Aiheen kuvaus

  • Hygieeniset työtavat

    Ihon käsittelyssä ja läpäisyssä on noudatettava hyviä hygieenisiä työtapoja: huolehditaan käsihygieniasta ja, että jokaisella toimenpidekerralla on käytössä hygieenisesti säilytetyt hoitotuotteet ja toimenpidevälineet. Työvaatteet vaihdetaan päivittäin ja heti, kun ne ovat likaantuneet. 

    Käsihygienia ja suojakäsineiden käyttö

    Kädet pestään saippualla aina kun niissä on likaa, WC-käynnin jälkeen, töihin tultaessa ja töistä lähdettäessä. Käsihygieniaan kuuluu myös kynsien hoito. Kynnet pidetään lyhyinä, koska niiden alla on erittäin paljon mikrobeja. Lisäksi pitkät kynnet voivat vahingoittaa asiakkaan ihoa tai rikkoa suojakäsineet. Myös sormukset, rannekorut ja kellot on riisuttava, koska ne keräävät mikrobeja ja voivat rikkoa asiakkaan ihoa.  
     
    Aina kun kosketaan verta, eritteitä tai asiakkaan limakalvoa on käytettävä tehdaspuhtaita suojakäsineitä. Suojakäsineet puetaan puhtaisiin, desinfioituihin käsiin, ja käsineet ovat toimenpidekohtaiset.  
     
    Toimenpiteissä, joissa iho tai limakalvo läpäistään, on käytettävä steriilejä suojakäsineitä. Suojakäsineillä ei saa kosketella ympäristöä. Jos näin kuitenkin tapahtuu (esim. käännetään kohdevalaisinta), on suojakäsineet vaihdettava. Suojakäsineet vaihdetaan myös, jos ne rikkoutuvat, ja ne riisutaan heti toimenpiteen jälkeen.  

    Kädet desinfioidaan sekä ennen toimenpiteen tekemistä että sen jälkeen. Kädet desinfioidaan myös ennen suojakäsineiden pukemista ja niiden riisumisen jälkeen. Käsien desinfiointi 

    • Käsihuuhdetta otetaan puhtaisiin, kuiviin käsiin.  

    • Käsihuuhde hierotaan huolellisesti käsiin (15 – 30 sekuntia, kunnes kädet ovat täysin kuivat): sormenpäät, kämmenet, sormien välit, kämmenselät, peukalot ja ranteet.

    Tehtävä: Pohdi tarjoamiasi palveluita. Millaisissa tilanteissa edellytetään käsineiden käyttöä? Milloin taas käsien puhdistaminen on riittävää?