Aiheen kuvaus

  •  

    Kemikaalit sähkölaitteissa


    REACH

    REACH-asetuksessa säädetään kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista sekä tiedottamisesta toimitusketjussa. REACH tulee sanoista Registration, Evaluation, Authorization and restriction of CHemicals.

    Jos aineesta aiheutuu ihmisen terveydelle tai ympäristölle hallitsematon riski, voi Euroopan komissio kieltää aineen käytön tai rajoittaa aineen valmistusta, käyttöä tai myyntiä sellaisenaan, seoksessa tai esineessä EU:ssa. Asetus koskee siis myös sähkölaitteissa käytettäviä aineita. 

    Ainekohtaiset rajoitukset ja kiellot löytyvät REACH-asetuksen liitteestä XVII ja Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) sivuilta. RoHS-lainsäädännössä rajoitetaan osittain samoja aineita kuin REACH-asetuksessa ja päällekkäistä sääntelyä on pyritty välttämään. REACH rajoittaa useamman aineen käyttöä eri käyttötarkoituksissa ja osa rajoituksista koskee myös sähkölaitteita. 

    Esimerkkejä liitteen XVII rajoituksista, jotka koskevat sähkölaitteita:

    • nimike 27 Nikkeli; Esimerkiksi rannekellojen ihokontaktissa olevista osista ei saa liueta nikkeliä.
    • nimike 50 polyaromaattiset hiilivedyt, PAH, esimerkiksi työkalujen muovi- tai kumiosa ei saa sisältää mitään rajoituksessa mainituista PAH-yhdisteistä yli 1 mg/kg.
    • nimike 51 ftalaatit DEHP, BBP, DBP ja DIBP sähkötoimisissa leluissa. RoHS-lainsäädäntö rajoittaa nimikkeen 51 ftalaattien käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. RoHS-rajoitusta ei sovelleta leluihin, vaan lelujen osalta noudatetaan REACH-rajoitusta. 

    Erityistä huolta aiheuttavia aineita eli SVHC-aineita koskevat velvoitteet koskevat myös sähkölaitteita ja niiden valmistajia, maahantuojia ja jakelijoita. Sähkölaitteita valmistavan, maahantuovan ja toimittavan yrityksen velvollisuudet kandidaattilistan SVHC-aineisiin liittyen:

    Yrityksellä on velvollisuus tiedottaa muita toimijoita sähkölaitteen sisältämästä SVHC-aineesta. Jos kuluttaja pyytää tietoja laitteen sisältämistä SVHC-aineista, pitää tiedot toimittaa kysyjälle 45 päivän aikana. Katso lisätietoja SVHC-aineisiin ja SCIP-tietokantaan liittyvistä velvoitteista seuraavasta kappaleesta.


    Lue lisää REACH:stä:

    Tukesin nettisivut: REACH - Rekisteröinti, luvat ja rajoitukset

    Kemikaalineuvonta yrityksille | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

    EU: REACH-asetus

    Euroopan kemikaalivirasto (ECHA): Luettelo rajoituksista


    SCIP- tietokanta

    Sähkölaitteita ja niiden osia toimittavien yritysten pitää myös tehdä SCIP-ilmoitus (Substances of Concern In articles as such or in complex objects Products), jos laite tai sen osa sisältää SVHC-ainetta yli 0,1 painoprosenttia. SCIP on jätedirektiivin nojalla perustettu tietokanta, johon kerätään tietoja esineistä, jotka sisältävät erityistä huolta aiheuttavia aineita eli SVHC-aineita. 

    SCIP-ilmoitus on tehtävä, jos

    • olet sähkölaitteen valmistaja ja kokoaja EU:ssa
    • tuot sähkölaitteita EU:hun
    • olet sähkölaitteen jälleenmyyjä EU:ssa tai muu sähkölaitteiden toimittaja toimitusketjussa. 

    Ainoastaan suoraan kuluttajille sähkölaitteita toimittavien jälleenmyyjien (vähittäiskauppa) ei tarvitse toimittaa tietoja SCIP-tietokantaan. Jos jälleenmyyjä toimii myös valmistajana tai EU:hun maahantuojana, ilmoitus on tehtävä.

    Ilmoituksen tekeminen SCIP-tietokantaan on uusi velvoite esineiden eli sähkölaitteiden toimittajille. Sähkölaitteiden toimittajien on pitänyt jo aikaisemmin välittää tietoa SVHC-aineista toimitusketjussaan, kun ovat noudattaneet EU:n kemikaalilainsäädäntöä.  

     ECHA on julkaissut kaikille avoimen SCIP-tietokannan 14.9.2021. Sähkölaitteet ja niiden osat ovat yksi yleisimmistä tuotekategorioista, johon ilmoituksia on tehty. Yksi yleisimmistä aineista, jota ilmoitukset koskevat, on lyijy ja sen eri yhdisteet. Lyijyä käytetään esimerkiksi akuissa, lampuissa ja sähköliesissä. Vaikka lyijyn käyttöä rajoitetaan RoHS-lainsäädännöllä, niin RoHS-poikkeukset mahdollistavat tietyissä käyttötarkoituksissa lyijyn käytön sähkö- ja elektroniikkalaitteissa ja tällöin SCIP-ilmoitus pitää tehdä. 


    Lue lisää SCIP-tietokannasta:

    SCIP-ilmoitus esineistä - Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

    Kemikaalineuvonta yrityksille - Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

    SCIP - ECHA (europa.eu)