Aiheen kuvaus

  •  

    Kaasulaitteiden käyttötarvikkeet

    Kaasulaitteiden yhteydessä käytettäviä, mutta kaasulaiteasetuksen soveltamisalan ulkopuolelle jääviä käyttötarvikkeita koskee Suomessa kansallinen valtioneuvoston asetus kaasulaitteiden käyttötarvikkeista ja käyttöpaineista (852/2018).

    Käytännössä näillä käyttötarvikkeilla tarkoitetaan irtomyynnissä olevia kaasuletkuja ja paineensäätimiä.

    Letkut

    Jos kaasulaitteen liittämiseen kaasupulloon tai putkistoon käytetään kaasuletkua, on letkun oltava poltettavalle kaasulle tarkoitettu ja sen tulee kestää kyseisen kaasun jatkuvaa vaikutusta.

    Kaasuletkun tulee olla kohteen suurimmalle sallitulle käyttöpaineelle tarkoitettu. Pienkäytössä käytettävän nestekaasuletkun paineenkestävyyden tulee olla vähintään 15 baaria ja letkun sisähalkaisijan nimellisarvon tulee olla 10 millimetriä. Letkujen tulee soveltua käytettäväksi -30 celsiusasteen lämpötilaan asti.

    Tässä yhteydessä pienkäytöllä tarkoitetaan nestekaasun ja maakaasun kotitalouskäyttöä sekä nestekaasun käyttöä ajoneuvojen, veneiden ja tauko- ja sosiaalitilavaunujen käyttölaitteistoissa sekä käsityökaluissa.

    Maakaasua polttavan laitteen letkun on oltava maakaasukäyttöön ja kohteen suurimmalle sallitulle käyttöpaineelle tarkoitettu. Kylmissä olosuhteissa on varmistettava, että letku on tarkoitettu käytettäväksi kyseisissä olosuhteissa.

    Letkun merkinnöistä tulee selvitä

    • soveltuvuus poltettavalle kaasulle
    • suurin sallittu käyttöpaine ja käyttölämpötila-alue
    • letkun valmistusvuosi.

    Paineensäätimet (nestekaasu)

    Paineensäätimien tulee toimia turvallisesti -30 celsiusasteen lämpötilaan saakka ja soveltua käytettäväksi niissä lämpötiloissa, joihin ne käyttöolosuhteissa joutuvat. Pienkäytössä käytettävän kaasulaitteen kaasupulloon liitettävän paineensäätimen paine ei saa olla muutettavissa.

    Paineensäätimessä tulee olla pysyvästi merkittynä:

    • valmistajan tai maahantuojan nimi tai tavaramerkki
    • nimellisanto kilogrammaa tunnissa nestekaasua
    • nimellispaine millibaareina
    • säätimen valmistusvuosi


    Paineensäätimen mukana tulee toimittaa käyttöohje.