Topic outline

  • Tatuointi- ja kestopigmentointipalvelut

    Tatuoinnit ja erilaiset kestopigmentoinnit ovat ihoa rikkovia toimenpiteitä, jotka vaativat erityistä huolellisuutta esimerkiksi hygienian osalta [katso: Ihoa rikkovat hoidot]Tekniikasta ja lähteestä riippuen etenkin pigmentoinneista käytetään monenlaisia nimiä, mm. microblading, mikropigmentointi, kestomeikki, PMU, permanent make-up ja kosmeettinen tatuointi.

    Tatuointi- ja kestopigmentointipalvelut ovat terveydensuojelulain perusteella ilmoitusvelvollisia toimintoja. Tatuointi- ja kestopigmentointipalveluja tarjoavan toiminnanharjoittajan on tehtävä viimeistään 30 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista kirjallinen ilmoitus kunnan terveydensuojeluviranomaiselle [katso: TSL:n mukainen ilmoitus]. 

    Palveluiden tarjoaminen ei ole luvanvaraista, eikä Suomessa edellytetä tatuointi- ja kestopigmentointipalveluiden tarjoajilta mitään tiettyä koulutusta tai tutkintoa. Palveluntarjoajalla on kuitenkin oltava riittävä osaaminen ja tietotaito, jotta palvelua voidaan tarjota turvallisesti.   

    Palveluista on laadittava turvallisuusasiakirja [katso: Omavalvonta] ja Turvallisuusasiakirja (Tukesin verkkosivuilla).

    Tatuointi- ja kestopigmentointivärit

    Tatuointi- ja kestopigmentointiväreillä on tarkoitus tehdä merkki tai kuva henkilön kehoon. Väri injektoidaan tai viedään henkilön ihoon, limakalvolle tai silmämunaan millä tahansa menetelmällä.  

    Tuhansien vaarallisten aineiden käyttöä tatuointi- ja kestopigmentointiväreissä on rajoitettu EU:ssa tammikuusta 2022 lähtien. Vaatimustenvastaisia tatuointi- ja kestopigmentointivärejä ei saa enää myydä eikä käyttää tatuointitarkoituksiin 4.1.2022 lähtien. 

    Väriaineita Pigment Blue 15:3 ja Pigment Green 7 sisältävien seosten myynti ja käyttö tatuointitarkoituksiin tulevat kielletyiksi 4.1.2023 alkaen (pitoisuuden on oltava alle 0,00005 painoprosenttia).

    Tukesin verkkosivuille on koottu laaja tietopaketti tatuointiväreistä ja –palveluista. Tatuointipalvelut ja tatuointivärit (Tukesin verkkosivuilla).

    Tatuoinninpoisto

    Tatuointien ja kestopigmentointien poistoon on olemassa erilaisia menetelmiäKestopigmentointien suosion kasvun myötä markkinoille on tullut erilaisia, yleensä happoihin perustuvia poistomenetelmiä, joilla pyritään vaalentamaan ja häivyttämään pigmentointeja. Palveluntarjoajan on kiinnitettävä erityistä huomiota riittävään tietojenantoon esimerkiksi palvelun riskien ja jälkihoito-ohjeiden osalta. 

    Tatuointeja poistetaan myös laserlaitteiden avulla. Toimenpiteen onnistumisen edellyttämä säteilyn voimakkuus on niin korkea, että tatuoinninpoisto voidaan tehdä vain laserturvallisuusluokkaan 4 kuuluvilla laitteilla. Suomessa luokkaan 4 kuuluvien laserlaitteiden käyttö ihon käsittelyyn esteettisissä tarkoituksissa on sallittua vain terveydenhuollon toimintayksiköissä. Tatuoinninpoistopalvelujen tarjoaminen laserlaitteella edellyttääkin, että yrityksellä on lupa yksityisen terveydenhuollon palvelujen tuottamiseen. Lupaa haetaan paikalliselta aluehallintovirastolta (AVI) tai Valviralta.