Ämnesdisposition

  •   

     

    Ekodesign

     

    Utöver riskerna för människor, husdjur och/eller egendom borde produkter inte få medföra miljöskador. Det finns sex olika sätt att förbättra miljövänligheten hos elektriska produkter och andra produkter: genom att minska energi- och materialförbrukningen, förbättra reparations- och återvinningsförmågan, optimera livslängden samt minska skadliga ämnen i produkten.

    Målet för ekodesigndirektivet är att göra produkterna mer miljövänliga och dra tillbaka de produkter som ur miljösynpunkt är sämst. Ursprungligen koncentrerades kraven främst på att minska energiförbrukningen, men nya miljöinitiativ för cirkulär ekonomi och hållbara produkter har lett till att fokuseringen även flyttats över till andra områden. Man planerar bl.a. att produkterna skall förses med en märkning med antalet år som man lovar att produkten ska hålla.

     

    Tillämpningsområde

    Ekodesigndirektivet omfattar praktiskt taget alla produkter, men de egentliga kraven gäller endast de produktgrupper för vilka en separat förordning har utfärdats. Förordningar har utfärdats för såväl de vanligaste hushållsapparaterna som för produkter med anknytning till uppvärmning av byggnader. I stället för hela produkten kan de även gälla endast en del av produkten, såsom en extern kraftkälla, en ljuskälla eller en motor. På Ekosuunnittelu.info-webbplatsen finns en lista över förordningarna.   

    Det är värt att notera att även om det inte finns någon särskild ekodesignförordning för din elektriska produkt, kan produkten även omfattas av någon av de horisontella förordningarna, såsom förordningen om viloström.

    I varje produktspecifik förordning anges vilka produkter som omfattas och som inte omfattas av förordningen. I förordningens definitioner har man vanligen närmare förklarat vad termerna egentligen betyder. Vid tolkningen kan man också ta hjälp av de tolkningsguider som kommissionen utarbetat, Vanliga frågor samt be Tukes om hjälp vid tolkningen.

    Tillämpningsområdet omfattar inte transportmedel som är avsedda för transport av personer eller varor. Tillämpningsområdet omfattar inte heller anordningar som uteslutande är avsedda att användas i sådana transportmedel.

     

    Lagstiftningens krav

    Kraven anges i de produktspecifika förordningarna och de är lite olika för varje produktgrupp. De kan gälla både produktens egenskaper och de uppgifter som anges om produkten. Krav och gränsvärden har fastställts för bl.a. följande saker:

    • Effektförbrukning under drift
    • Effektförbrukning vid standby-läge
    • Verkningsgrad
    • Vattenförbrukning
    • Ljudeffektnivåer
    • Utsläpp
    • Underhåll och tillgång till reservdelar
    • Märkningar som ska fästas på produkten
    • Uppgifter som ska anges i produktanvisningarna
    • Uppgifter som ska anges i produktens tekniska dokumentation
    • Uppgifter som ska anges på fritt tillgängliga webbplatser

     


    Bedömning av överensstämmelse med kraven

    Innan en produkt släpps ut på marknaden ska företaget försäkra sig om att den överensstämmer med kraven.  Tillverkaren kan som förfarande för bedömning av den elektriska produktens överensstämmelse antingen använda intern tillverkningskontroll enligt bilaga IV till ekodesigndirektivet eller ett ledningssystem enligt bilaga V.

    De egentliga kraven anges i de produktspecifika förordningarna. För att verifiera många krav har man publicerat en harmoniserad standard som det finns information om på de produktspecifika sidorna på Ekosuunnittelu.info/sv/. Men om det inte finns någon harmoniserad standard, då kan man göra tester med hjälp av någon annan mätmetod som man anser vara bäst. Ett test är inte obligatoriskt för bedömningen av överensstämmelse, men ofta är det svårt att bevisa överensstämmelse på andra sätt.    

    Utöver bedömningen av den egentliga produktens egenskaper och märkningens överensstämmelse med kraven är det viktigt att företagaren tar i beaktande att man också har ställt krav på tekniska dokument och annan information om produkten. För många produkter ska det bl.a. på fritt tillgängliga webbplatser finnas mer detaljerad teknisk information och anvisningar om hur produkten ska underhållas och bortskaffas på ett korrekt sätt.  

    Det är också skäl att notera att både direktivet och den produktspecifika förordningen ska anges i EU-försäkran om överensstämmelse för de produkter som omfattas av förordningarna om ekodesign.