Aiheen kuvaus

  • Mikä on kosmeettinen valmiste?

    Kosmeettinen valmiste määritellään EU:n kosmetiikka-asetuksessa. Kosmeettinen valmiste on aine tai seos, jonka tarkoitus on olla kosketuksissa ihmiskehon ulkoisten osien kanssa (iho, hiukset ja ihokarvat, kynnet, huulet ja ulkoiset sukupuolielimet tai hampaiden ja suuontelon limakalvot) ja jonka käyttötarkoitus on yksinomaan tai pääasiassa näiden kehon osien puhdistaminen, tuoksun muuttaminen, niiden ulkonäön muuttaminen, niiden suojaaminen tai pitäminen hyvässä kunnossa tai hajujen poistaminen.

    Kosmetiikkaa ei siis voi olla sellainen tuote, jonka käyttötarkoitus on esimerkiksi parantaa jokin sairaus tai tuote, joka on tarkoitettu nautittavaksi suun kautta. Kosmetiikkatuote ei myöskään voi olla tarkoitettu injisoitavaksi. 



    Mikä rajanvetotuote?

    Rajanvetotuotteilla tarkoitetaan sellaisia valmisteita, jotka saattavat täyttää kosmeettisen valmisteen määritelmän, mutta ne voisivat sopia myös jonkun muun lainsäädännön määritelmään. Rajanvetotuotteiden kohdalla luokittelu siitä, mihin lainsäädäntöön tuote kuuluu on aina tapauskohtaista. Luokitteluun vaikuttavat kaikki kyseisen valmisteen ominaispiirteet, kuten koostumus, ainesosien vaikutusmekanismit sekä valmisteen markkinointiväittämät.

    Valmisteiden luokittelu on tärkeää, koska eri valmisteryhmien maahantuontiin, myyntiin ja markkinointiväittämiin liittyy eri lainsäädäntö. Rajanvetotuotteiden luokittelun apuna voidaan käyttää EU:n komission tekemää Bordeline manual -dokumenttia. Bordeline manual -dokumentti on jäsenmaiden valvontaviranomaisille luotu dokumentti, joka toimii valvovan viranomaisen apuna rajanvetotuotteiden määrittelyssä. Dokumentissa on esimerkkejä eri tuotekategorioista ja siitä, milloin tuote olisi kosmetiikkaa ja milloin ei.  Bordeline manual -dokumentti ei kuitenkaan ole sellaisenaan laki, vaan dokumentti on apuväline, jonka avulla voidaan tulkita kosmetiikka-asetusta.

    Bordeline manual -dokumenttiin on kuitenkin hyvä tutustua, sillä dokumentista käy hyvin ilmi se, ettei valmisteiden luokittelu aina ole yksinkertaista. Etenkin jos toimit jonkin valmisteen maahantuojana, valmistajana tai jakelijana, on dokumenttiin hyvä tutustua: Valmisteen maahantuojan, valmistajan ja jakelijan pitää varmistaa valmisteen luokittelu ennen, kuin tuote tuodaan EU-/ETA-markkinoille.

    Lisätietoa: Borderline manual -dokumentti

    Lisätietoa: Mikä on kosmeettinen valmiste? (Tukesin verkkosivuilla)