Aiheen kuvaus

  • Kosmetiikkatuotteiden ilmoittaminen CPNP-portaaliin

    EU-alueella myytäville kosmetiikkatuotteille ei tarvitse hakea erillistä myyntilupaa viranomaiselta. Suomessa Tukes ei anna ennakkohyväksyntöjä tai myyntilupia kosmetiikkatuotteille. Yritys voi saattaa tuotteet vapaasti myyntiin ja yrityksen velvollisuus on varmistua siitä, että tuotteet ovat turvallisia ja täyttävät lainsäädännön vaatimukset. 

    Kaikki kosmetiikkatuotteet on ilmoitettava komission ylläpitämään kosmeettisten valmisteiden ilmoitusportaaliin (CPNP). CPNP-portaali on maksuton komission ylläpitämä kosmeettisten valmisteiden ilmoitusportaali, johon yrityksillä on lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa tuotteensa. 

    Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia EU-alueelle sijoittuneita vastuuhenkilöitä (valmistaja, valmistuttaja ja maahantuoja).
    Jakelijaa ilmoitusvelvollisuus koskee silloin, jos jakelija kääntää kosmetiikkatuotteen merkinnät noudattaakseen kansallista kielilainsäädäntöä. 

    Kosmetiikkatuotteille ei ole Suomessa muuta ilmoitusvelvollisuutta viranomaisille. Valvontaviranomaiset pääsevät näkemään CPNP-portaaliin ilmoitetut tiedot, sekä myrkytystietokeskukset.  

    Katso Tukesin verkkosivuilta, mitä tietoja portaaliin on ilmoitettava.

    • Päästäksesi portaaliin, luo ensin EU-tunnukset sivuston ohjeiden mukaisesti tästä linkistä. 
    • Kun olet saanut luotua tunnukset hae yrityksellesi pääsyä portaaliin (jos olet jakelija, hae pääsyä vastuuhenkilön jakeluketjuun)
    • Kun pyyntösi on hyväksytty, pääset ilmoittamaan tuotteet portaaliin. 


    Täältä löydät portaaliin liittyvät usein kysytyt kysymykset.

    Täältä pääset lataamaan käyttöösi ohjeet tuotteiden ilmoittamiseen portaaliin. 

    Huomioithan, että tuotteiden ilmoittaminen portaaliin ei ole viranomaisen antama hyväksyntä tai myyntilupa tuotteille. Komissio ei tarkista portaaliin ilmoitettuja tuotteita tai niiden sisältämiä ainesosia.