Yleinen turvallisuusvaatimus tarkoittaa sitä, että toimijat saavat asettaa saataville markkinoilla ainoastaan turvallisia tuotteita. Toimijoiden on arvioitava tarjoamiensa tuotteiden turvallisuus ja varmistuttava tuotteidensa turvallisuudesta.

Keinoja tuotteiden turvallisuuden arviointiin

  1. Harmonisoitu standardi: Tuotteen oletetaan olevan yleisen turvallisuusvaatimuksen mukainen, jos se on valmistettu sitä koskevan harmonisoidun standardin mukaisesti. Tuote katsotaan turvalliseksi kuitenkin vain niiden riskien osalta, jotka on huomioitu kyseisessä standardissa. Käytännössä siis pelkkä standardin käyttö ei aina riitä takaamaan tuotteen turvallisuutta. 
  2. Muut keinot: Yleinen tuoteturvallisuusasetus ei velvoita harmonisoidun standardin käyttöön, jos tuotteen turvallisuus on pystytty varmistamaan muilla keinoilla. Jos tuotetta koskevia harmonisoituja standardeja ei ole, tuotteen ominaisuuksia voidaan tarkastella ja verrata erityisesti seuraavien valossa:

    • Muut eurooppalaiset standardit
    • Kansainväliset standardit
    • Kansainväliset sopimukset
    • Vapaaehtoiset sertifiointijärjestelmät tai vastaavat ulkopuoliset vaatimustenmukaisuuden arviointikehykset, erityisesti ne, jotka on kehitetty unionin lainsäädännön tukemiseksi
    • Tuoteturvallisuuden arviointia koskevat komission suositukset tai suuntaviivat
    • Siinä jäsenvaltiossa laaditut kansalliset standardit, jossa tuote on asetettu saataville
    • Uusimmat tiedot ja uusin teknologia, mukaan lukien tunnustettujen tieteellisten elinten ja asiantuntijakomiteoiden lausunnot
    • Kyseisellä alalla voimassa olevat tuoteturvallisuutta koskevat käytännesäännöt
    • Turvallisuutta koskevat kuluttajien kohtuulliset odotukset
    • Komission eurooppalaisille standardisoimisjärjestöille tekemissä standardisointipyynnöissä esitetyt turvallisuusvaatimukset.
Tuotteen turvallisuuden arviointia ohjaavat seikat

Tuotteen turvallisuuden arviointiin vaikuttavat tuotteen ominaisuudet, käyttötarkoitus, mukana tulevat ohjeet, käytettävyys muiden tuotteiden kanssa, sekä tuotteen oletettu kuluttajaryhmä. Tuotteen turvallisuutta arvioidaan siis aina suhteessa siihen, millainen tuote on kyseessä.

Tuotteen ominaisuuksilla tarkoitetaan sen rakennetta, teknisiä ominaisuuksia, koostumusta ja ulkonäköä. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, jos tuotteen ulkonäkö antaa ymmärtää sen käyttötarkoituksen olevan jotakin muuta, kuin se todellisuudessa on. Esimerkki tällaisesta ovat elintarvikkeita muistuttavat tuotteet, joita ei ole tarkoitettu nautittavaksi.

Tuotteen mukana tulevat ohjeet sekä tuotteen pakkaus merkintöineen ovat myös oleellinen osa turvallisuuden arviointia. Tärkeää on kuitenkin huomioida, ettei tuotteen käyttöohjeilla ja merkinnöillä voi paikata puutteita tuotteen suunnittelussa, vaan niiden tulee tukea jo valmiiksi mahdollisimman turvalliseksi suunnitellun tuotteen käyttöä. Ohjeet ja varoitukset ovat vasta toissijainen keino poistaa sellaisia riskejä, joita ei ole voitu poistaa tuotteen suunnittelussa (ns. jäännösriski). On kuitenkin jäännösriskejä, joita ei voida riittävän tehokkaasti poistaa tai vähentää hyväksyttävälle tasolle varoituksin ja ohjein. Tällöin tuotetta ei saa myydä.

Esimerkki

Kynttilän aiheuttamaa tulipaloriskiä pienentää varoitus siitä, ettei kynttilää saa jättää palamaan valvomatta. Varoitus ei kuitenkaan pienennä riittävästi riskiä silloin, jos kynttilän mansetti on valmistettu palavasta materiaalista. Kynttilöitä saa siis myydä, kunhan niissä on asianmukaiset varoitukset, sen sijaan palavasta materiaalista valmistettuja kynttilämansetteja ei saa myydä.

Käyttäjäryhmät huomioidaan tuotteen turvallisuutta arvioitaessa. Tuotteen valmistuksessa ja ominaisuuksissa tulee huomioida eri ikäryhmät, aisti- ja liikerajoitteet, vammaisuus sekä sukupuolen aiheuttamat erot. Erityisen tärkeää on huomioida lapsille suunnattujen tuotteiden käyttöturvallisuus lapsen ikätasoon nähden.

Tuotteen käytön tulee olla turvallista myös silloin, kun sitä käytetään yhdessä muiden sen kanssa käytettäväksi tarkoitettujen tuotteiden kanssa. Tämä koskee myös tuotteita, jotka liitetään toisiinsa verkon välityksellä.

Kyberturvallisuus tulee huomioida tuotteissa, jotka ovat ominaisuuksiensa takia alttiita kyberhyökkäyksille. Tämän lisäksi tuotteen ennakoivat, kehittyvät ja oppivat ominaisuudet eivät saa heikentää tuotteen turvallisuutta. Käytännössä tuotteeseen ei saa esimerkiksi koneoppimisen avulla muodostua turvallisuusriskejä.


Pohdintatehtävä

Valitse jokin tuote, jonka edustamasi yritys on asettanut saataville markkinoilla.

  1. Pohdi, soveltuuko tuotteeseesi jokin olemassa oleva standardi. Jos tällaista ei ole, pohdi, miten varmistut tuotteesi turvallisuudesta.
  2. Mitkä tuotteesi ominaisuudet saattavat heikentää sen käyttöturvallisuutta?
  3. Millaiset merkinnät tuotteessasi tai sen pakkauksessa on? Kertovatko ne kaiken oleellisen tuotteesta ja sen turvallisesta käytössä?
  4. Ketkä tuotettasi yleensä käyttävät? Millä tavoin huomioit erilaisten käyttäjien turvallisuuden tuotteessasi?
  5. Onko tuotteesi altis kyberhyökkäyksille? Jos on, miten huomioit tämän riskin?


Hyvä! Siirrytään sitten tarkastelemaan, mitä vaatimus vastuutahosta EU:ssa tarkoittaa.

Senast ändrad: onsdag, 21 februari 2024, 16:42