Aiheen kuvaus

  • Lelun merkinnät ja käyttöohjeet

    Lelussa tai sen pakkauksessa on oltava:

    • kauppatavan mukainen nimi (Kauppatavan mukainen nimi kertoo kuluttajalle, mikä lelu on ja mikä on sen käyttötarkoitus.)
    • valmistajan nimi ja osoite
    • maahantuojan nimi ja osoite, jos valmistaja on EU:n ulkopuolella
    • varoitusmerkinnät
    • turvallisen käytön kannalta oleelliset käyttö- ja hoito-ohjeet, esimerkiksi pehmolelujen pesu- ja puhdistusohjeet
    • tuotteen yksilöllinen tunnistetieto, kuten tyyppi-, erä-, sarja- tai mallinumero tai muu tunnus, jonka perusteella lelu voidaan tunnistaa
    • CE-merkintä.

    Suomessa markkinoille saatettavissa leluissa tiedot pitää olla suomeksi ja ruotsiksi.

    Merkinnät ja varoitukset on kiinnitettävä leluun, siihen kiinnitettävään lappuun tai lelun pakkaukseen. Jos merkintöjen ja varoitusten kiinnittäminen ei ole muuten mahdollista, ne voidaan esittää myyntipaikassa lelun välittömässä läheisyydessä ja tällöin ne tulee myös antaa kuluttajalle esimerkiksi erillisellä lapulla.

    Jos merkinnät ja ohjeet on merkitty vain pakkaukseen, kuluttajaa on neuvottava säilyttämään lelun pakkaus, koska se sisältää tärkeää tietoa.

    Lelujen varoitusmerkinnät ja ikärajoitukset

    Leluun kiinnitetyissä varoitusmerkinnöissä ja sen mukana olevissa käyttöohjeissa on kiinnitettävä lelun käyttäjien ja heidän valvojiensa huomio lelun käytöstä aiheutuviin vaaroihin ja riskeihin sekä tapoihin, joilla nämä vältetään.

    Lelun yhteydessä on tarvittaessa ilmoitettava

    • käyttäjän vähimmäis- tai enimmäisikä sekä
    • tarvittaessa käyttäjältä edellytetyt valmiudet, vähimmäis- tai enimmäispaino ja lelun käyttö vain aikuisen valvonnassa.

    Varoituksen edellä on luettava ”Varoitus” tai ”Varoitukset”. Jos varoitus vaikuttaa ratkaisevasti ostopäätökseen, varoitus on kiinnitettävä leluun tai sen pakkaukseen siten, että kuluttaja voi lukea sen ennen ostamista. Samat merkintävaatimukset koskevat myös verkkokaupassa myytäviä leluja.

    Esimerkki: Varoitus lelussa, joka ei sovellu alle 3-vuotiaalle: ”Varoitus. Ei sovellu alle 3-vuotiaille lapsille. Sisältää pieniä osia. Tukehtumisvaara.” 

    Valmistajan pitää kiinnittää leluun myös ikärajoitus, jos lelu ei ole tarkoitettu alle 3-vuotiaille lapsille. Ikärajoitus ”ei sovellu alle 3-vuotiaille lapsille” perustuu lelun turvalliseen käyttöön.

    Jos lelu saattaa olla vaarallinen alle 3-vuotiaille lapsille, asian voi ilmaista seuraavan symbolin avulla. Symbolin ohella on luettava lyhyt selostus vaarasta, esimerkiksi "Kuristumisvaara". Leluun ei tarvitse liittää ikärajoitusta, jos lelu on toimintansa, kokonsa, luonteensa, ominaisuuksiensa tai muun syyn vuoksi selvästi sopimaton alle 36 kuukauden ikäisille lapsille.


    Valmistaja voi antaa myös ikäsuosituksia. Ikäsuositus, esimerkiksi 6+, kuvaa lapsen valmiuksia leikkiä kyseisellä lelulla. Se on vapaaehtoinen ja perustuu hyvään asiakaspalveluun.

    CE-merkintä

    CE-merkinnällä lelun valmistaja tai valtuutettu edustaja vakuuttaa, että lelu on kaikkien siihen sovellettavien vaatimusten mukainen. CE-merkinnällä varustettu lelu saa liikkua vapaasti EU:n alueella. Merkintä on kiinnitettävä leluun näkyvästi, helposti luettavasti ja pysyvästi. Jos se ei ole mahdollista, CE-merkintä kiinnitetään lelun pakkaukseen ja mukana oleviin ohjeisiin.

    CE-merkinnän vähimmäiskorkeus on 5 mm, eikä sen mittasuhteita saa muuttaa.  

    CE-merkinnän lisäksi lelussa pitää olla myös muut vaaditut merkinnät, kuten jäljitettävyystiedot. Lelun mukana on toimitettava myös tarvittavat ohjeet ja tiedot, jotta käyttö ja esimerkiksi puhdistus on turvallista ja tarkoituksenmukaista. Tiedot on oltava suomeksi ja ruotsiksi.

    Lisätietoa CE-merkinnästä löytyy Tukesin nettisivuilta.

    Lelujen käyttöohjeet

    Kuluttajalle pitää antaa lelun mukana lelun turvallisen käytön kannalta oleelliset käyttöohjeet. Suomessa myytävissä leluissa olevat käyttöohjeet on oltava suomeksi ja ruotsiksi.

    Käyttöohjeet ja varoitukset ovat vasta toissijainen keino vähentää tai poistaa lelussa olevia vaaroja. Lelun rakenteellisia puutteita ei voi korjata käyttöohjeilla tai varoituksilla.

    Esimerkki: Yritys myy Suomessa ilmapalloja irtomyyntinä (vrt. irtokarkit) ja purkaa ilmapallot valmistajan tarkoittamista myyntipakkauksista. Yrityksen tulee varmistaa, että ostaja saa ilmapallon mukana tarvittavat käyttöohjeet ja muut tiedot.