Ämnesdisposition

  •   

      

     

    EMC - Elektromagnetisk kompatibilitet

     

    Syftet med elektromagnetisk kompatibilitet, EMC, är att säkerställa att elapparater inte orsakar störningar eller störs av andra apparater. Den elektromagnetiska kompatibiliteten regleras av elsäkerhetslagen och EMC-direktivet.

     

    Vad är en EMC-störning?

    Störningar från en elapparat och elutrustning är alla elektromagnetiska fenomen som inte är avsedda för nyttobruk. Alla elektriska apparater påverkar varandra när de är i beröring med varandra eller befinner sig nära varandra. Störningarna sprids från en apparat eller en utrustning till en annan antingen via ledningar eller genom strålning. Exempelvis är ränder på tv:ns bild, sprakande i radion eller datorns felfunktioner ofta orsakade av störningar som skapas av andra elapparater eller elutrustningar.

     

    Tillämpningsområde

    EMC-direktivet gäller alla elapparater som kan orsaka elektromagnetiska störningar eller vars funktion kan påverkas av en elektromagnetisk störning. EMC-direktivet gäller inte

    • Apparater vars inverkan på den elektromagnetiska kompatibiliteten är liten
    • Radioapparater
    • Produkter inom luftfartssektorn
    • Radioapparater som används av radioamatörer
    • Kundspecifikt tillverkade bedömningsverktyg avsedda att användas av yrkesmänniskor och som används i forsknings- och utvecklingsenheter

    Exempel på elektriska apparater vars påverkan på elektromagnetisk kompatibilitet är liten

    • Apparater som endast innehåller resistiva laster utan elektronik (enkla värmare utan justeringar, termostat eller fläkt)
    • Batterier och ackumulatorer (utan aktiva elektroniska kretsar)
    • Passiva högtalare
    • Ficklampor utan aktiva elektroniska kretsar  
    • Högspänningsspolar och högspänningstransformatorer
    • Kortsluten asynkronmotor 
    • Kvartsarmbandsur (som inte har några andra funktioner, t.ex. radiomottagare) 
    • Kopplingar för hushållsbruk och liknande som inte innehåller några aktiva elektroniska komponenter 
    • Kopplingar, uttagsdon, kabelavslutningar osv.


    Om EMC-kraven för elektriska produkter helt eller delvis regleras i speciallagstiftningen, tillämpas EMC-direktivet inte till dessa delar. EMC-direktivet tillämpas inte alls till exempel för

    • Radioapparater (direktivet om radioutrustning hänvisar visserligen till de väsentliga kraven i EMC-direktivet)
    • Medicintekniska produkter
    • Fordon och deras utrustning
    • Fordon försedda med 2–3 hjul
    • Fartygsutrustning
    • Jord- och skogsbrukstraktorer


    EMC-direktivet tillämpas delvis på bl.a. mätinstrument och icke-automatiska vågar. I dessa fall kommer kraven på störningsemissioner från EMC-direktivet och kraven på störningstålighet från speciallagstiftningen. Dessa produktgrupper har strängare tålighetskrav, eftersom mätresultatet för dessa produkter avgör priset på den produkt eller det ämne som ska mätas. 

     

    Driftsmiljöns inverkan på EMC-kraven

    I lagstiftningen, elsäkerhetslagen och EMC-direktivet anges endast de grundläggande kraven som gäller elektromagnetisk kompatibilitet samt märkningskraven för elektriska produkter. Gränsvärdena för störningstålighet och -emissioner anges i standarderna. Gränsvärdena tar hänsyn till produktens avsedda användningsmiljö, det vill säga om produkten är avsedd att användas exempelvis i bostadsområden eller inom industrin. I en industriell miljö är gränsvärdena för störningsemissioner något högre än i ett bostadsområde, men på motsvarande sätt ska anordningen tåla mer störningar. 

    Om en elektrisk produkt inte är avsedd att användas i ett bostadsområde, ska begränsningen tydligt anges på produkten och vid behov även på förpackningen. Köparen måste känna till begränsningen innan köpbeslutet fattas. Den metod som används i harmoniserade standarder (A-klass) visar inte tillräckligt tydligt för köparen att det rör sig om en begränsning av användningen. 

    Du kan till exempel markera begränsningen så här:

    • Denna produkt får inte användas i bostadsområden.
    • Denna produkt kan orsaka störningar om den används i bostadsområden. Användning på bostadsområdet bör undvikas, om inte användaren vidtar särskilda åtgärder för att avhjälpa störningarna.

     

    Standardisering och testning

    EMC-standarderna är indelade i allmänna standarder och standarder för produkter och produktfamiljer. De allmänna EMC-standarderna gäller för en viss användarmiljö. De fastställer ett antal väsentliga EMC-krav och testförfaranden för produkter som är avsedda att användas i en viss miljö. Allmänna EMC-standarder kan användas när det inte finns någon särskild produkt- eller produktfamiljstandard för produkten.

    Europeiska kommissionen upprätthåller en förteckning över EMC-direktivets harmoniserade standarder. Om en elektrisk produkt har testats enligt alla harmoniserade standarder som gäller den, får den en presumtion om överensstämmelse, dvs. den antas uppfylla de väsentliga kraven i EMC-direktivet.

