Aiheen kuvaus

  • Vastuuhenkilön vai jakelija?

    Kaikilla EU-alueella myytävillä kosmeettisilla valmisteilla tulee olla vastuuhenkilö. Vastuuhenkilö on kosmeettisen valmisteen maahantuoja, valmistaja tai valmistajan/maahantuojan erikseen nimetty yritys/henkilö, jonka kanssa valmistaja tai maahantuoja on tehnyt kirjallinen sopimus vastuuhenkilön roolista. 

    Kosmetiikkalainsäädännössä maahantuojalla tarkoitetaan yritystä tai henkilöä, joka tuo kosmeettisen valmisteen markkinoille EU-alueen ulkopuolelta. Mikäli siis tuot kosmetiikkatuotteita Suomeen toisesta EU-maasta et ole kosmetiikka-asetuksen silmissä maahantuoja, vaan toimit tuotteen jakelijana. 

    Jakelija on yritys, joka myy tai muuten jakelee kosmetiikkatuotteita EU-alueella. Jakelijasta tulee vastuuhenkilö siinä tapauksessa, jos jakelija muuttaa jo markkinoilla olevaa tuotetta tai tuo valmisteen myyntiin omalla brändillä.   

    Vastuuhenkilöllä ja jakelijalla on eri velvollisuudet, jotka on määritetty EU:n kosmetiikka-asetuksessa. Vastuuhenkilön velvollisuuksiin voit tutustua täällä ja jakelijan velvollisuuksiin täällä.

    Vastuuhenkilön velvollisuus on ilmoittaa kosmetiikkatuotteet komission ylläpitämään kosmeettisten valmisteiden ilmoitusportaaliin (CPNP).Valmisteiden ilmoittaminen CPNP -portaaliin koskee jakelijaa myös siinä tapauksessa, jos jakelija kääntää kosmetiikkatuotteiden merkinnät noudattaakseen kansallista kielilainsäädäntöä.