Kaasulaitteet
Aiheen kuvaus
-
Turvallisuusvaatimukset
Kaasulaitteita koskevat olennaiset vaatimukset on esitetty kaasulaiteasetuksen liitteessä I. Asetuksessa esitetyt vaatimukset ovat luonteeltaan määritelmiä riittävän turvallisuustasoon saavuttamiseksi.
Asetuksessa ei esitetä numeerisia vaatimuksia, sillä olisi mahdotonta luoda kaikille asetuksen soveltamisalaan kuuluville laitteille yhtenäisiä raja-arvoja. Asetuksessa ei myöskään määritellä millä ratkaisuilla esitetyt vaatimukset tulee täyttää, vaan tässä jätetään valmistajille liikkumavara erilaisten teknisten ratkaisujen osalta.
Olennaisissa vaatimuksissa todetaan, että laitteet on suunniteltava ja rakennettava siten, että ne toimivat turvallisesti eivätkä tavanomaisesti käytettynä aiheuta vaaraa ihmisille, kotieläimille tai omaisuudelle. Valmistajan velvollisuutena on analysoida riskit kartoittaakseen valmistamaansa laitteeseen liittyvät riskit. Laitteiden materiaalien on oltava aiottuun tarkoitukseen sopivia, ja niiden on kestettävä ennakoitavissa olevat mekaaniset, kemialliset ja termiset olosuhteet.
Laitteen suunnittelua ja rakentamista koskevissa olennaisissa vaatimuksissa todetaan muun muassa, että laitteet on suunniteltava ja rakennettava siten, että
- räjähdysvaara ulkopuolisesta lähteestä peräisin olevissa tulipalotilanteissa on mahdollisimman vähäinen
- laitteiden on toimittava turvallisesti, kun rinnakkaisenergia vaihtelee tavanomaisissa rajoissa
- estetään kaasuun liittyvät riskit, jotka johtuvat sähköperäisistä vaaroista
- estetään kaasuun liittyvät riskit, jotka johtuvat sähkömagneettisista ilmiöistä peräisin olevista vaaroista
- vika turva-, ohjaus- tai säätölaitteessa ei aiheuta vaaratilannetta
- Jos laitteessa on turva- ja ohjauslaitteita, turvalaitteiden toimintaa ei saa ohittaa ohjauslaitteilla
- Vuotava kaasu ei aiheuta vaaraa
- tavanomaisesti käytettynä sytytys ja uudelleensytytys ovat tasaisia ja syttyminen tapahtuu kauttaaltaan
- tavanomaisesti käytettynä palamisprosessi on vakaa eivätkä palamistuotteet sisällä terveydelle vaarallisia aineita yli hyväksyttävien pitoisuuksien
- osat, jotka asennetaan tai sijoitetaan erilaisten pintojen läheisyyteen, eivät saa kuumeta lämpötiloihin, jotka aiheuttaisivat vaaraa
- osat, jotka voivat joutua kosketuksiin elintarvikkeiden kanssa tai ihmisten käyttöön tarkoitetun veden kanssa, eivät saa heikentää elintarvikkeiden tai veden laatua.
Huom. Yllä oleva ei ole tyhjentävä listaus asetuksen olennaisista vaatimuksista.
Tarkempia tuotekohtaisia vaatimuksia ja testausmenetelmiä vaatimusten täyttämisen osoittamiseksi esitetään eurooppalaisissa standardeissa.
Mitä tarkoittaa laitteen vaatimustenmukaisuusolettama?
Kun laite suunnitellaan ja valmistetaan yhdenmukaistettujen standardien mukaisesti, laite nauttii niin sanottua vaatimustenmukaisuusolettamaa, eli sen katsotaan täyttävän sitä koskevat olennaiset EU-lainsäädännön vaatimukset, jos
- valmistaja on suunnitellut, valmistanut, tarkastanut ja testannut tuotteen yhdenmukaistettuja standardeja noudattaen
- ja tuote vastaa täysin kaikkia sitä koskevia yhdenmukaistettuja standardeja.
Valmistajalla ei ole velvoitetta valmistaa laitetta standardien mukaisesti, standardit ovat luonteeltaan suosituksia ja niiden käyttö on vapaaehtoista. Laeissa ja asetuksissa säädetyt vaatimukset ovat velvoittavia, eli niitä pitää noudattaa.
Mikä on yhdenmukaistettu standardi?
EU:n tuotelainsäädännössä asetetaan tietyille tuoteryhmille turvallisuuteen, terveyteen ja ympäristöön liittyviä olennaisia vaatimuksia. Jotta vaatimustenmukaisten tuotteiden valmistus olisi helpompaa ja jotta EU-lainsäädännön vaatimukset täyttyvät, laaditaan EU:n toimeksiannosta eurooppalaisia, eli yhdenmukaistettuja standardeja. Yhdenmukaistettu standardi on eurooppalaisen standardointiorganisaation laatima standardi, joka on vahvistettu komission pyynnöstä EU:n tuotelainsäädännön soveltamiseksi. Yhdenmukaistettujen standardien viitetiedot julkaistaan EU:n virallisessa lehdessä.
Euroopan Unionin Virallinen Lehti EUVL (Official Journal of the European Union = OJEU)
Euroopan unionin virallinen lehti (EUVL) on EUR-Lexin sisällön keskeinen lähde. Se julkaistaan EU:n virallisilla kielillä päivittäin (maanantaista perjantaihin säännöllisesti; lauantaisin, sunnuntaisin ja yleisinä vapaapäivinä ainoastaan kiireellisissä tapauksissa).
Lehdessä on 2 sarjaa:
• L (lainsäädäntö)
• C (tiedonantoja ja ilmoituksia)
Alasarja CA (esim. C019A), joka julkaistaan samana päivänä samalla numerolla kuin C-sarja, sisältää mm. kiinnostuksenilmaisupyyntöjä ja työpaikkailmoituksia. CA-sarjan lehdet voivat ilmestyä yhdellä, usealla tai kaikilla virallisilla kielillä.
Uudet alasarjat LI ja CI otettiin käyttöön 1.1.2016. Tämä antaa joustavuutta tilanteisiin, joissa virallisen lehden suunniteltu sisältö muuttuu. Virallisen lehden sähköinen versio on 1.7.2013 lähtien ollut lehden todistusvoimainen versio, jolla on oikeusvaikutuksia.