Ämnesdisposition

  •   

     

    REACH

    I REACH-förordningen regleras registrering, utvärdering, tillståndsförfaranden och begränsningar av kemikalier samt om kommunikation i distributionskedjan. REACH står för Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of CHemicals.

    Om ett ämne medför en okontrollerbar risk för en människas hälsa eller miljön, kan Europeiska kommissionen förbjuda användningen av ämnet eller begränsa dess tillverkning, användning eller försäljning som sådan, i en blandning eller i en vara i EU. Förordningen gäller alltså även ämnen som används i elektriska produkter. 

    De ämnesspecifika begränsningarna och förbuden finns i bilaga XVII till REACH-förordningen och på Europeiska kemikaliemyndighetens (ECHA) webbplats. RoHS-lagstiftningen begränsar delvis samma ämnen som REACH-förordningen och man har försökt undvika överlappande reglering. REACH begränsar användningen av flera ämnen för olika användningsområden och en del av begränsningarna gäller även elektriska produkter. 

    Exempel på begränsningar i bilaga XVII för elektriska produkter:

    • Nr 27 Nickel; till exempel får nickel inte lösas ur de delar av armbandsur som är i kontakt med huden.
    • Nr 50, polyaromatiska kolväten, PAH, till exempel plast- eller gummidelen till verktyg får inte innehålla mer än 1 mg/kg av de PAH-föreningar som anges i begränsningen.
    • Nr 51 ftalaterna DEHP, BBP, DBP och DIBP i elektriska leksaker. RoHS-lagstiftningen begränsar användningen av ftalaterna i nr 51 i elektriska och elektroniska apparater. RoHS-begränsningen tillämpas inte på leksaker, utan REACH-begränsningen gäller för leksaker. 

    Skyldigheterna för ämnen som orsakar särskild oro, dvs. SVHC-ämnen, gäller även elektriska produkter och deras tillverkare, importörer och distributörer. Skyldigheterna för företag som tillverkar, importerar och levererar elektriska produkter gällande SVHC-ämnena på kandidatlistan:

    Företaget är skyldigt att informera andra aktörer om det SVHC-ämne som ingår i en elektrisk produkt. Om konsumenten begär information om de SVHC-ämnen som ingår i produkten, ska informationen lämnas till frågeställaren inom 45 dagar. Se mer information om skyldigheter i samband med SVHC-ämnen och SCIP-databasen i följande stycke.

     
    Läs mer om REACH:

    Tukes webbplats: REACH - Registrering, tillstånd och begränsningar

    Kemikalierådgivning för företag | Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes)

    EU:REACH-förordningen

    Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa): Förteckning över begränsningar

     

    SCIP-databasen

    Företag som levererar elektriska produkter och deras delar måste också göra en SCIP-anmälan (Substances of Concern In articles as such or in complex objects Products) om produkten eller en del av den innehåller mer än 0,1 viktprocent SVHC-ämne. SCIP är en databas som upprättats enligt avfallsdirektivet och som samlar in uppgifter om föremål som innehåller ämnen som ger upphov till särskild oro, dvs. SVHC-ämnen. 

    SCIP-anmälan ska göras om

    • du tillverkar eller monterar en elektrisk produkt i EU
    • du importerar elektriska produkter till EU
    • du är en återförsäljare av elektriska produkter i EU eller en annan leverantör av elektriska produkter i leveranskedjan. 

    Endast återförsäljare som levererar elektriska produkter direkt till konsumenterna (detaljhandel) behöver inte lämna uppgifter till SCIP-databasen. Om återförsäljaren också är tillverkare eller importör till EU ska anmälan göras.

    Att göra anmälan till SCIP-databasen är en ny skyldighet för leverantörer av föremål det vill säga elektriska produkter. Leverantörer av elektriska produkter har redan tidigare varit tvungna att förmedla information om SVHC-ämnen i sin leveranskedja när de har följt EU:s kemikalielagstiftning.  

     Echa har publicerat SCIP-databasen som är öppen för alla 14.9.2021. De elektriska produkterna och deras delar är en av de vanligaste produktkategorierna för vilka anmälningar har gjorts. Ett av de vanligaste ämnena som anmälningarna gäller är bly och dess olika föreningar. Bly används till exempel i batterier, lampor och elspisar. Även om användningen av bly begränsas genom RoHS-lagstiftningen, gör RoHS-undantagen det möjligt att använda bly i vissa användningsområden i elektriska och elektroniska produkter och då måste en SCIP-anmälan göras. 

     
    Läs mer om SCIP-databasen:

    SCIP-anmälan om föremål - Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes)

    Kemikalierådgivning för företag - Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes)

    SCIP - ECHA (europa.eu)