EU:n tuoteturvallisuuslainsäädännöstä tulevat velvoitteet on jaoteltu roolien mukaan. Jokaisen toimijan tulee tietää oma roolinsa tuoteturvallisuuden toteutumisessa, jotta se pystyy noudattamaan laista tulevia velvollisuuksiaan.

Tekstilaatikot, joiden välissä nuolet: Valmistaja, Maahantuoja, Jakelija, Verkkomarkkinapaikan tarjoaja ja Kuluttaja

Valmistaja on luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, joka valmistaa, suunnitteluttaa tai valmistuttaa tuotetta ja pitää sitä kaupan omalla nimellään tai tavaramerkillään. Valtuutettu edustaja on valmistajan valtuuttama EU:hun sijoittunut toimija. 

Maahantuoja on Euroopan unioniin sijoittautunut luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, joka saattaa kolmannesta maasta tuotavan tuotteen Euroopan unionin markkinoille. Huomioithan, että lainsäädännön määritelmä eroaa arkikielestä, jossa maahantuonnilla usein tarkoitetaan tuotteen tuomista Suomeen

Jakelija on jokin muu toimitusketjuun kuuluva luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö kuin valmistaja tai maahantuoja, joka asettaa tuotteen saataville markkinoilla. Jakelija ei ole sama asia kuin jakelupalvelun tarjoaja.

Verkkomarkkinapaikan tarjoajaksi kutsutaan sellaisen välityspalvelun tarjoajaa, joka käyttää verkkorajapintaa, joka antaa kuluttajille mahdollisuuden tehdä etäsopimuksia elinkeinonharjoittajien kanssa tuotteiden myynnistä. 

Jakelupalvelun tarjoaja eli ns. fullfillment house/center on luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, joka tarjoaa liiketoiminnan yhteydessä vähintään kahta seuraavista palveluista: varastointi, pakkaaminen, varustaminen osoitteella ja lähettäminen, ilman että omistaa käsiteltävät tuotteet. Ei kuitenkaan pelkkä posti- tai kuljetuspalvelujen tarjoaja.

Lisäksi EU-lainsäädännössä puhutaan talouden toimijoista. Tällä termillä tarkoitetaan valmistajia, valtuutettuja edustajia, maahantuojia, jakelijoita ja jakelupalvelun tarjoajia.

Huomioithan, että... 

  • Valmistajan velvollisuudet koskevat täysimääräisinä myös tahoa, joka saattaa tuotteen markkinoille omalla nimellään tai tavaramerkillään tai joka merkittävästi muuttaa tuotetta. Jos esimerkiksi brändäät toisen yrityksen valmistaman tuotteen uudelleen ja alat myydä sitä, sinut katsotaan tuotteen valmistajaksi. Tällöin kaikki valmistajaa koskevat velvoitteet koskevat myös sinua.

  • Yleinen tuoteturvallisuusasetus edellyttää, että tuotteella on EU:hun sijoittautunut vastuutaho. Jos valmistaja on EU:ssa, se on ensisijainen vastuutaho. Jos valmistaja ei ole EU:ssa, vastuutaho on maahantuoja tai valtuutettu edustaja tai viime kädessä jakelupalvelun tarjoaja.

Pohdintatehtävä

Hienoa! Olet nyt tutustunut erilaisiin rooleihin, joita yleisessä tuoteturvallisuusasetuksessa mainitaan. Ennen kuin siirryt seuraavaan osioon, käytä hetki seuraavaan pohdintatehtävään.

Pohdi hetki itsenäisesti, mikä rooli tai mitkä roolit koskevat sinua tai edustamaasi yritystä. Kirjaa roolit itsellesi muistiin. Toivomme, että käyt koko koulutuksen läpi, mutta kiinnitä erityistä huomiota niihin osioihin, joissa syvennetään tietoa sinulle merkityksellisiin rooleihin ja niihin kuuluviin velvollisuuksiin liittyen:

  • Valmistajan velvollisuuksiin syvennytään neljännessä osiossa.
  • Maahantuojan vastuita ja velvollisuuksia käsitellään viidennessä osiossa.
  • Jakelijan vastuista ja velvollisuuksista opit enemmän kuudennessa osiossa.
  • Verkkomarkkinapaikan tarjoajiin syvennytään seitsemännessä osiossa.


Roolista riippumatta jokaisen olisi hyvä tuntea kaikkien toimijoiden vastuut ja velvollisuudet pääpiirteittäin. Seuraavaksi katsomme kokonaiskuvaa siitä, miten vastuut jakautuvat eri rooleille. Jatketaan siis eteenpäin!

Viimeksi muutettu: keskiviikko 21. helmikuu 2024, 16.40