Aiheen kuvaus

  •  

    Merkinnät

    Teknisten vaatimusten lisäksi koneasetuksessa määritellään vaatimuksia koneiden merkinnöille. Jokaisessa koneessa on oltava tietyt vähimmäismerkinnät.

    CE-merkintä

    Jokaisessa koneessa pitää olla CE-merkintä. CE-merkintä on merkintä, jolla koneen valmistaja tai valtuutettu edustaja vakuuttaa, että laite on kaikkien siihen sovellettavien vaatimusten mukainen. CE-merkinnällä varustettu tuote saa liikkua vapaasti EU:n alueella. CE-merkinnän kiinnittää koneeseen valmistaja itse tai valmistajan kirjallisesti valtuuttama edustaja.

    CE-merkintä on kiinnitettävä koneeseen tai siinä olevaan arvokilpeen näkyvästi, selvästi ja pysyvästi valmistajan tai valtuutetun edustajan nimen välittömään läheisyyteen, samaa tekniikkaa käyttäen.

    CE-merkinnän kiinnitystavan pitää olla sellainen, että merkintä ei pääse irtoamaan koneen elinkaaren aikana ottaen huomioon ennakoitavissa olevat käyttöolosuhteet.

    Esimerkki: Kuluttajakäyttöisissä koneissa näkyy melko paljon tarralla kiinnitettyjä CE-merkintöjä. Helposti konetta käytettäessä irtoavaa tarramerkintää ei voi pitää riittävän pysyvänä kiinnitystapana.

    CE-merkinnän vähimmäiskorkeus 5 mm eikä sen mittasuhteita saa muuttaa. Pienten koneiden osalta vähimmäiskorkeudesta voidaan poiketa.

    Koneen EY-vaatimustenmukaisuusvakuutuksesta on käytävä ilmi, minkä EU-lainsäädännön perusteella CE-merkintä on tehty. Jos kyseessä on koneasetuksen liitteessä IV mainittu kone, jonka vaatimustenmukaisuuden osoittamisessa on käytetty ilmoitetun laitoksen hyväksymää laadunvarmistusmenettelyä, CE-merkinnän jälkeen merkitään kyseisen laitoksen nelinumeroinen tunnusnumero.

    Muut merkinnät

    Koneessa on CE-merkinnän lisäksi oltava useita muitakin koneasetuksessa määriteltyjä merkintöjä. Näitä ovat mm.

    • valmistajan toiminimi ja osoite sekä tarvittaessa valtuutetun edustajan tiedot
    • koneen nimi (esim. akkuporakone)
    • sarja- tai tyyppimerkintä
    • mahdollinen sarjanumero
    • rakennusvuosi

    Lisäksi koneeseen on merkittävä turvallista käyttöä koskevat olennaiset tiedot.

    Konetyyppikohtaisissa yhdenmukaistetuissa C-tyypin standardeissa täsmennetään kuhunkin konetyyppiin merkittävät tiedot. Esimerkki: Autonostimia koskevassa standardissa EN 1493 määritellään, että autonostimeen pitää merkitä koneasetuksessa määriteltyjen merkintöjen lisäksi mm. nimelliskuorma, sekä varoituskilpi ”Henkilökuljetus kielletty”.

    Koneeseen kiinnitetyt tiedot ja varoitukset on mieluiten esitettävä helposti ymmärrettävinä symboleina tai kuvatunnuksina. Kirjalliset tai suulliset tiedot ja varoitukset on oltava suomeksi ja ruotsiksi.

    Kuten CE-merkintä, myös muut lainsäädännön vaatimat merkinnät on kiinnitettävä koneeseen näkyvästi, selvästi ja pysyvästi.

    Jäljitettävyysvaatimukset

    Jäljitettävyydellä tarkoitetaan mahdollisuutta jäljittää tuotteen historia. Lainsäätäjän näkökulmasta jäljitettävyys on tärkeää, koska se mahdollistaa tehokkaan täytäntöönpanon, joka toteutetaan markkinavalvonnan korjaavien toimenpiteiden, kuten palauttamisen ja markkinoilta poistamisen, avulla. Jäljitettävyys mahdollistaa vaarallisten tai vaatimustenvastaisten tuotteiden jäljittämisen jakeluketjussa ja ketjuun kuuluvien talouden toimijoiden tehtävien ja velvollisuuksien määrittämisen. Jäljitettävyyden ansiosta markkinavalvontaviranomaiset voivat jäljittää tuotteet tehtaan portille ja joissakin tapauksissa tehtaalta loppukäyttäjille.

    Jäljitettävyys on tärkeää myös valmistajan näkökulmasta, koska se mahdollistaa tuotantoprosessin ja toimittajien tehokkaan valvonnan, ennen kuin tuotteet saatetaan markkinoille, sekä tuotteiden jakeluketjun valvonnan, kun ne on saatettu markkinoille. Jos tuote on vaatimustenvastainen, valmistajat voivat vähentää tuotteiden palautusmenettelyistä ja markkinoilta poistamisista aiheutuvia vaikutuksia jäljitettävyysjärjestelmän yksityiskohtaisuuden mukaan.

    1.      Jäljitettävyystiedot auttavat valmistajaa tuotteiden jakeluketjun valvonnassa.

    2.      Jäljitettävyystiedot auttavat valmistajaa tuotantoprosessin valvonnassa.

    3.      Jäljitettävyystiedot auttavat viranomaisia kohdentamaan markkinavalvontatoimet oikeisiin tuotteisiin.

    Jäljitettävyysvaatimuksiin kuuluu, että valmistajien on kiinnitettävä koneeseen ainakin sarja- tai tyyppimerkintä sekä valmistusvuosi, joiden ansiosta ne voidaan tunnistaa. Koneeseen voidaan merkitä lisäksi esimerkiksi tarkempi valmistuserätunniste, jolloin yksittäinen kone on mahdollista jäljittää tarkasti kyseiseen valmistuserään.

    Valmistajien on ilmoitettava 1) nimensä, 2) rekisteröity tuotenimensä tai rekisteröity tavaramerkkinsä sekä 3) osoitteensa, josta heihin saa yhteyden koneessa. Valmistajan tiedot ovat samat kuin EY-vaatimustenmukaisuusvakuutuksessa.

    Muista:

    • CE-merkinnällä valmistaja osoittaa, että kone täyttää sitä koskevat vaatimukset.
    • Valmistaja kiinnittää CE-merkinnän itse.
    • Jokaisessa koneessa on oltava tietyt jäljitettävyystiedot, kuten sarja- tai tyyppimerkintä sekä valmistusvuosi.
    • Lakisääteiset merkinnät pitää kiinnittää koneeseen näkyvästi, selvästi ja pysyvästi, joten esimerkiksi helposti irtoava tarrakiinnitys ei ole hyväksyttävä tapa kiinnittää CE-merkintä tai muita lakisääteisiä merkintöjä.


    Katso tallenne Tukesin Tunnen tuotteeni -webinaarista Kuluttajakäyttöisten koneiden ohjeet ja merkinnät käytännönläheisesti: