Aiheen kuvaus

  •  

    RoHS - Vaaralliset aineet sähkö- ja elektroniikkalaitteissa


    Sähkölaitteissa on rajoitettu tiettyjen metallien, muovien pehmentimien ja palonestoaineiden aineiden käyttöä. RoHS (Restriction of Hazardous Substances) -lainsäädännön tarkoituksena on suojella ihmisten terveyttä ja ympäristöä sekä vähentää jätteiden haitallisuutta.

    Rajoitukset koskevat seuraavien aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa, niiden liitäntäjohdoissa ja varaosissa:

    • kadmium, Cd
    • lyijy, Pb
    • elohopea, Hg
    • kuudenarvoinen kromi, Cr6+
    • polybromatut bifenyylit, PBB
    • polybromatut difenyylieetterit, PBDE
    • bis(2-etyyliheksyyli)ftalaatti, DEHP
    • butyylibentsyyliftalaatti, BBP
    • dibutyyliftalaatti, DBP
    • di-isobutyyliftalaatti, DIBP

    Sallitut enimmäispitoisuudet homogeenisessä materiaalissa ovat

    • kadmium, 0,01 p-%
    • kaikki muut aineet, 0,1 p-%

    Ftalaattirajoitusten osalta on huomioitava, että niitä ei sovelleta leluihin, sillä lelujen ftalaattrajoituksista säädetään REACH-asetuksen liitteessä XVII nimikkeessä 51.

    Homogeeninen materiaali on joko tasakoosteinen materiaali tai materiaalien yhdistelmästä koostuva materiaali, jota ei voida erottaa eri materiaaleiksi mekaanisin keinoin. Esimerkkejä mekaanisista keinoista ovat kiertäminen, leikkaaminen, murskaaminen, jauhaminen ja hankaaminen. Sähkölaitteet koostuvat useista erilaisista homogeenista materiaaleista, jotka eivät saa sisältää rajoitettuja aineita yli annetun maksimipitoisuuden. Esimerkkejä homogeenisistä materiaaleista ovat näytön muovikuori, kaapelin kuparijohto ja juotoksen juotosmateriaali. Tietyissä tilanteissa on mahdollista, että annetut maksimipitoisuudet ylittyvät (kts. kappale RoHS-poikkeukset).


    Soveltamisala

    RoHS-direktiivin soveltamisala on avoin, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki laitteet, jotka täyttävät RoHSin sähkölaitteen määritelmän, kuuluvat soveltamisalaan, ellei niitä ole erikseen rajattu soveltamisalan ulkopuolelle.

    Sähkö- tai elektroniikkalaite

    • vaatii sähkövirtaa tai sähkömagneettisia kenttiä toimiakseen vähintään yhdessä käyttötarkoituksessaan tai
    • tuottaa, siirtää tai mittaa kyseisiä sähkövirtoja tai sähkömagneettisten kenttiä ja
    • toimii enintään 1 000 voltin vaihtojännitteellä tai enintään 1 500 voltin tasajännitteellä.

    Sähkölaitteita ovat muun muassa kodinkoneet, kuluttajaelektroniikka, sähkötyökalut, sähkötoimiset lelut, kellot, paristokäyttöiset vaa’at ja palovaroittimet. Sähkölaitteen määritelmän mukaisesti riittää, että laite tarvitsee sähköä yhdessä käyttötarkoituksessaan. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteet, joita ei perinteisesti mielletä sähkölaitteiksi, ovat sähkölaitteita. Esimerkiksi soivat kravatit, vilkkuvaloilla varustetut lenkkarit ja polttomoottorikäyttöiset ruohonleikkurit ovat sähkölaitteita RoHS-direktiivin mukaan.

    RoHS-direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle on jätetty:

    • turvallisuusetujen turvaamiseen ja sotilaallisiin tarkoituksiin tarkoitetut laitteet
    • avaruuteen lähetettävät laitteet
    • suuret kiinteät teollisuuden työkalut
    • suuret kiinteästi asennetut laitteistot
    • henkilöiden ja tavaroiden kuljetukseen tarkoitetut kuljetusvälineet, lukuun ottamatta sähköisiä kaksipyöräisiä ajoneuvoja, joita ei ole tyyppihyväksytty
    • ainoastaan ammattikäyttöön tarkoitetut liikkuvat työkoneet
    • aktiiviset implantoitavat lääkinnälliset laitteet
    • ammattilaisten suunnittelemat, kokoamat ja asentamat aurinkosähköpaneelit
    • yrityskäyttöön tarkoitetut erityisesti tutkimus- ja kehittämistarkoituksiin suunnitellut laitteet
    • pilliurut
    • laitteen, jotka on erityisesti suunniteltu asennettavaksi osaksi edellä mainittuja laitteita.

    Osa soveltamisalueen ulkopuolelle jätetyistä tuotteista, esimerkiksi ajoneuvot, ovat sellaisia, että niille on olemassa olevaa erityislainsäädäntöä, jolla rajoitetaan tiettyjen aineiden käyttöä.

    Valmistajan ja maahantuojan vastuulla on arvioida, jääkö laite RoHS-direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle. Joskus myös ostava asiakas voi edellyttää, että laite täyttää RoHS-direktiivin vaatimukset, vaikka lainsäädäntö ei sitä edellyttäisi.

