohjeet on tarjottava Suomessa suomen ja ruotsin kielellä. Jos valmistaja aikoo saattaa tuotettaan markkinoille muussa EU-maassa, ohjeiden kielen määrittää kyseinen jäsenvaltio. 

Kuluttajan on saatava turvallisuuden kannalta tarpeelliset ohjeet tuotteen mukana. Ei siis riitä, että ohjeet löytyvät esimerkiksi valmistajan verkkosivuilta. Tuotteen mukana annettujen, turvallisuuden kannalta tarpeellisten ohjeiden lisäksi valmistaja voi asettaa laajemmat käyttöohjeet saataville digitaalisessa, saavutettavassa muodossa. 

Ohjevaatimusta ei kuitenkaan sovelleta, jos tuotetta pystyy käyttämään turvallisesti ja valmistajan tarkoittamalla tavalla ilman ohjeita ja turvallisuustietoja. Valmistajan on riskinarviossaan huomioitava myös tuotteen oletettavissa olevat käyttöolosuhteet  ja vaaraa aiheuttavan tahattoman väärinkäytön todennäköisyys. 

Tuotteessa on oltava jäljitettävyystiedot

Valmistajan pitää varmistaa, että tuotteeseen on kiinnitetty tyyppi-, erä- tai sarjanumero tai muu merkintä, jonka ansiosta tuote voidaan tunnistaa, ja jonka kuluttajat voivat helposti nähdä ja lukea. Jos tuotteen koko tai luonne ei salli merkinnän kiinnittämistä itse tuotteeseen, tieto voidaan antaa pakkauksessa tai tuotteen mukana olevassa asiakirjassa.

Tuotteessa pitää olla valmistajan tiedot eli valmistajan nimi, rekisteröity toiminimi tai rekisteröity tavaramerkki, postiosoite ja sähköinen osoite, kuten sähköpostiosoite, ja tarvittaessa (jos eri kuin edellinen) keskitetyn yhteyspisteen postiosoite tai sähköinen osoite. Jos tiedot eivät mahdu tuotteeseen, ne voidaan sijoittaa tuotteen pakkaukseen tai tuotteen mukana olevaan asiakirjaan.


Valmistajalla on oltava palautekanava

Valmistajan on asetettava julkisesti saataville viestintäkanava, kuten puhelinnumero tai sähköpostiosoite, jotta kuluttajat voivat tehdä tuotteeseen liittyviä valituksia ja ilmoittaa valmistajalle tuotteeseen liittyvistä onnettomuuksista tai turvallisuusongelmista. Viestintäkanavassa tulee huomioida vammaisten henkilöiden saavutettavuustarpeet.


Myynti verkossa tai muilla tavoin etänä

Jos valmistaja myy tuotetta etämyynnin kautta esimerkiksi verkkokaupassa, tuotteen tuotetiedoissa on selkeästi ja näkyvästi ilmoitettava
  • varoitukset tai turvallisuustiedot, jotka on kiinnitettävä tuotteeseen tai pakkaukseen tai sisällytettävä tuotteen mukana olevaan asiakirjaan
  • valmistajan yhteystiedot
  • tiedot, joiden avulla tuote voidaan tunnistaa ja
  • tarvittaessa unioniin sijoittautuneen vastuuhenkilön yhteystiedot.


Valmistajan on myös annettava pyynnöstä viranomaiselle seuraavat jäljitettävyystiedot: 

  • toimijat, jotka ovat toimittaneet valmistajalle tuotteen tai tuotteen osia ja

  • toimijat, joille valmistaja on itse toimittanut tuotteita. 

Nämä tiedot on annettava kuuden vuoden ajan viimeisen tuotteen tai osan vastaanottamisesta, myymisestä tai toimittamisesta.


Nyt tiedät, mitä tietoja turvallisella tuotteella pitää olla. Mutta mitkä ovat valmistajan vastuut, kun huomataan, että tuote onkin vaatimustenvastainen tai vaarallinen?


Viimeksi muutettu: keskiviikko 21. helmikuu 2024, 16.44