Aiheen kuvaus

  • Ilmoitusvelvolliset kohteet 

    Solariumpalveluista, ihoa rikkovasta toiminnasta ja erityistä hygieniaa edellyttävistä kauneushoitoloista tulee tehdä ilmoitus oman kunnan terveydensuojeluviranomaiselle ennen toiminnan aloittamista.  

    Ihoa rikkovalla toiminnalla tarkoitetaan muun muassa tatuointipalvelua, lävistyksiä (lukuun ottamatta kultasepänliikkeiden ja vastaavien ampumalla korviin tehtävät korvien rei’ityksiä), verikuppausta, akupunktiota ja viiltoihin sekä pistoksiin perustuvia hoitoja. 

    Erityistä hygieniaa edellyttävillä kauneushoitoloilla tarkoitetaan erillisessä toimitilassa annettavia kosmetologien, manikyyrien, pedikyyrien sekä muiden antamia kauneudenhoitopalveluja, kuten esimerkiksi kasvohoitoja sekä käsien ja jalkojen hoitoja. Sen sijaan tavanomaiset parturi- ja kampaamopalveluina annettavat hiustenleikkuu, värjäys ja parranajopalvelut sekä meikkaus eivät edellytä erityistä hygieniaa eikä näistä tehdä ilmoitusta. Myöskään hierontapalveluista ja vastaavista ihon alapuolisiin kudoksiin vaikuttavista hoidoista ei tehdä ilmoitusta. 



    Ilmoitusvelvollisuus käytännössä 

    Ilmoitus tulee tehdä kirjallisesti kunnan terveydensuojeluviranomaiselle vähintään 30 päivää ennen toiminnan aloittamista. Eri kuntien terveydensuojeluviranomaisten yhteystiedot löytyvät Valviran verkkosivuilta. 

    Ilmoituksessa on annettava toiminnanharjoittajaa ja toimintaa koskevat sekä toimintaan liittyvien terveyshaittojen arviointia varten tarpeelliset tiedot. Ilmoitus tehdään ympäristöterveydenhuollon sähköisessä asiointipalvelussa Ilpassa. Ilmoituksen voi tehdä myös kirjallisena sijaintikunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Tarkempia tietoja ilmoituksen sisällöstä löytyy kunnan terveydensuojeluviranomaisten verkkosivuilta. 

    Terveydensuojeluviranomainen käsittelee ilmoituksen ja tekee tarvittaessa tarkastuksen toimitiloihin. Ilmoitusta käsitellessä kiinnitetään erityistä huomiota tilojen ilmanvaihtoon, välineiden desinfiointiin, toiminnan edellyttämiin kalusteisiin ja varusteisiin sekä pintamateriaaleihin.