Aiheen kuvaus

  •  

    Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu ja tuottajavastuu


    Sähkö- ja elektroniikkalaiteromua koskevien säädösten tavoitteena on vähentää syntyvän sähkö- ja elektroniikkalaiteromun määrää ja edistää laiteromun uudelleenkäyttöä, kierrätystä ja hyödyntämistä.

    Sähkö- ja elektroniikkalaitteissa pitää olla erilliskeräysmerkintä eli yliviivattua jäteastiaa esittävä tunnus sekä merkintä, josta selviää, että laite on tuotu markkinoille 13.8.2005 jälkeen. Musta palkki erilliskeräysmerkinnän alapuolella on standardin EN 50419 mukainen merkintä, joka täyttää edellä mainitut merkintävaatimukset. 

    erilliskeräysmerkintä

    Sähkö- ja elektroniikkalaitteeseen tehtävällä merkinnällä osoitetaan, että sähkö- ja elektroniikkalaitteet on kerättävä erillään muista jätteistä. Merkinnän pitää olla näkyvä, helposti luettava ja pysyvä. Poikkeustapauksissa merkintä voi olla laitteen pakkauksessa, käyttöohjeessa tai takuutiedoissa, jos se on tarpeellista laitteen koon tai toiminnan vuoksi.

    Tuottajavastuu koskee sähkölaitteiden osalta itse sähkölaitetta, akkuja ja paristoja sekä pakkauksia. Sähkölaitteiden, akkujen ja paristojen valmistajilla, maahantuojilla ja etämyyjillä on jätelain mukaan velvollisuus, mutta myös oikeus järjestää tuotteidensa jätehuolto, kun ne poistetaan käytöstä. Pakkausten tuottajavastuu koskee kaikkia pakkaajia, pakkauttajia sekä pakattujen tuotteiden maahantuojia ja etämyyjiä, joiden liikevaihto on yli miljoona euroa. Pakkausten tuottajavastuu ei koske pakkausten valmistajia. Tuottajavastuu kattaa tuotteiden keräyksen, kuljetuksen sekä jätteenkäsittelyn/kierrätyksen. Tuottajavastuussa olevien yritysten on huolehdittava tuottajavastuusta liittymällä oman alan tuottajayhteisöön. Lisätietoja saat tutustumalla Pirkanmaan ELY-keskuksen verkkosivuihin.


    Lue lisää SER:stä ja tuottajavastuusta:

    Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu - SER, WEEE Tukesin nettisivuilla

    EU:n kysymyksiä ja vastauksia WEEE-direktiivistä (englanniksi)

    Tuottajavastuu - Tuottajavastuu - ELY-keskus