•   

      

     

    Inledning till krav som gäller maskiner


    Om du tillverkar, importerar eller säljer maskiner gäller vissa skyldigheter enligt lag. Dessa skyldigheter syftar till att säkerställa att de maskiner som säljs inom EU är säkra och i övrigt uppfyller kraven i lagstiftningen.

    • Vilka produkter betraktas som maskiner i lagstiftningen?
    • Vad finns det för krav på maskiner?
    • Vilka skyldigheter måste maskintillverkaren fullgöra?
    • Och om importören vill marknadsföra maskinen under sitt eget varumärke?

    Detta avsnitt försöker ge svar på bl.a. ovanstående frågor och klargöra andra frågor som är relevanta för marknadsföringen av maskiner.

    För att texten ska vara läsbar har man i vissa avseenden varit tvungen att sammanfatta och/eller förenkla saker och ting. De detaljerade kraven för aktörerna finns i de lagtexter som det finns länkar till i detta avsnitt.


    Maskinlagstiftning

    Maskiner som släpps ut eller tas i bruk på EU-marknaden ska uppfylla kraven i EU:s maskindirektiv 2006/42/EG. Genom att harmonisera kraven strävar man efter att garantera fri rörlighet för maskinerna och en enhetlig och god säkerhetsnivå.

    I Finland har direktivet verkställts nationellt med statsrådets förordning om maskiners säkerhet (400/2008, den s.k. maskinförordningen). Maskiner som säljs eller tas i bruk i Finland måste alltså uppfylla kraven i maskinförordningen.

    I fortsättningen hänvisar denna text huvudsakligen till nationell lagstiftning, dvs. maskinförordningen. Kraven kommer alltså dock från EU:s maskindirektiv, och utanför Finland är det naturligt att uttryckligen hänvisa till direktivet och inte till den nationella lagstiftningen.

    I maskinförordningen fastställs:

    • maskintillverkarens skyldigheter
    • de grundläggande hälso- och säkerhetskrav som gäller vid konstruktion och tillverkning av maskiner
    • förfaranden för påvisande av överensstämmelse för en maskin och att släppa ut den på marknaden.

    Vem och vad gäller kraven?

    Maskinens tillverkare ansvarar för maskinens överensstämmelse med kraven Även importörer och distributörer omfattas av vissa krav på kontroll av en maskins överensstämmelse.

    Maskinförordningen tillämpas:

    • på varje ny maskin som släpps ut på marknaden inom EU eller som importeras eller tillverkas för eget bruk
    • på en begagnad maskin som importeras från ett s.k. tredje land utanför EU-området.

    Kraven i ett nötskal

    Varje maskin omfattas av vissa minimikrav. Dessa är bland annat:

    • maskinen ska vara konstruerad och tillverkad i enlighet med de grundläggande hälso- och säkerhetskrav som anges i maskinförordningen.
    • maskinen skall vara försedd med CE-märkning och vissa andra märkningar som anges i maskinförordningen, såsom maskinens namn, tillverkarens namn och adress samt maskinens identifieringsmärkningar.
    • maskinen ska åtföljas av ändamålsenliga bruks- och underhållsanvisningar samt EG-försäkran om överensstämmelse, i Finland på finska och svenska.

    Vad innebär överensstämmelse med kraven?

    Med en maskin som överensstämmer med kraven avses en maskin som uppfyller alla tillämpliga krav i lagstiftningen, dvs. den är så att säga laglig. Med en icke-överensstämmande maskin avses en maskin som inte uppfyller ett eller flera av de tillämpliga kraven i lagstiftningen. En icke-överensstämmande maskin får inte säljas eller tas i bruk.


    Myndigheter som övervakar maskiner

    Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) övervakar överensstämmelsen med kraven för maskiner som är avsedda för konsumentbruk. Maskiner som är avsedda för yrkesbruk övervakas av arbetarskyddsmyndigheterna. Arbetarskyddsmyndigheter är Social- och hälsovårdsministeriets avdelning för arbete och jämställdhet och  Regionförvaltningsverkets ansvarsområden för arbetarskyddet.

    Även om ansvaret för övervakningen av maskiner för konsument- och yrkesbruk i Finland är fördelat på olika myndigheter, gäller maskinförordningen och dess krav alla maskiner oberoende av användargrupp.


    Maskindirektivets tillämpningsguide

    Maskindirektivets tillämpningsguide är en bra hjälp vid tolkningen och tillämpningen av maskindirektivet och maskinförordningen. Guiden som Europeiska kommissionen har utarbetat är avsedd för alla som deltar i tillämpningen av maskindirektivet, såväl tillverkare, importörer och distributörer som tillsynsmyndigheter. Syftet med guiden är att förklara begreppen och kraven i maskindirektivet och främja en enhetlig tolkning och tillämpning. Det är dock viktigt att notera att endast maskindirektivet och de nationella bestämmelser genom vilka direktivet har införlivats i den nationella lagstiftningen (maskinförordningen i Finland) är rättsligt bindande.

    Maskindirektivets tillämpningsguide, 2:a upplagan, på finska

    Maskindirektivets tillämpningsguide, upplaga 2.1, på engelska

    Maskindirektivets tillämpningsguide, upplaga 2.2, på engelska