Aiheen kuvaus

  • Taudinaiheuttajat ja tartuntariskit

    Ihon käsittelyyn liittyviä taudinaiheuttajia ovat virukset, bakteerit ja sienet. Veriteitse tarttuvia tauteja aiheuttavia viruksia ovat mm. hepatiittivirukset sekä HIV. Myös bakteerit, kuten esim. stafylokokit ja streptokokit, saattavat aiheuttaa erilaisia rikkoutuneen ihon infektioita. 

    Tartuntariski liittyy tilanteisiin, joissa taudinaiheuttajamikrobeja pääsee ihon läpi, limakalvolle (silmät, nenä, suu) tai rikkinäiselle iholle. Tartuntariski voi syntyä esimerkiksi neulanpistosta kauneushoitolassa, tatuoinnista, erilaisista lävistyksistä ja kuppauksesta. Näissä toimenpiteissä voi tartunta tapahtua kosketustartuntana joko suoraan taudinaiheuttajilla likaantuneista toimenpidevälineistä tai toimenpiteen suorittajan käsistä tai epäsuorasti pinnoilta. Tartuntariskiin vaikuttavat myös asiakkaiden kantamat taudinaiheuttajamikrobit sekä asiakkaan infektioalttius. 

    Suomen Punaisen Ristin veripalvelun ohjeen mukaan mm. kuppaus, tatuointi, kestopigmentointi ja lävistykset estävät verenluovutuksen neljän kuukauden ajaksi. (SPR:n veripalvelun verkkosivut) 

    Tehtävä: Mieti, millaisia palveluja tarjoat toiminnassasi. Mitkä tarjoamistasi palveluista ovat sellaisia, joihin liittyy erityinen tartuntariski?