Aiheen kuvaus

  • Toimenpidetilojen pintojen puhtaus

    Taudinaiheuttajat voivat säilyä pitkään tartuntavaarallisina pinnoilla, mikä muodostaa merkittävän kosketustartuntariskin. Bakteerit ja virukset voivat tyypistä riippuen säilyä elinkelpoisina kuivalla pinnalla jopa kuukausia. Huolellinen toimenpidetilan pintojen puhdistaminen vähentää toimenpiteeseen liittyvää infektioriskiä.  
     
    Pintamateriaalien on oltava helposti puhdistettavia ja kestäviä. Epätasaiset pinnat edistävät mikrobien kiinnittymistä. Työskentelytasoissa yms. on vältettävä ratkaisuja, joissa on ulokkeita tai likaa kerääviä syvennyksiä tai teräviä nurkkia.  
     
    Jotta työskentelypinnat on helppo pitää puhtaana, ei niillä pidä säilyttää ylimääräistä tavaraa. Välineille ja tarvikkeille on oltava säilytystilat, esim. kaapit tai laatikot, joissa ne ovat pölyltä ja lialta suojattuina. Avohyllyt eivät ole suositeltava ratkaisu välineiden ja tarvikkeiden säilytykseen.  
     
    Toimenpidetilan pintojen siivoaminen on mekaanista puhdistamista ja siivouksessa edetään järjestelmällisesti alkaen puhtaimmista pinnoista likaisiin pintoihin päin. Kuiva tai nihkeä pyyhintä poistaa pinnoilta pölyä ja siihen sitoutuneita mikrobeja. Yleensä tavalliset puhdistusaineet riittävät, mutta ne pinnat, jotka voivat olla kosketuksissa läpäistävään ihoon, käsitellään lisäksi desinfiointiaineella. Myös verellä ja eritteillä infektoituneet pinnat desinfioidaan. On tärkeää, että erityisesti toimenpiteissä, joissa iho läpäistään, käsiteltävään ihoalueeseen kosketuksissa olevat pinnat pyyhitään jokaisen asiakkaan jälkeen.  
     
    Siivousvälineiden on oltava puhtaita. Siivouspyyhkeet ja vastaavat välineet pestään käytön jälkeen pesukoneessa. Eri kohteiden kuten esimerkiksi WC-tilojen ja toimenpidetilojen siivoukseen on varattava omat, esimerkiksi värikoodilla tunnistettavat, siivousliinat ja niiden valinnassa on kiinnitettävä huomiota pesulämpötilaan. Siivousliinat on pestävä mahdollisimman korkeassa lämpötilassa: vähintään 60 °C:ssa, mutta mieluiten 90 °C:ssa. 

    Tehtävä: 

    Mieti, miten voit omassa toiminnassasi edistää toimenpidetilojen pintojen puhtautta.  

    • Ovatko käytössä olevat pintamateriaalit helposti puhdistettavia ja kestäviä?  
    • Onko välineille ja tarvikkeille varattu asianmukaiset säilytystilat?  
    • Onko työntekijöille järjestetty koulusta hygieniavaatimuksista?  
    • Onko siivousvälineiden puhtaudesta huolehdittu?