Ämnesdisposition

  •   

      

     

    Farlig produkt

    Om ett företag får kännedom om att en konsumtionsvara medför fara, måste företaget omedelbart vidta åtgärder för att undanröja faran och underrätta myndigheterna om saken.

    • Om produkten endast har sålts i Finland görs anmälan till Tukes. Det är enklast att göra anmälan med anmälningsformuläret (på finska) som finns på Tukes webbplats.
    • Om produkten har sålts eller marknadsförts utanför Finland, ska anmälan också göras till myndigheten i destinationslandet. Det enklaste sättet inom EU är att göra en anmälan om en farlig produkt i Product Safety Business Alert Gateway-systemet. Anmälan kan samtidigt sändas via systemet till myndigheterna i alla EU- och EES-länder där produkten som utgör en risk har sålts. 

    Alla nödvändiga åtgärder för att undanröja faran måste vidtas omedelbart. Det är företagets ansvar att i rätt tid vidta tillräckliga åtgärder. Företaget kan inte bli och vänta på att myndigheterna ska behandla ärendet.

    Marknadsövervakningens åtgärder 

    Grunden för Tukes övervakning är riskbaserad. Tukes kontrollerar inte alla produkter som släpps ut på marknaden. Att övervakningen är riskbaserad innebär att Tukes riktar sin tillsyn mot de områden där riskerna är störst eller där vår övervakning har störst effekt. Den konkreta marknadsövervakningen av konsumentvaror utgörs av stickprov. Övervakningen är också projektinriktad för en viss produktgrupp. 

    Utöver övervakningen ger Tukes råd och vägledning, kommunicerar och ordnar olika utbildningar. Vi samarbetar också med branschorganisationer och andra myndigheter.

    Rådgivning och handledning

    Verksamhetsutövaren ska känna till kraven på dess produkter och ta reda på dem. Det finns mycket användbar information på Tukes webbplats och i Känn din produkt-inlärningsmiljön. 

    Rådgivning och vägledning kan också ges i samband med ärendehanteringen av en enskild produkt. Ledning och rådgivning befriar inte verksamhetsutövaren från det lagliga ansvaret. Rådgivning är inte ett godkännande.

    Förbud eller åläggande

    Med försäljningsförbud avses förbud att sälja, erbjuda eller på annat sätt överlåta en produkt. Produkter som omfattas av försäljningsförbud får inte överlåtas ens gratis. Tukes kan också ålägga ett företag att reparera en produkt så att den uppfyller kraven i lagstiftningen.

    Om en produkt som omfattas av försäljningsförbud senare repareras så att den är säker och överensstämmer med kraven, är det möjligt att föra den till försäljning på nytt. Då måste den dock förses med nya identifikationsuppgifter för att den ska kunna särskiljas från de produkter som omfattas av försäljningsförbudet.

    Tillbakadragande från marknaden 

    Tillbakadragande från marknaden innebär att företaget måste:

    • sluta sälja produkten eller överlåta den på annat sätt
    • vidta snabba åtgärder för att samla in produkter som finns kvar hos återförsäljarna.

    Tillbakadragande från marknaden innebär alltså att alla produkter i distributionskedjan, inklusive de som innehas av distributörer (till exempel på en butikshylla eller i nätbutikens lager), avlägsnas från distributionskedjan och så att de inte längre är tillgängliga för konsumenten.

    Återkallelse

    Återkallelse innebär att företaget förutom att dra tillbaka produkten från marknaden, måste informera konsumenterna om faran och samla in de produkter som utgör en risk från konsumenterna. Vid återkallelse ska man:

    • upphöra med försäljning eller annan överlåtelse av produkten
    • vidta snabba åtgärder för att samla in de produkter som finns hos återförsäljarna.
    • vidta snabba åtgärder för att samla in produkterna från konsumenterna eller andra slutanvändare
    • informera konsumenter och andra slutanvändare om vilken risk produkten orsakar och be konsumenterna och slutanvändarna att returnera produkten. Kommunikationen ska vara så omfattande som möjligt och inriktas så att den når så många konsumenter som möjligt som har produkten.
    • övervaka kommunikationens effektivitet och vid behov vidta ytterligare åtgärder.

    Obs! Åtgärderna enligt produktsäkerhetslagstiftningen undanröjer inte konsumentskyddslagens rättigheter eller produktansvarslagens skadeståndsskyldigheter.