Aiheen kuvaus

  •  

    Vaarallinen tuote

    Jos yritys saa tietoonsa, että kulutustavara aiheuttaa vaaraa, pitää sen välittömästi ryhtyä toimenpiteisiin vaaran poistamiseksi ja ilmoittaa asiasta viranomaisille.

    • Mikäli tuotetta on myyty ainoastaan Suomessa, ilmoitus tehdään Tukesille. Helpointa ilmoitus on tehdä Tukesin verkkosivujen kautta ilmoituslomakkeella.
    • Mikäli tuotetta on myyty tai markkinoitu Suomen ulkopuolella, täytyy ilmoitus tehdä myös kohdemaan viranomaiselle. EU alueella helpoin tapa on tehdä ilmoitus vaarallisesta tuotteesta Product Safety Business Alert Gateway -järjestelmään. Järjestelmän kautta ilmoituksen voi lähettää samalla kertaa tiedoksi viranomaisille kaikissa niissä EU- ja ETA-alueen maissa, joissa riskin aiheuttavaa tuotetta on ollut myynnissä. 

    Kaikkiin tarpeellisiin toimenpiteisiin vaaran poistamiseksi pitää ryhtyä välittömästi. Oikea-aikaiset ja riittävät toimenpiteet ovat yrityksen vastuulla. Yritys ei voi jäädä odottelemaan viranomaisten käsittelyä.

    Markkinavalvonnan toimenpiteet 

    Tukesin valvonnan perusteena on riskiperusteisuus. Tukes ei tarkasta kaikkia markkinoille tulevia tuotteita. Riskiperusteisuus tarkoittaa sitä, että Tukes kohdistaa valvontansa pääosin sinne, missä ovat suurimmat riskit tai missä valvonnallamme on suurin vaikuttavuus. Konkreettinen kuluttajatuotteisiin kohdistuva markkinavalvonta on pistokokeenomaista. Valvontaa kohdistetaan myös projektinomaisesti tiettyyn tuoteryhmään. 

    Valvonnan lisäksi Tukes neuvoo ja opastaa, viestii ja järjestää erilaisia koulutuksia. Teemme myös yhteistyötä toimialajärjestöjen ja muiden viranomaisten kanssa.

    Neuvonta ja ohjaus

    Toiminnanharjoittajan on tunnettava tuotteitaan koskevat vaatimukset ja otettava niistä selvää. Tukesin verkkosivuilla ja Tunnen tuotteeni -oppimisympäristössä on paljon hyödyllistä tietoa. 

    Neuvontaa ja ohjausta voidaan antaa myös yksittäistä tuotetta koskevan tapauskäsittelyn yhteydessä. Ohjaus ja neuvonta ei vapauta toiminnanharjoittajaa lainsäädännön mukaisesta vastuusta. Neuvonta ei ole hyväksyntä.

    Kielto tai määräys

    Myyntikielto tarkoittaa kieltoa myydä, tarjota tai muutoin luovuttaa tuotetta. Myyntikieltoon määrättyjä tuotteita ei saa luovuttaa edes ilmaiseksi. Tukes voi myös määrätä yrityksen korjaamaan tuotteen lainsäädännön vaatimusten mukaiseksi.

    Jos myyntikieltoon määrätty tuote myöhemmin korjataan turvalliseksi ja vaatimusten mukaiseksi, on mahdollista tuoda se uudelleen myyntiin. Tällöin se on kuitenkin varustettava uusilla tunnistetiedoilla, jotta se voidaan erottaa niistä tuotteista, joita myyntikielto koskee.

    Markkinoilta poisto 

    Markkinoilta poisto tarkoittaa sitä, että yrityksen pitää:

    • lopettaa tuotteen myynti tai muu luovuttaminen
    • ryhtyä nopeisiin toimenpiteisiin, joilla jälleenmyyjillä olevat tuotteet saadaan kerätyksi pois.

    Markkinoiltapoisto tarkoittaa siis kaikkien jakeluketjussa olevien tuotteiden, myös niiden, jotka ovat jakelijoiden hallussa (esimerkiksi kaupan hyllyssä tai verkkokaupan varastossa) poistamista kuluttajien saatavilta ja jakeluketjusta.

    Palautusmenettely

    Palautusmenettely tarkoittaa sitä, että yrityksen pitää tuotteen markkinoilta poistamisen lisäksi tiedottaa vaarasta kuluttajille ja kerätä vaaraa aiheuttavat tuotteet pois myös kuluttajilta. Palautusmenettelyssä tulee:

    • lopettaa tuotteen myynti tai muu luovuttaminen
    • ryhtyä nopeisiin toimenpiteisiin, joilla jälleenmyyjillä olevat tuotteet saadaan kerätyksi pois.
    • ryhtyä nopeisiin toimenpiteisiin tuotteiden keräämiseksi takaisin kuluttajilta tai muilta loppukäyttäjiltä
    • tiedottaa kuluttajille ja muille loppukäyttäjille tuotteen aiheuttamasta vaarasta ja pyytää kuluttajia ja loppukäyttäjiä palauttamaan tuote. Tiedottamisen on oltava mahdollisimman kattavaa ja suunnattava siten, että tieto tavoittaa mahdollisimman monet sellaiset kuluttajat, joilla on tuote hallussaan.
    • seurata tiedotustoimenpiteiden tehokkuutta ja tarvittaessa ryhdyttävä lisätoimenpiteisiin.

    Huom! Tuoteturvallisuuslainsäädännön mukaiset toimenpiteet eivät poista kuluttajansuojalain mukaisia oikeuksia eikä tuotevastuulain mukaista vahingonkorvausvelvollisuutta.