    Esimerkkejä suurista kiinteistä teollisuuden työkaluista ovat mm. CNC-sorvit, sanomalehtien painokoneet ja nostokurjet. Pelkästään työkalun pulttaaminen kiinni lattian rakenteeseen, ei tee työkalusta suurta kiinteää teollisuuden työkalua. Suuria kiinteästi asennettuja laitteistoja ovat mm. erilaiset tuotantolinjat, hihnakuljetinjärjestelmät ja hissit.

    Jos laitetta voidaan käyttää useissa eri tarkoituksissa, jotka kuuluvat soveltamisalaan tai jäävät sen ulkopuolelle, pitää laitteen täyttää RoHS-direktiivin vaatimukset. Esimerkiksi jos samaa jääkaappia myydään käytettäväksi hotellihuoneisiin ja matkailuautoihin, niin jääkaapin pitää täyttää RoHS-vaatimukset.


    Poikkeukset

    RoHS-poikkeukset mahdollistavat rajoitettujen aineiden käytön tietyissä käyttötarkoituksissa. Yleisesti poikkeukset ovat hyvin tarkasti määriteltyjä tiettyyn käyttötarkoitukseen, mutta myös muutamia materiaalille, esimerkiksi kupariseoksille, annettuja poikkeuksia on olemassa.

    Poikkeuksen myöntämisestä, uusimisesta ja perumisesta päättää Euroopan unionin komissio. Hakemus toimitetaan komissiolle, joka käyttää hakemuksen arvioinnissa konsulttia. Hakemuksen yhteenveto ja komission konsultin raportti ovat julkisia asiakirjoja.  Ennen delegoidun direktiivin antamista, komissio kuuluu jäsenmaita ja sidostahoja, mm. eri järjestöjä.

    Poikkeus myönnetään direktiivissä annettujen kriteerien perusteella. Poikkeus voidaan myöntää, jos

    • rajoitettujen aineiden korvaaminen ei ole teknisesti tai tieteellisesti mahdollista tai
    • korvaavien aineiden luotettavuutta ei voida varmistaa tai
    • korvaamisesta aiheutuu suuremmat kokonaishaitat ympäristölle, terveydelle ja kuluttajien turvallisuudelle kuin korvaamisesta aiheutuneet kokonaishyödyt

    Delegoidussa direktiivissä julkaistaan annettu poikkeus ja sen voimassaoloaika. Lääkinnällisillä, tarkkailu- ja valvontalaitteilla poikkeukset ovat voimassa enintään 7 vuotta. Muilla laitteilla voimassaoloaika on lyhyempi, enintään 5 vuotta.

    Hakemus poikkeuksen uusimiseksi pitää tehdä viimeistään 18 kuukautta ennen voimassaolon päättymistä. Poikkeus on voimassa uusintahakemuksen jättämisen jälkeen siihen asti, kunnes asiasta annetaan delegoitu direktiivi. Jos poikkeus lakkautetaan, on se voimassa 12–18 kuukautta delegoidun direktiivin päivämäärästä.

    Kun poikkeus on voimassa, niin sitä voivat hyödyntää kaikki yritykset, eikä pelkästään poikkeusta hakenut taho.


    Standardit

    RoHS-direktiivin alle on harmonisoitu teknisiä asiakirjoja koskeva standardi EN IEC 63000:2018. Standardi määrittää teknisissä asiakirjoissa tarvittavaa tietoa, joiden avulla voidaan RoHS-direktiivin vaatimustenmukaisuus osoittaa.

    Standardisarjat IEC 62321 tai SFS-EN 62321 ovat yleisesti käytettyjä standardeja RoHS-analyyseissä. Standardit määrittävät menettelyt näytteiden esikäsittelyyn ja analytiikan vaiheet eri analysointimenetelmille.


    Vaatimustenmukaisuuden osoittaminen

    Valmistaja voi käyttää RoHS-direktiivin osalta sähkölaitteen vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelynä päätöksen N:o 768/2008/EY tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvistä yhteisistä puitteista ja päätöksen 93/465/ETY kumoamisesta liitteen II moduulin A mukaista sisäistä tuotannonvalvontaa. Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyn mukaiset asiakirjat ja testausraportit liitetään teknisiin asiakirjoihin.

    Sisäinen tuotannonvalvonta on vaatimustenmukaisuuden arviointimenettely, jossa valmistajan pitää täyttää tietyt velvollisuudet ja vakuuttaa vastuullaan, että kyseiset tuotteet täyttävät niihin sovellettavan säädöksen vaatimukset.

    Valmistajan on laadittava tekniset asiakirjat, joiden perusteella voidaan arvioida, onko tuote sitä koskevien vaatimusten mukainen. Lisäksi teknisiin asiakirjoihin on sisällytettävä asianmukainen analyysi ja arviointi riskistä tai riskeistä. Valmistaja on myös varmistettava, että laite on teknisten asiakirjojen ja laitetta koskevien säädösten mukainen. Valmistaja kiinnittää tuotteeseen CE-merkinnän ja muut vaaditut merkinnät sekä laatii EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen.


    Lue lisää RoHS:sta:

    Vaaralliset aineet sähkö- ja elektroniikkalaitteissa – RoHS Tukesin nettisivuilla

    RoHS-direktiivi 2011/65/EU

    Euroopan komission RoHS-verkkosivut, englanniksi

    Komission verkkosivut poikkeuksista, englanniksi

    Fimean verkkosivut, lääkinnällisten laitteiden valvova viranomainen RoHSin osalta

    Poikkeukset, Ökö-Institut