Kosmetiikka
Topic outline
-
Kosmetiikan valmistus
Kosmetiikan valmistaja on kosmeettisen valmisteen vastuuhenkilö. Kosmetiikan valmistuksessa pitää ottaa huomioon useita eri näkökulmia, jotta voidaan varmistua tuotteen turvallisuudesta.
Tuotetiedot
Jokaisesta kosmetiikkavalmisteesta tulee ylläpitää tuotetietoja (Product Information File, PIF). Tuotetietoja on säilytettävä 10 vuotta siitä päivästä, kun viimeinen kosmetiikkatuote-erä on saatettu markkinoille.
Tuotetiedoista pitää käydä ilmi seuraavat asiat:
- Kosmetiikkatuotteen kuvaus, jonka avulla tuotetiedot on selkeästi yhdistettävissä kosmetiikkatuotteeseen
- Turvallisuusselvitys
- Valmistusmenetelmän kuvaus ja lausunto hyvän tuotantotavan noudattamisesta
- Todisteet kosmetiikkatuotteen väitetystä vaikutuksesta
- Tiedot kaikista eläinkokeista, joita valmistaja, sen edustajat tai tavarantoimittajat ovat tehneet ja jotka liittyvät kosmetiikkavalmisteen tai sen ainesosien kehittämiseen tai turvallisuuden arviointiin (mukaan lukien myös ne eläinkokeet, jotka on tehty kolmansien maiden laissa tai säännöksissä asetettujen vaatimusten täyttämiseksi).
Tuotetietojen pitää olla saatavilla pakkaukseen merkityssä osoitteessa sähköisessä tai muussa muodossa ja saatavilla kielellä, jota kyseisen jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaiset ymmärtävät. Suomessa tuotetiedot voivat olla suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.Hyvä tuotantotapa (GMP)
Kaikki kosmetiikkatuotteet on valmistettava hyvää tuotantotapaa noudattaen. Vaikka yritys toimisi kosmetiikkatuotteen maahantuojana on yrityksen varmistuttava siitä, että tuotteet on valmistettu hyvän tuotantotavan mukaisesti.
Hyville tuotantotavoille on standardi SFS-EN ISO 22716. Standardissa esitetään kosmeettisten valmisteiden tuotantoa, tarkastusta, varastointia ja toimittamista koskevia ohjeita. Standardin voi hankkia Suomen Standardisoimisliitto SFS:ltä tästä linkistä.
Turvallisuuden arviointi
Kosmetiikkavalmisteen turvallisuus osoitetaan EU:n kosmetiikka-asetuksen liitteen I mukaisella turvallisuusselvityksellä. Turvallisuusselvityksen A-osa pitää sisällään seuraavat asiat:
- Kosmeettisen valmisteen määrällinen ja laadullinen koostumus
- Kosmeettisen valmisteen fysikaaliset/kemialliset ominaisuudet ja säilyvyys
- Mikrobiologinen laatu
- Epäpuhtaudet, jäämät, pakkausmateriaalia koskevat tiedot
- Tavanomainen ja kohtuullisesti ennakoitavissa oleva käyttö
- Kosmeettiselle valmisteelle altistuminen
- Aineille altistuminen
- Aineiden toksikologinen profiili
- Ei-toivotut vaikutukset ja vakavat ei-toivotut vaikutukset
- Kosmeettista valmistetta koskevat tiedot.
A-osan lisäksi turvallisuusselvitykseen kuuluu B-osa, jossa todetaan onko kosmeettinen valmiste turvallinen sen aiotussa käytössä ja perustelut tälle. Tässä osiossa turvallisuuden arvioija voi myös merkitä varoituksia tai käyttöohjeita valmisteelle. Lopuksi B-osassa kerrotaan vielä itse arvioijaa koskevat tiedot (arvioinnin suorittaneen henkilön nimi, pätevyys sekä päiväys ja allekirjoitus.
Tukesin podcast Tarkastajien salonki: jaksossa keskustellaan kemikaaleille altistumisesta ja turvallisuuden arvioinnista. Vieraana Anja Nysten. Kuuntele jakso.
Lisätietoa?
Pääset tutustumaan kuluttajien turvallisuutta arvioivan tiedekomitean ohjeistuksiin mm. kosmetiikan mikrobiologisista raja-arvoista sekä altistusmääristä täältä.