Koneet
Aiheen kuvaus
-
Turvallisuusvaatimukset ja standardit
Lainsäädännön turvallisuusvaatimukset ovat velvoittavia. Koneen pitää täyttää koneasetuksessa määritellyt, kyseistä konetta koskevat vaatimukset. Yhdenmukaistetut standardit on laadittu niin, että niitä noudattamalla tuotteen katsotaan täyttävän EU-lainsäädännön olennaiset vaatimukset. Standardien noudattaminen on kuitenkin vapaaehtoista.
Konetta koskevat olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset
Koneen on oltava turvallinen ihmisille, kotieläimille ja omaisuudelle, kun se on oikein asennettu, ohjeiden mukaan käytetty ja huollettu. Kone ei kuitenkaan saa aiheuttaa vaaraa myöskään silloin, kun sitä käytetään ennakoitavissa olevalla tavalla valmistajan ohjeiden vastaisesti. Valmistajan on siis koneen suunnittelussa ja valmistuksessa otettava huomioon myös koneen kohtuudella ennakoitavissa oleva väärinkäyttö.
Kone pitää suunnitella ja rakentaa koneasetuksen liitteessä I määriteltyjen olennaisten terveys- ja turvallisuusvaatimusten mukaiseksi. Koneasetuksen vaatimukset ovat melko yleisluontoisia. Yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvataan tarkempia teknisiä ratkaisuja, joiden avulla nämä vaatimukset voidaan täyttää. Valmistaja voi toteuttaa koneen myös yhdenmukaisista standardeista poikkeavilla teknisillä ratkaisuilla, mutta tällöin valmistajalla on velvollisuus osoittaa jollain muulla tavoin, että kone täyttää koneasetuksen vaatimukset. Lisäksi on hyvä huomata, että yhdenmukaistetut standardit antavat hyvän viitteen sen hetkisestä tekniikan tasosta, joka on otettava huomioon koneasetuksen turvallisuusvaatimuksia sovellettaessa.
Riskien arviointi
Jotta koneeseen sovellettavat terveys- ja turvallisuusvaatimukset voidaan määrittää, pitää koneen valmistajan suorittaa koneelle riskien arviointi. Tämän jälkeen kone on suunniteltava ja rakennettava ottaen huomioon riskien arvioinnin tulokset.
Riskillä tarkoitetaan koneen aiheuttamaan vaaratilanteeseen mahdollisesti liittyvän vamman tai terveyshaitan todennäköisyyden ja vakavuuden yhdistelmää.
Koneen riskin arviointi ja riskin pienentäminen on iteratiivinen prosessi. Prosessin aikana valmistajan pitää:
- määrittää koneen raja-arvot, joihin sisältyvät sekä valmistajan tarkoittama käyttö että kohtuudella ennakoitavissa oleva väärinkäyttö
- tunnistaa koneen mahdollisesti aiheuttamat vaarat ja niihin liittyvät vaaratilanteet
- arvioida kyseisiin vaaroihin liittyvien riskien suuruus
- arvioida riskien merkitys sen määrittämiseksi, onko riskejä pienennettävä
- poistaa vaarat tai pienentää vaaroihin liittyviä riskejä
Koneeseen liittyviä riskejä poistavia tai pienentäviä toimenpiteitä pitää toteuttaa ja noudattaa seuraavassa järjestyksessä:
1. Riskejä poistetaan tai pienennetään mahdollisimman paljon itse koneen turvallisella suunnittelulla tai rakenteella.
- Esimerkki: Suunnitellaan kone sellaiseksi, että siinä ei ole avonaisia kitoja, joista raajan voi ulottaa liikkuviin osiin.
2. Niiden riskien osalta, joita ei voida poistaa, toteutetaan tarvittavat suojaustoimenpiteet.
- Esimerkki: Halkaisukoneen halkaisukiilan ympärille asennetaan suoja.
3. Tiedotetaan koneen käyttäjiä jäännösriskeistä, eli riskeistä, joita koneeseen jää kahden ensisijaisen askelen jälkeen. Nämä ovat siis riskejä, joita ei voida poistaa suunnittelulla eikä suojaustoimenpiteillä. Jäännösriskeistä tiedotetaan koneen ohjeissa ja merkinnöissä.
- Esimerkki: Tiedotetaan moottorisahan käyttäjiä henkilönsuojainten tarpeesta.
Pari esimerkkiä lisää:
- Jos koneen kuumat osat voi suunnittelutoimenpitein sijoittaa niin että käyttäjä ei ulotu niihin edes vahingossa, pitää näin tehdä sen sijaan että suojaisi osat erillisillä suojilla. Jos tämä ei ole mahdollista, pitää kuumat osat eristää suojilla sen sijaan että niistä vain varoittaisi käyttöohjeissa.
- Jos kone on mahdollista suunnitella ja valmistaa niin, että sen pyörivissä osissa ei ole ulkonevia esim. pultteja, joihin käyttäjän hanska voi tarttua, pitää näin myös tehdä sen sijaan että pultit suojaisi erillisellä suojalla, tai varoittaisi niistä käyttöohjeissa.
- Jos koneessa on liikkuvia osia, joihin voi ulottua raajalla, ja nämä osat on mahdollista suojata asentamalla niiden eteen suoja, näin pitää myös tehdä sen sijaan että osat jättäisi suojaamatta, ja asiasta vain varoittaisi käyttöohjeessa.
Yhdenmukaistetut standardit
EU:n tuotelainsäädännössä asetetaan tietyille tuoteryhmille turvallisuuteen, terveyteen ja ympäristöön liittyviä olennaisia vaatimuksia. Jotta vaatimustenmukaisten tuotteiden valmistus olisi helpompaa, ja jotta EU-lainsäädännön vaatimukset täyttyvät, laaditaan EU:n toimeksiannosta eurooppalaisia, eli yhdenmukaistettuja standardeja.
