Aiheen kuvaus

  • Kosmetiikassa rajoitetut raaka-aineet

    Voit tarkastaa liittyykö jonkin raaka-aineen käyttöön kosmetiikassa rajoituksia tai kieltoa EU:n kosmetiikka-asetuksen liitteistä.  

    • Liitteeseen II on listattu kaikki kosmetiikassa kielletyt raaka-aineet.  
    • Liitteeseen III on listattu raaka-aineet joiden käyttöön liittyy rajoituksia. Esim. listan raaka-aineelle on voitu määrittää sallituksi käyttökohteeksi vain poishuuhdeltavat tuotteet, jolloin raaka-ainetta ei saa käyttää iholle jätettävissä tuotteissa.
    • Liite IV on lista kosmetiikassa sallituista väriaineista. 
    • Liite V on lista kosmetiikassa sallituista säilöntäaineista. 
    • Liite VI on lista kosmetiikassa sallituista UV-filttereistä. 

     

    Liitteissä IV-VI lueteltuja raaka-aineita saa käyttää vain liitteen mukaisessa käyttötarkoituksessa. Muita raaka-aineita ei voi näissä käyttötarkoituksissa käyttää. Esimerkiksi vain liitteessä VI mainittuja UV-filttereitä saa käyttää kosmetiikassa UV-filttereinä, muita ainesosia ei voi käyttää UV-filttereinä. 

    Jos haluat tietää, onko jonkin raaka-aineen käyttöä rajoitettu tai onko se kokonaan kielletty, voit hakea raaka-aineita liitteestä etsi -toiminnolla (Ctrl+F). Liitteissä ei aina kuitenkaan ole käytetty raaka-aineen INCI-nimeä, joten helpoiten löydät raaka-aineen liitteistä käyttämällä CAS-koodia tai raaka-aineen kemiallista nimeä.  Raaka-aineen CAS-koodin voit tarkastaa komission ylläpitämästä Cosing -tietokannasta. Cosing -tietokannasta voit hakea kosmetiikassa käytettäviä raaka-aineita niiden INCI-nimillä. 

    Miten kosmetiikan raaka-aineet tulevat rajoitetuksi? 

    EU:ssa raaka-aineet tulevat rajoitetuksi riskiarviointien perusteella. Monesti voit törmätä lyhenteeseen SCCS, kun etsit tietoa EU:ssa rajoitetuista raaka-aineista. SCCS on lyhenne Scientific Committee on Consumer Safety -komiteasta. SCCS:n tehtäviin kuuluu raaka-aineiden riskiarviointien tekeminen. Näiden riskiarviointien perusteella kosmetiikan raaka-aineille voidaan asettaa rajoituksia tai kieltoja. SCCS näkemyksiä voi lukea SCCS:n verkkosivuilta. Samoilla sivuilla on myös tietoa tällä hetkellä käsittelyn alla olevista aiheista. Halutessasi voit tutustua komiteaan tarkemmin verkkosivuilla.


    Lisätietoa

    Lisätietoa kosmetiikassa rajoitetuista raaka-aineista: Kosmetiikan turvallisuus (Tukesin verkkosivuilla).

    Tukesin podcast Tarkastajien salonki: jaksossa pohditaan kosmetiikan tulevaisuutta ja uusia raaka-aineita. Vieraana Jaana Ailus. Kuuntele jakso.