Aiheen kuvaus

  •  

    EU-tyyppitarkastus

    EU-tyyppitarkastus on se osa vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyä, jossa ilmoitettu laitos tutkii laitteen teknisen suunnittelun sekä varmistaa ja vakuuttaa, että laitteen tekninen suunnittelu täyttää siihen sovellettavat vaatimukset.

    Tyyppitarkastus toteutetaan arvioimalla laitteen teknisen suunnittelun asianmukaisuus sekä tarkastamalla valmiin laitteen näytekappale.

    Teknisen suunnittelun arvioinnissa ilmoitettu laitos tutkii laitetta koskevat tekniset asiakirjat ja niitä tukevan aineiston.

    Jos laitteen tyyppi täyttää asetuksen vaatimukset, ilmoitettu laitos myöntää EU-tyyppitarkastustodistuksen valmistajalle.

    Tyyppitarkastuksen vaiheet on avattu yksityiskohtaisemmin kaasulaiteasetuksen liitteen III kohdassa 1.

    Käytännössä tyyppitarkastusmenettely siis yleisimmin tarkoittaa sitä, että valmistajan valitsema ilmoitettu laitos tutkii tuotteen suunnitteluasiakirjat ja materiaalivalinnat ja varmistaa, että ne täyttävät asetuksessa esitetyt vaatimukset. Tämän jälkeen ilmoitetun laitoksen laboratorio tekee tuotteelle fyysisiä ja mekaanisia testauksia, joilla varmistetaan, että tuote täyttää asetuksen vaatimukset. Lisäksi ilmoitettu laitos tutkii tuotteessa olevat varoitusmerkinnät, sekä asennus,- käyttö- ja huolto-ohjeet sen varmistamiseksi että tuote on myös käytössä asetuksen vaatimusten mukainen.

    EU-Tyyppitarkastustodistus on voimassa korkeintaan 10 vuotta myöntämishetkestä.