Yhdenmukaistettu standardi on eurooppalaisen standardointiorganisaation laatima standardi, joka on vahvistettu komission pyynnöstä EU:n tuotelainsäädännön soveltamiseksi. Yhdenmukaistettujen standardien viitetiedot julkaistaan EU:n virallisessa lehdessä.
Euroopan Unionin Virallinen Lehti EUVL (Official Journal of the European Union = OJEU)
Euroopan unionin virallinen lehti (EUVL) on EUR-Lexin sisällön keskeinen lähde. Se julkaistaan EU:n virallisilla kielillä päivittäin (maanantaista perjantaihin säännöllisesti; lauantaisin, sunnuntaisin ja yleisinä vapaapäivinä ainoastaan kiireellisissä tapauksissa).
Lehdessä on 2 sarjaa:
• L (lainsäädäntö)
• C (tiedonantoja ja ilmoituksia)
Alasarja CA (esim. C019A), joka julkaistaan samana päivänä samalla numerolla kuin C-sarja, sisältää mm. kiinnostuksenilmaisupyyntöjä ja työpaikkailmoituksia. CA-sarjan lehdet voivat ilmestyä yhdellä, usealla tai kaikilla virallisilla kielillä.
Uudet alasarjat LI ja CI otettiin käyttöön 1.1.2016. Tämä antaa joustavuutta tilanteisiin, joissa virallisen lehden suunniteltu sisältö muuttuu. Virallisen lehden sähköinen versio on 1.7.2013 lähtien ollut lehden todistusvoimainen versio, jolla on oikeusvaikutuksia.
Euroopan unionin virallinen lehti
Mitä tarkoittaa vaatimustenmukaisuusolettama ja miten se liittyy standardeihin?
Kun kone suunnitellaan ja valmistetaan yhdenmukaistettujen standardien mukaisesti, kone nauttii niin sanottua vaatimustenmukaisuusolettamaa, eli sen katsotaan täyttävän sitä koskevat olennaiset EU-lainsäädännön vaatimukset, jos
- valmistaja on suunnitellut, valmistanut, tarkastanut ja testannut tuotteen yhdenmukaistettuja standardeja noudattaen
- ja tuote vastaa täysin kaikkia sitä koskevia yhdenmukaistettuja standardeja.
Valmistajalla ei ole velvoitetta valmistaa laitetta standardien mukaisesti, standardit ovat luonteeltaan suosituksia ja niiden käyttö on vapaaehtoista. Laeissa ja asetuksissa säädetyt vaatimukset ovat velvoittavia, eli niitä pitää noudattaa.
Yhdenmukaistetut koneturvallisuusstandardit
Koneen valmistaja voi siis käyttää apunaan yhdenmukaistettuja standardeja konetta koskevien lainsäädännön vaatimusten täyttämiseksi. Yhdenmukaistetut standardit on laadittu niin, että jos kone suunnitellaan ja rakennetaan kaikilta osin niitä noudattaen, katsotaan koneen täyttävän sitä koskevat turvallisuusvaatimukset.
Koneturvallisuuteen liittyvät yhdenmukaistetut standardit on luokiteltu kolmeen päätyyppiin:
- A-tyypin standardit: kaikille koneille sovellettavissa olevat turvallisuuden perusstandardit.
- Esimerkki: Riskin arviointia koskeva standardi EN ISO 12100:2010 Safety of machinery - General principles for design - Risk assessment and risk reduction
- B-tyypin standardit: käsittelevät tiettyä turvallisuusnäkökohtaa tai turvalaitetta
- Esimerkki: Kahden käden käyttöä koskeva standardi EN ISO 13851:2019 Safety of machinery - Twohand control devices - Principles for design and selection
- C-tyypin standardit: konetyyppikohtaiset standardit
- Esimerkki: Tunkkeja koskeva standardi EN 1494:2000+A1:2008 Mobile or movable jacks and associated lifting equipment
Standardien noudattaminen ei ole pakollista. Jos valmistaja suunnittelee ja valmistaa koneen yhdenmukaisista standardeista poikkeavilla teknisillä ratkaisuilla, valmistajalla on velvollisuus osoittaa jollain muulla tavoin, että kone täyttää koneasetuksen vaatimukset. Lisäksi yhdenmukaistetut standardit antavat hyvän viitteen sen hetkisestä tekniikan tasosta, joka on otettava huomioon koneasetuksen turvallisuusvaatimuksia sovellettaessa. Näin on haluttu jättää mahdollisuus uusien, kenties parempien teknisten ratkaisujen kehittämiselle, mutta samalla varmistaa riittävä turvallisuustaso.
Koneasetuksen liitteen IV koneiden osalta on kuitenkin muistettava, että jos konetta ei valmisteta yhdenmukaistettujen standardien mukaisesti, tuo tämä mukanaan velvoitteen käyttää kolmatta osapuolta (ilmoitettua laitosta) vaatimustenmukaisuuden arvioinnissa. Lue lisää vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyistä.
Konedirektiivin mukaiset yhdenmukaistetut standardit löytyvät Euroopan komission sivuilta: https://ec.europa.eu/growth/single-market/european-standards/harmonised-standards/machinery-md_en
Katso tallenne Tukesin Tunnen tuotteeni -webinaarista Syväluotaus koneturvallisuuteen: koneen ja sen teknisen turvallisuuden katselmointi:
Katso tallenne Tukesin Tunnen tuotteeni -webinaarista Nostavien koneiden ja nostoapuvälineiden turvallisuus: