Aiheen kuvaus

  • Laitehoidot

    Monet kauneudenhoitopalveluissa käytettävät laitteet, kuten esimerkiksi timanttihionta, höyry, mikroneulaus tai alipaineeseen perustuvat puhdistuslaitteet ovat sähkölaitteita, eivätkä vaadi erillistä lupaa. Noudata kuitenkin aina valmistajan ohjeita turvallisesta käytöstä. Kiinnitä myös huomiota laitteen ostopaikkaan: EU-alueelta ostetuille laitteille löytyy aina EU-vastuuhenkilö, joka on vastuussa laitteen vaatimustenmukaisuudesta ja turvallisuudesta, mutta EU:n ulkopuolisilta alueilta ostettujen laitteiden vastuutaho on käyttäjä itse.  

    Säteilevät laitteet

    Ionisoimatonta säteilyä tuottavien laitteiden käyttöön ei tarvita STUK:n lupaa, eikä palveluiden tarjoamisen aloittaminen edellytä ilmoituksen tekemistä STUK:lle. Solariumpalveluja tarjoavien kauneushoitoloiden tulee kuitenkin tehdä ilmoitus oman kunnan terveydensuojeluviranomaiselle ennen toiminnan aloittamista [katso: Terveydensuojelulain mukainen ilmoitus] 

    Säteilylainsäädäntö asettaa kuitenkin palvelujen tarjoamista koskevia vaatimuksia sekä kauneudenhoito- että solariumtoiminnalle. Vaatimukset koskevat esimerkiksi asiakkaiden tiedottamista ja palveluissa sallittua säteilyaltistusta. On esimerkiksi syytä huomioida, että säteilyn käyttöön perustuvat laitteet voivat tuottaa niin voimakasta säteilyä, ettei niiden käyttö kauneudenhoitopalveluissa ole sallittua [katso: Säteilyn käyttö kauneudenhoidossa] tai ne voivat olla luokiteltu Lääkinnällisten laitteiden asetuksen liitteen XVI mukaisiksi laitteiksiSuomessa esimerkiksi luokkaan 4 kuuluvien laserlaitteiden käyttö ihon käsittelyyn esteettisissä tarkoituksissa on sallittua vain terveydenhuollon toimintayksiköissä. Tällaisten palveluiden tarjoaminen edellyttääkin, että yrityksellä on lupa yksityisen terveydenhuollon palvelujen tuottamiseen. Lupaa haetaan paikalliselta aluehallintovirastolta (AVI) tai Valviralta. 

    Solariumlaitteiden tuottaman UV-säteilyn voimakkuudelle on määrätty enimmäisarvot, joita ei saa solariumpalveluja tarjottaessa ylittää [katso: Solarium]. Lisäksi solariumin käyttö on kiellettyä alle 18-vuotiailta ja ikärajan noudattamista tulee valvoa, minkä vuoksi solariumpalveluita tarjottaessa käyttöpaikalla täytyy olla aina läsnä nimetty vastuuhenkilö.