Aiheen kuvaus

  • Sterilointi

    Jos toimenpiteeseen sisältyy ihon tai limakalvon läpäisy tai toimenpiteessä käytettävä väline on joko suoraan tai välillisesti kosketuksissa rikkoutuneen ihon tai limakalvon kanssa (esim. kuppauksessa veren välityksellä), on välineiden oltava steriilejä. Sterilointi tuhoaa kaikki mikrobit sekä niiden itiöt. Kestokäyttöiset välineet voidaan steriloida sterilointiin soveltuvalla menetelmällä tai vaihtoehtoisesti voidaan käyttää kertakäyttöisiä steriilejä välineitä.  
     
    Steriilit välineet säilytetään sterilointipusseissa tai pakkauksissa omissa varastoissaan tai kaapeissaan ovet suljettuina. Kaapit pidetään puhtaina ja steriloituja pakkauksia käsitellään desinfioiduin käsin. Kaikki steriloidut pakkaukset merkitään viimeisellä käyttöönottopäivällä ja niiden säilytysajoissa on noudatettava valmistajan antamia ohjeita. Steriloidut tarvikkeet ovat steriilejä esimerkiksi:  

    • kaksinkertaisessa sterilointisuojakääreessä 1 kuukauden  

    • kuumasaumatuissa sterilointikalvopakkauksissa 1 vuoden  

    • sterilointilaatikossa 1 - 6 kuukautta 

    Sterilointilaitteen valmistaja suosittelee laitteelle soveltuvia sterilointilaitteen toimintavarmuuden indikaattoreita. Näitä suosituksia on noudatettava, sillä kaikki indikaattorit eivät sovellu kaikkiin laitteisiin, ja esim. sterilointilämpötila voi edellyttää tiettyä indikaattoria. Sterilointilaitteen toimintaa ja tehoa seurataan esim. fysikaalisilla, kemiallisilla ja/tai biologisilla indikaattoreilla:  

    • Fysikaalisia laitteen toimintavarmuuden indikaattoreita ovat lämpötilaa ja painetta osoittavat mittarit ja piirturit. Ne osoittavat laitteen toiminnan edellyttäen, että mittarit on kalibroitu.  

    • Kemiallisissa indikaattoreissa tapahtuu värinmuutos ja tulos nähdään heti steriloinnin päätyttyä. Kemiallisesti reagoivien teippien käyttäminen on helppo tapa seurata sterilointitulosta jokaisella sterilointikerralla.  

    • Bioindikaattorit sisältävät kestäviä bakteeri-itiöitä ja eri sterilointimenetelmiä varten on erilaisia bioindikaattoreita. Niiden käytössä on noudatettava valmistajan ohjeita. Bioindikaattoreiden käyttö on hidasta, koska viljelyaika on 2 - 7 vuorokautta, joten steriloinnin päivittäisessä valvonnassa pitää tukeutua muihin menetelmiin. 

    Toiminnanharjoittaja on vastuussa siitä, että sterilointilaitetta käytetään ohjeiden mukaisesti ja että se huolletaan säännöllisesti. Laitetoimittajan on annettava toiminnanharjoittajalle laitteen mukana selkeät käyttö- ja huolto-ohjeet.  
     
    Välineiden sterilointiin on useita eri menetelmiä, joista seuraavassa on kuvaus tavallisimmista pienimuotoiseen käyttöön soveltuvista höyrysterilointi- ja kuumailmasterilointimenetelmistä. 

    Höyrysterilointi

    Höyrysterilointi tapahtuu autoklaavissa yhden ilmakehän eli 101 kPa:n (1 bar) ylipaineessa kylläisessä vesihöyryssä 15 minuutin ajan. Vesihöyryn pitää syrjäyttää steriloitavassa välineessä kaikki ilma, ja vasta sen jälkeen voidaan steriiliys saavuttaa 15 minuutissa. Höyryautoklavointi on tehokas sterilointimenetelmä, joka soveltuu kaikille kuumennusta kestäville materiaaleille kuten lasille ja metallille sekä nesteille. Nykyään on myös yhä enemmän muoveja, jotka kestävät autoklavoinnin.  
     
    Välineet pakataan autoklavointia varten sellaisiin pakkauksiin, jotka läpäisevät ilmaa ja vesihöyryä (esim. paperilaminaattipussi), mutta suojaavat välineet mikrobitartunnalta steriloinnin jälkeisessä varastoinnissa.  
     
    Sterilointiohjelma valitaan steriloitavan välineen mukaan. Nykyaikaisissa autoklaaveissa on ohjelmat erilaisia lämpötiloja ja paineolosuhteita kestäville välineille, esim. muovisille ja kumisille välineille, joiden sterilointi vaatii enemmän aikaa kuin esim. korkeampaa lämpötilaa ja painetta kestävien lasin ja metallin sterilointi. Sterilointitulos varmistetaan jokaisen sterilointikerran yhteydessä esim. autoklavointiteipillä, joka muuttaa värinsä steriloinnissa. 

    Tehtävä: Käytetäänkö toiminnassasi höyrysterilointia? Miten sterilointitulos varmistetaan toiminnassasi?  

    Kuumailmasterilointi

    Kuumailmasterilointi perustuu lämmön johtumiseen ja ilman kiertoon kuumailmakaapissa. Kuivan lämmön sterilointikyky on huonompi kuin kuuman vesihöyryn, joten sterilointiaika on pitempi ja lämpötila korkeampi kuin höyrysteriloinnissa. Menetelmä sopii hyvin lämpöä kestäville materiaaleille kuten esimerkiksi lasille ja metalleille.  
     
    Steriloinnissa on noudatettava tarkoin valmistajan antamia käyttöohjeita. Sterilointiaika riippuu lämpötilasta esimerkiksi seuraavasti:  

    • 160 °C:ssa 2 tuntia  

    • 170 °C:ssa 1 tunti  

    • 180 °C:ssa 30 minuuttia. 

    Sterilointilaitteen toiminta tarkistetaan joka ajon yhteydessä kuumailmateippi-indikaattorin avulla. Lisäksi sterilointilaite kalibroidaan kerran vuodessa tarkistamalla lämpömittarin ja sterilointilaitteen sisälämpötila.  
     
    Välineet pakataan sterilointilaitteeseen väljästi, jotta kuuma ilma pääsee esteettä kiertämään välineiden ympärillä. Siksi sterilointilaitteen hyllyt ovat nystyräisiä ja reiällisiä. Välineiden pakkausmateriaaliksi sopivat esim. lasiset astiat tai metallirasiat. 

    Tehtävä: Käytetäänkö toiminnassasi kuumasterilointia? Miten sterilointilaitteen toiminnasta ja kalibroinnista huolehditaan toiminnassasi?