    EMC-testningen av elektriska produkter omfattar både testningar av störningsemissioner och -tålighet. Båda testtyperna testar både ledningsbundna och strålande störningar. Testerna utförs oftast av ett externt testlaboratorium, eftersom få företag har ett eget EMC-testlaboratorium.

    Vanligtvis bör följande EMC-tester utföras på elektriska produkter:

    • Störningsutsläpp
      • Strålande störningar (produkt-, produktfamilj- eller allmän standard)
      • Ledningsbundna störningar (produkt-, produktfamilj- eller allmän standard)
      • Harmoniska flöden (EN 61000-3-2 eller EN 61000-3-12)
      • Spänningsvariationer och flimmer (EN 61000-3-3 eller EN 61000-3-11)
    • Störningstålighet (produkt-, produktfamilj- eller allmän standard)


    Den europeiska standardiseringsorganisationen inom elektroteknik Cenelec har publicerat en handbok om EMC-testning av elektriska produkter (CENELEC Guide 25: Guide on the use of standards for the implementation of the EMC Directive to apparatus). Ytterligare information om standarderna kan fås från Sesko, den nationella standardiseringsorganisationen för elektroteknik. Standarder kan köpas i Finlands standardiseringsförbund SFS rf:s nätbutik.

     

    Saker som bör beaktas vid EMC-bedömningen

    EMC-bedömningen ska inte bara ta hänsyn till driftsmiljön utan även till alla normala användningssätt för den elektriska produkten. Om apparaten till exempel kan användas och laddas samtidigt måste den testas i ”det värsta fallet”, det vill säga när den både laddas och används.

    EMC-kraven gäller hela den produkthelhet som säljs. Helheten kan vara en kombination av flera produkter. En kombination av två eller flera CE-märkta anordningar medför inte automatiskt en helhet som överensstämmer med kraven, utan produktkombinationens överensstämmelse med kraven ska alltid bedömas separat.

    I de fall då den elektriska produkten kan vara i olika konfigurationer, ska bedömningen av den elektromagnetiska kompatibiliteten säkerställa att produkten uppfyller kraven i alla möjliga konfigurationer. Även i detta fall testas alltså "det värsta fallet", det vill säga konfigurationen med alla tillbehör/egenskaper. Tillverkaren ansvarar för identifieringen av eventuella konfigurationer och valet av värsta fall.

     

    Bedömning av överensstämmelse med kraven

    Tillverkaren kan som förfarande för bedömning av överensstämmelse för bedömning av den elektriska utrustningens elektromagnetiska kompatibilitet använda antingen intern tillverkningskontroll enligt bilaga II till EMC-direktivet eller EU-typkontroll enligt bilaga III och påföljande typöverensstämmelse som grundar sig på intern tillverkningskontroll. Vid förfarandet enligt bilaga III deltar det anmälda organet i bedömningen av den elektriska produktens överensstämmelse med kraven. Det är alltså inte obligatoriskt att använda anmälda organ. Dokumentationen och testrapporterna enligt förfarandet för bedömning av överensstämmelse ska bifogas den tekniska dokumentationen. Ytterligare information om förfarandena för bedömning av överensstämmelse finns i EMC-direktivets bilagor.

    Trots att standarderna endast innehåller gränsvärden för vissa frekvensband får den elektriska produkten inte orsaka orimliga störningar på någon frekvens. Riskbedömningen är en central del av bedömningen av överensstämmelse med kraven. Den här riskbedömningen ska registreras i den tekniska dokumentationen. 

    Ändringar i den elektriska produktens formgivning eller egenskaper, och ändringar i de harmoniserade standarderna eller andra tekniska specifikationer i förhållande till vilka produktens överensstämmelse med kraven anges, ska beaktas vid EMC-bedömningen. Vid behov ska den elektriska produktens överensstämmelse bedömas på nytt.

     

    Uppgifter om installation, användning och underhåll

    Den elektriska produkten ska åtföljas av nödvändiga anvisningar för säker och ändamålsenlig användning av den elektriska produkten. Den elektriska produkten ska också åtföljas av de uppgifter som behövs i samband med installation, montering, användning och underhåll av produkten för att den ska uppfylla de väsentliga kraven i EMC-direktivet. Exempel på fall där det är nödvändigt att lämna mer detaljerad information

    • Produktens jordning är förknippad med särskilda omständigheter
    • Särskilda kabeltyper (t.ex. skyddade, dubbelskyddade) krävs för att ansluta produkten.
    • Produkten kan inte vara avsedd att användas i ett bostadsområde (ska vid behov nämnas även på förpackningen).


    Om produkten inte åtföljs av detaljerad information är det uppenbart att användarna kan installera produkten utan särskild uppmärksamhet med avseende på EMC-faktorerna och att produkten ändå uppfyller de väsentliga kraven i direktivet.

     

    Läs mer om EMC:

    Elektromagnetisk kompabilitet - EMC på Tukes webbplats 

    Känn din produkt-webbinarium:Elektromagnetisk kompabilitet (EMC)

    EMC-direktivet (pdf)

    Tillämpningsguide till EU:s EMC-direktiv, på engelska (pdf)

    EMC-direktivets harmoniserade standarder

    SESKO:s framställning av EMC-standarder

    CENELEC Guide 25