Aiheen kuvaus

  • Osaaminen ja koulutus

    Perinteiset kauneudenhoito- ja kehonmuokkauspalvelut eivät ole luvanvaraisia eikä niiden tarjoamiseen Suomessa edellytetä mitään tiettyä tutkintonimikettä. Poikkeuksen tekevät ne esteettiset toimenpiteet, jotka ovat terveydenhuollon palveluita [katso: Tarvitsenko luvan?]. 

    Palveluntarjoajaa sitoo huolellisuusvelvoite, jonka mukaan  

    • palveluntarjoajan on olosuhteiden vaatiman huolellisuuden ja ammattitaidon edellyttämällä tavalla varmistauduttava siitä, että kuluttajapalvelusta ei aiheudu vaaraa kenenkään terveydelle tai omaisuudelle 
    • palveluntarjoajalla on oltava riittävät ja oikeat tiedot kuluttajapalvelusta, ja hänen on arvioitava niihin liittyvät riskit. 

    Palveluntarjoajan on toisin sanoen hankittava riittävä tietotaito ja osaaminen tarjoamiinsa palveluihin. Erilaiset palvelut vaativat erilaista osaamista. Kauneudenhoito- ja kehonmuokkauspalveluissa korostuvat riittävä osaaminen muun muassa hygieniasta ja aseptiikasta, turvallisista työtavoista, hoitojen aiheuttamista riskeistä ja vasta-aiheista sekä käytetyistä tuotteista.  

    Moniin kauneudenhoitoalan palveluihin on tarjolla erilaisia koulutuksia tai kursseja, joista saa esimerkiksi sertifikaatin tai diplomin. Yksityisten palveluntuottajien tarjoamia kursseja tai niistä saatavia todistuksia, sertifikaatteja ja vastaavia ei valvota viranomaisten toimesta, eikä esimerkiksi kurssien sisällölle tai sertifikaateille ole lainsäädännössä asetettu vaatimuksia.