Topic outline

  • Desinfiointi

    Toimenpiteessä käytettävät asiakkaaseen kosketuksessa olevat välineet sekä infektoituneet pinnat on desinfioitava. Desinfioinnilla vähennetään mikrobien määrää, mutta se ei välttämättä tuhoa niiden itiöitä. Toimenpiteet tehdään desinfioiduilla käsillä ja ihon tai limakalvon läpäisevissä toimenpiteissä desinfioidaan myös asiakkaan käsiteltävä alue. Tällöin käytetään lisäksi tehdaspuhtaita suojakäsineitä. 

    Välineiden desinfiointi voi olla fysikaalista esimerkiksi lämmön avulla tapahtuvaa (esim. keittäminen vähintään 5 minuuttia) tai kemiallista desinfiointia. Jos välineet desinfioidaan keittämällä, on varmistuttava siitä, että vesi kiehuu koko vaaditun ajan. Käytettäessä desinfiointiin kemiallisia desinfiointiaineita on niiden käsittelyssä ja käytössä oltava huolellinen ja noudatettava aineen toimittajan antamia käyttöohjeita. Kemiallisen desinfioinnin jälkeen välineet huuhdellaan tarvittaessa juoksevalla vedellä ja kuivataan esim. Kuivauskaapissa. 
     
    Desinfiointiaineiden tehoon vaikuttavat: 

    • Orgaaninen ja epäorgaaninen kuorma (lika) 
    • Mikrobityyppi ja mikrobien määrä 
    • Desinfiointiaineen pitoisuus 
    • Desinfioitavan kohteen materiaali ja rakenne 
    • Lämpötila 
    • PH 
    • Vaikutusaika 
    • Biofilmi 

    Välineitä huollettaessa on huomioitava, että puhtaat ja likaiset välineet pidetään erillään toisistaan. Puhtaiden välineiden säilytys järjestetään niin, että ne ovat suojassa pölyltä ja likaantumiselta ja puhtaisiin välineisiin kosketaan vain desinfioiduin käsin.
     
     
    Välineiden desinfiointi riittää ihon kanssa kosketuksissa oleville välineille silloin, kun väline ei läpäise ihoa tai limakalvoa eikä se ole kosketuksissa rikkoutuneen ihon kanssa.