Aiheen kuvaus

  • Vaatimustenmukaisuuden arviointi

    EU pyrkii takaamaan tuotteiden vapaan liikkuvuuden talousalueellaan yhtenäistämällä tuotteita koskevat vaatimukset direktiiveillä, asetuksilla ja päätöksillä. EU:n jäsenmaiden pitää saattaa direktiivit osaksi omaa lainsäädäntöään kansallisilla laeilla ja asetuksilla. Komission antamat asetukset ja päätökset ovat suoraan sovellettavaa lainsäädäntöä ja tulevat jäsenmaissa voimaan sellaisenaan.

    Lelu voidaan saattaa EU:n markkinoille vain, jos se on sitä koskevien olennaisten vaatimusten mukainen. Lait, direktiivit, asetukset ja päätökset sisältävät olennaiset lelun turvallisuutta sekä ympäristöä ja kuluttajansuojaa koskevat vaatimukset sekä sovellettavat vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt. 

    Valmistaja huolehtii, että lelu täyttää kaikki sitä koskevat vaatimukset. Valmistajan on tehtävä lelulle vaatimustenmukaisuuden arviointi, eli selvitettävä ja pohdittava, täyttääkö lelu sitä koskevat vaatimukset. Arvioinnin oleellisia osia ovat esimerkiksi riskinarviointi ja EY-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen laatiminen.