Aiheen kuvaus

  •  

    Vaatimustenmukaisuuden arviointi

    Kaasulaitteiden vaatimustenmukaisuuden arviointi on kaksiosainen menettely, jonka avulla varmistetaan, että suunniteltu laite täyttää kaasulaiteasetuksen olennaiset vaatimukset ja että valmistetut markkinoille saatettavat tuotteet vastaavat laadultaan alun perin suunniteltua tuotetta.

    Ilmoitetun laitoksen tulee osallistua arvioinnin kumpaankin vaiheeseen. EU-tyyppitarkastus – Tuotantotyyppi (Moduuli B), on se vaihe, jossa ilmoitettu laitos tarkastaa suunnitellun tuotetyypin vaatimustenmukaisuuden. Niin sanotuissa laadunvarmistusmoduuleissa C2 – G varmistetaan, että markkinoille saatettavat tuotteet vastaavat laadultaan ja turvallisuustasoltaan tyyppitarkastettua tuotetta. Vaatimustenmukaisuuden arviointi on tehtävä erikseen jokaiselle markkinoille saatettavalle mallille.

    Esimerkki:

    Yritys valmistaa samasta tuotetyypistä useita eritehoisia malleja, jotka käyttävät samaa tekniikkaa.

    Jokaisen valmistettavan mallin vaatimustenmukaisuuden tulee siitä huolimatta olla erikseen arvioitu. Esimerkiksi suurimman tehon omaavan mallin arviointiin perustuen ei voida tyyppihyväksyä pienempien tehojen malleja, sillä niissä voi yhteneväisestä teknisestä toteutustavasta huolimatta esiintyä riskejä, joita ei suurimman tehon mallissa esiinny.

    EU pyrkii takaamaan tuotteiden vapaan liikkuvuuden talousalueellaan yhtenäistämällä tuotteita koskevat vaatimukset. Tuotteita koskevia vaatimuksia on yhdenmukaistettu direktiiveillä, asetuksilla ja päätöksillä. Direktiivit jokainen Euroopan unionin jäsenmaa on velvollinen saattamaan osaksi maan lainsäädäntöä kansallisin laein ja asetuksin. Asetukset ja päätökset sen sijaan ovat suoraan sovellettavaa lainsäädäntöä ja tulevat jäsenmaissa voimaan sellaisenaan.

    Kaasulaiteasetus sisältää kaasulaitetta koskevat olennaiset vaatimukset sekä sovellettavat vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt. Laite voidaan saattaa EU:n markkinoille ja ottaa käyttöön vain, jos se on kaasulaiteasetuksen olennaisten vaatimusten mukainen.

    Valmistajan vastuulla on huolehtia, että kaasulaite täyttää kaikki sitä koskevat vaatimukset. Valmistajan on suoritettava laitteelle sovellettavat vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt eli tehtävä tai teetettävä tarkastukset ja testaukset, joiden avulla vaatimustenmukaisuus voidaan arvioida ja varmistaa. Kaasulaitteiden tekniset vaatimukset ja testausmenetelmät on esitetty laitetta koskevissa standardeissa. Mikäli kaasulaitteen suunnittelu, valmistus, tarkastus ja testaus tehdään yhdenmukaistettuja standardeja noudattaen ja laite vastaa täysin näitä standardeja, laitteen katsotaan täyttävän sitä koskevat olennaiset vaatimukset (vaatimustenmukaisuusolettama).

    Yhdenmukaistettujen standardien käyttö on kuitenkin vapaaehtoista. Valmistaja voi myös valita jonkin muun tavan direktiivien olennaisten vaatimusten osoittamiseen. Käytännössä se on kuitenkin hankalampaa kuin standardeja noudattamalla.

    Kaasulaitteen vaatimustenmukaisuuden arviointiin tarvitaan aina mukaan ilmoitettu laitos. Ilmoitettu laitos on jäsenvaltion komissiolle ilmoittama taho, jolla on lupa suorittaa vaatimustenmukaisuuden arviointitehtäviä, ja ne on luetteloitu NANDO-tietokannassa. Markkinavalvontaviranomaiset eivät tee laitteille ennakkotarkastuksia.

    Kun kaasulaitteen valmistaja on laatinut tekniset asiakirjat ja osoittanut, että laite täyttää kaikki sitä koskevien säädösten olennaiset vaatimukset vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyiden mukaisesti, valmistajan on huolehdittava EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen laadinnasta ja allekirjoittamisesta.

    Vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi ja vakuudeksi valmistajan on kiinnitettävä jokaiseen markkinoille saatettavaan laitteeseen CE-merkintä. CE-merkinnän lisäksi kaasulaitteeseen on kiinnitettävä myös muut vaaditut merkinnät kuten jäljitettävyystiedot. Laitteen mukana on toimitettava myös tarvittavat ohjeet ja tiedot, jotta laitteen asennus, käyttö, huolto ja käytöstä poisto on turvallista ja tarkoituksenmukaista, suomeksi ja ruotsiksi.

    Kaasulaitteiden sarjatuotannossa on oltava käytössä menettelyt, joilla varmistetaan, että kaikki laitteet täyttävät säädöksissä esitetyt olennaiset vaatimukset. Muutokset laitteen suunnittelussa tai ominaisuuksissa ja muutokset yhdenmukaistetuissa standardeissa tai teknisissä eritelmissä, joihin nähden laitteen vaatimustenmukaisuus ilmoitetaan, on otettava huomioon laitteiden vaatimustenmukaisuuden arvioinnissa.