Aiheen kuvaus

  •  

    Standardit

    Standardit ovat tuotteiden valmistajien ja maahantuojien avuksi tehtyjä dokumentteja, joissa kuvataan esimerkiksi 

    • tuotteen turvallisuuden tutkimiseen sopivia testimenetelmiä ja testaustapoja
    • tuotteen valmistamiseen liittyviä teknisiä yksityiskohtia 
    • tuotteeseen kiinnitettäviä merkintöjä, varoituksia ja käyttöohjeen sisältöä. 

    Myös viranomaiset käyttävät standardeja apuna työssään arvioidessaan tuotteen turvallisuutta.

    Standardeja ei kuitenkaan voi saada viranomaisilta, vaan niitä laativat ja myyvät standardisoimisjärjestöt, kuten Suomen Standardisoimisliitto SFS. Standardit ovat tekijänoikeuksien alaisia.

    Suomessa vahvistetuissa standardeissa on tunnus SFS, eurooppalaisen standardointiorganisaation hyväksymässä EN ja kansainvälisesti vahvistetussa standardissa on tunnus ISO. 

    • Esimerkki: Tunnuksesta SFS-EN-ISO 12345 selviää seuraavat asiat:
      SFS = Suomen Standardisoimisliiton vahvistama
      EN = eurooppalaisen standardisoimisorganisaation hyväksymä
      ISO = kansainvälisenä yhteistyönä valmisteltu standardi
      12345 = standardin numero

    Viitattu, yhdenmukaistettu, harmonisoitu standardi?

    EU:n tuotelainsäädännössä asetetaan tietyille tuoteryhmille turvallisuuteen, terveyteen ja ympäristöön liittyviä olennaisia vaatimuksia. Jotta vaatimustenmukaisten tuotteiden valmistus olisi helpompaa ja jotta EU-lainsäädännön vaatimukset täyttyvät, laaditaan EU:n toimeksiannosta eurooppalaisia, eli yhdenmukaistettuja standardeja. 

    Yhdenmukaistettu standardi on eurooppalaisen standardointiorganisaation laatima standardi, joka on vahvistettu komission pyynnöstä EU:n tuotelainsäädännön soveltamiseksi. Yhdenmukaistettujen standardien viitetiedot julkaistaan EU:n virallisessa lehdessä. Yhdenmukaistetuista standardeista voidaan käyttää myös nimityksiä harmonisoitu standardi tai viitattu standardi. Vaikka puhekielessä voidaan käyttää jokaista kolmesta nimestä, käytännössä ne tarkoittavat samaa asiaa.

    Standardin numeroa edeltävä kirjaintunnus ei kerro onko standardi yhdenmukaistettu. EU:n komissio julkaisee verkkosivuillaan lainsäädäntökohtaisia listoja niistä standardeista, joiden viitetiedot on julkaistu virallisessa lehdessä.

    Tuotteita voidaan suunnitella ja valmistaa myös standardeista poiketen. Valmistajalla ei ole velvoitetta valmistaa tuotetta standardien mukaisesti, sillä standardit ovat luonteeltaan suosituksia ja niiden käyttö on vapaaehtoista. Valmistajalla on aina velvollisuus varmistautua, että hänen tuotteensa täyttävät EU-lainsäädännön olennaiset vaatimukset. Yhdenmukaistettujen standardien käyttäminen on vapaaehtoista, ellei lainsäädännössä toisin määrätä. 

    Kun tuote valmistetaan yhdenmukaistettujen standardien mukaisesti, tuote nauttii niin sanottua turvallisuusolettamaa, eli sen katsotaan täyttävän sitä koskevat olennaiset EU-lainsäädännön vaatimukset, jos

    • valmistaja on suunnitellut, valmistanut, tarkastanut ja testannut tuotteen yhdenmukaistettuja standardeja noudattaen 
    • ja tuote vastaa täysin yhdenmukaistettuja standardeja
    • eikä tuote aiheuta vaaraa terveydelle tai omaisuudelle

    Yleisten kulutustavaroiden turvallisuusvaatimus tulee kuluttajaturvallisuuslaista. Laeissa ja asetuksissa säädetyt vaatimukset ovat velvoittavia, eli niitä pitää noudattaa. Yhdenmukaistetun standardin luomasta turvallisuusolettamasta huolimatta Tukes ja Tulli voivat puuttua tuotteen myyntiin ja muuhun luovuttamiseen, jos tuote kuitenkin aiheuttaa vaaraa.

    Lisätietoa standardien asemasta vaatimustenmukaisuuden osoittamisessa löytyy Tukesin ja Euroopan unionin nettisivuilta.

    Euroopan Unionin Virallinen Lehti EUVL (Official Journal of the European Union = OJEU)

    Euroopan unionin virallinen lehti (EUVL) julkaistaan EUR-Lex:ssä EU:n virallisilla kielillä päivittäin (maanantaista perjantaihin säännöllisesti; lauantaisin, sunnuntaisin ja yleisinä vapaapäivinä ainoastaan kiireellisissä tapauksissa).

    Lehdessä on 2 sarjaa:

        • L (lainsäädäntö)
        • C (tiedonantoja ja ilmoituksia)

    Alasarja CA (esim. C019A), joka julkaistaan samana päivänä samalla numerolla kuin C-sarja, sisältää mm. kiinnostuksenilmaisupyyntöjä ja työpaikkailmoituksia. CA-sarjan lehdet voivat ilmestyä yhdellä, usealla tai kaikilla virallisilla kielillä.

    Uudet alasarjat LI ja CI otettiin käyttöön 1.1.2016. Tämä antaa joustavuutta tilanteisiin, joissa virallisen lehden suunniteltu sisältö muuttuu. Virallisen lehden sähköinen versio on 1.7.2013 lähtien ollut lehden todistusvoimainen versio, jolla on oikeusvaikutuksia.