Aiheen kuvaus

  •  

    Etämyynnin vaatimukset


    Etämyynti on kaupankäyntiä, jossa ostaja ja myyjä eivät ole samanaikaisesti läsnä. Tyypillistä etämyyntiä on verkkokauppa. Tuotteen toimitustavalla ei ole etäkaupassa merkitystä. Kyseessä on etämyynti, vaikka toimitustavaksi on sovittu nouto myymälästä, jos itse ostosopimus on tehty etänä. Etämyynnissä on poikkeussääntöjä normaaliin kaupankäyntiin nähden. Lisätietoa etämyynnin säännöistä, kuten annettavista ennakkotiedoista, löytyy Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

    Sähkölaitteiden substanssilainsäädännöstä tulevat vaatimukset ovat samoja riippumatta siitä missä laitetta myydään. Verkkokaupassa laite ja sen pakkaus ei kuitenkaan ole fyysisesti tarkasteltavissa, joten verkkokauppojen myyjille tulee velvollisuus kertoa turvallisen käytön kannalta oleelliset tiedot myytävän laitteen yhteydessä. Pelkästään nettikaupassa annettavien tietojen perusteella laite voidaan katsoa vaaralliseksi tai vaatimusten vastaiseksi, jos siitä annettavat tiedot ovat virheellisiä tai mainonta on vaatimustenvastaista.

    Huomioi ainakin nämä:

    1. Verkkokaupassa pitää antaa turvallisuuden ja/tai ostopäätöksen kannalta keskeisiä tietoja: Kuluttajalla pitää olla mahdollisuus päätellä, voiko hän käyttää sähkölaitetta turvallisesti.
    2. Tuotteesta annettavat tiedot eivät saa johtaa harhaan (esim. vain sisäkäyttöön tarkoitetusta sähkögrillistä ei saa olla mainoskuvia, joissa sitä käytetään ulkona)
    3. Annettavia tietoja ovat mm.
      • Varoitukset
      • Ikä- tai kokorajoitukset (esim. leluilla)
      • Käyttöolosuhteisiin liittyvät rajoitukset (esim. vain sisä- tai ulkokäyttöön)
    4. Käyttöön tai käyttöönottoon liittyvät rajoitukset
      • Sähkölaite tarkoitettu vain ammattilaiskäyttöön
      • Sähkölaitteen asennus on luvallista vain pätevyyden omaavalle ammattilaiselle
      • Sähkölaite ei EMC-ominaisuuksiensa vuoksi sovellu käytettäväksi asuinalueilla
      • Sähkölaitteen käyttöönotto vaatii lisäosia- tai laitteita, joita ei toimiteta tuotteen mukana
    5. Erityisten työkalujen tarve esimerkiksi kokoamisessa
    6. Sähkölaitteista on kerrottava
      • Laitteen toimintajännite
      • Onko laite sähköverkkoon kytkettävä
      • Toimiiko laite pattereilla tai akulla
    7. Jos sähkölaitteella on energiamerkintä, tulee se näkyä hinnan läheisyydessä joko suoraan tai kerrosteisella näyttötavalla. Lisäksi hinnan läheisyydessä pitää olla tuoteseloste. Lisätietoa: Sähköinen energiamerkintä ja tuoteseloste – Ekosuunnittelu.info
    8. Lisäksi mm. kemikaaleille, jalometalleille, kosmetiikalle, henkilösuojaimille, kaasulaitteille sekä terveydenhuollon laitteille ja tarvikkeille on omia vaatimuksiaan

    Hyvä muistaa: Vaikka sähkölaitetta myydäänkin netissä, pitää turvallisuuden kannalta oleelliset tiedot ja ohjeet olla myös itse tuotteen mukana (muista myös kielivaatimus!).


    Lue lisää etämyynnistä

    KKV: Verkkokauppa, posti- ja puhelinmyynti ovat etämyyntiä

    KKV: Taulukko ennen sopimuksen tekemistä annettavista tiedoista

    Tunnen tuotteeni -webinaari: Verkkokauppojen, myymälöiden ja markkinoinnin vaatimukset Tukesin näkökulmasta

    Tunnen tuotteeni -webinaari: Myyjän vastuu verkkokaupassa Kilpailu- ja kuluttajaviraston näkökulmasta