Aiheen kuvaus

  • Miksi tuotteen oikea käyttö on tärkeää?

    Kaikille kosmeettisille valmisteille tehdään ennen markkinoille saattamista turvallisuusselvitys, jossa on määritelty valmisteen käyttökohde ja -määrät. Turvallisuusselvityksessä valmisteen ainesosille lasketaan mm. altistusmäärät, joiden perusteella voidaan varmistua siitä, että valmiste on turvallinen käyttää eikä sen sisältämät raaka-aineet aiheuta haittaa terveydellä. Altistuspitoisuuksia laskettaessa otetaan huomioon tuotteen käyttökohde ja ennakoitavissa olevat muut käyttökohteet. Esimerkiksi huulipunan altistuskerrointa laskettaessa otetaan huomioon tuotteen levitys huulille, mutta myös se, että tuotetta tulee myös nieltyä.

    Valmisteen turvallisuus määritetään sen mukaan, mihin ja miten valmistetta on tarkoitettu käytettävän. Valmisteen turvallisuudesta ei voida varmistua, jos valmistetta käytetään ohjeiden vastaisesti. Jos esimerkiksi vartalovoidetta levitetään huulille, ei tuotteen turvallisuudesta voida varmistua, sillä turvallisuusselvityksessä ei ole otettu huomioon, että tuotetta voisi joutua suuhun.

    Jos käytän tuotetta oikein ja silti tapahtuu jotain?

    Vaikka valmistetta käyttäisikin täysin ohjeiden mukaan, on silti mahdollisuus saada valmisteesta jokin ärsytys- tai allerginen reaktio. Mikään kosmetiikka ei ole täysin allergia- tai ärsytysvapaata. Jos tuotteesta saatu reaktio vaatii esimerkiksi lääkärin hoitoa, on kyseessä vakava ei-toivottu haittavaikutus. Tällöin on tarpeen tehdä valmisteesta SUE-ilmoitus. SUE on lyhenne sanoista Serious Undesirable Effect, jolla tarkoitetaan vakavaa ei toivottua haittavaikutusta. Jos vakava ei-toivottu haittavaikutus tulee valmisteen vastuuhenkilön tai jakelijan tietoon, on vastuuhenkilöllä ja jakelijalla on lainsäädännöllinen velvollisuus ilmoittaa vakavasta ei-toivotusta haittavaikutuksesta viranomaiselle. Suomessa ilmoitukset tehdään Tukesille. Vain vastuuhenkilöllä ja jakelijalla on lainsäädännöllinen ilmoitusvelvollisuus, mutta myös terveydenhuollon ammattilainen tai kuluttaja voi tehdä ilmoituksen Tukesille.

    Lisätietoa SUE-ilmoituksesta: Kosmetiikan aiheuttamasta haitasta ilmoittaminen (Tukesin verkkosivuilla) 


    Kuluttajan ja palvelun tarjoajan vastuu tuotteen väärinkäytössä

    Niin kuluttaja kuin palveluntarjoaja on vastuussa siitä, että tuotetta käytetään ohjeiden mukaisesti. Kosmetiikkalainsäädännössä määritetty vastuuhenkilö on vastuussa tuotteen turvallisuudesta silloin, kun tuotetta käytetään oikein tai ennakoitavissa olevalla tavalla. Kun tuotetta käytetään ohjeista poiketen, on vastuu tuotteen turvallisuudesta tuotteen käyttäjällä.

    Jos palveluntarjoaja käyttää tuotetta ohjeiden vastaisesti, voi palveluntarjoajasta tulla lainsäädännön silmissä tuotteen vastuuhenkilö. Tällöin palveluntarjoajaa koskee lainsäädännössä määritetyt vastuuhenkilön velvollisuudet.

    Tukes podcast Tarkastajien salonki: jaksossa keskustellaan tuotteiden oikeasta käytöstä. Kuuntele jakso