Aiheen kuvaus

  •  
    Sähkölaitteiden merkinnät ja ohjeet

     

    Jäljitettävyysvaatimukset

    Jäljitettävyydellä tarkoitetaan mahdollisuutta jäljittää tuotteen historia. Lainsäätäjän näkökulmasta jäljitettävyys on tärkeää, koska se mahdollistaa tehokkaan täytäntöönpanon, joka toteutetaan markkinavalvonnan korjaavien toimenpiteiden, kuten palauttamisen ja markkinoilta poistamisen, avulla. Jäljitettävyys mahdollistaa vaarallisten tai vaatimustenvastaisten tuotteiden jäljittämisen jakeluketjussa ja ketjuun kuuluvien talouden toimijoiden tehtävien ja velvollisuuksien määrittämisen. Jäljitettävyyden ansiosta markkinavalvontaviranomaiset voivat jäljittää tuotteet tehtaan portille ja joissakin tapauksissa tehtaalta loppukäyttäjille. Jäljitettävyys on tärkeää myös valmistajan näkökulmasta, koska se mahdollistaa tuotantoprosessin ja toimittajien tehokkaan valvonnan, ennen kuin tuotteet saatetaan markkinoille, sekä tuotteiden jakeluketjun valvonnan, kun ne on saatettu markkinoille. Jos tuote on vaatimustenvastainen, valmistajat voivat vähentää tuotteiden palautusmenettelyistä ja markkinoilta poistamisista aiheutuvia vaikutuksia jäljitettävyysjärjestelmän yksityiskohtaisuuden mukaan.

    1. Jäljitettävyystiedot auttavat valmistajaa tuotteiden jakeluketjun valvonnassa.
    2. Jäljitettävyystiedot auttavat valmistajaa tuotantoprosessin valvonnassa.
    3. Jäljitettävyystiedot auttavat viranomaisia kohdentamaan markkinavalvontatoimet oikeisiin tuotteisiin.

    Jäljitettävyys vaatimuksiin kuuluu, että valmistajien on kiinnitettävä sähkölaitteeseen tyyppi-, erä-, sarja- tai mallinumero tai muu merkintä, jonka ansiosta ne voidaan tunnistaa, tai jos tuotteen koko tai luonne ei tätä salli, että vaadittu tieto on annettu pakkauksessa tai tuotteen mukana seuraavassa asiakirjassa.

    Valmistajien on ilmoitettava 1) nimensä, 2) rekisteröity tuotenimensä tai rekisteröity tavaramerkkinsä sekä 3) osoitteensa, josta heihin saa yhteyden, joko sähkölaitteessa tai, jos se ei ole mahdollista, laitteen pakkauksessa tai laitteen mukana seuraavassa asiakirjassa. Valmistajan tiedot ovat samat kuin EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksessa.

    Myös sähkölaitteen maahantuojan on ilmoitettava 1) nimensä, 2) rekisteröity tuotenimensä tai rekisteröity tavaramerkkinsä sekä 3) osoitteensa, josta heihin saa yhteyden, joko tuotteessa tai, jos se ei ole mahdollista, tuotteen pakkauksessa tai tuotteen mukana seuraavassa asiakirjassa.

    Yleensä osoitetiedoissa mainitaan katuosoite tai postilokero sekä postinumero ja postitoimipaikka. Lisäksi kannustetaan ilmoittamaan verkkosivuston osoite postiosoitteen lisäksi!


    CE-merkintä

    CE-merkintä on merkintä, jolla sähkölaitteen valmistaja tai valtuutettu edustaja vakuuttaa, että laite on kaikkien siihen sovellettavien vaatimusten mukainen. CE-merkinnällä varustettu tuote saa liikkua vapaasti EU:n alueella.

    CE-merkintä on kiinnitettävä sähkölaitteeseen tai siinä olevaan arvokilpeen näkyvästi, helposti luettavasti ja pysyvästi. Jos tämä se ole mahdollista, niin pakkaukseen ja mukana oleviin asiakirjoihin. Sen vähimmäiskorkeus 5 mm eikä sen mittasuhteita saa muuttaa.

    Jos ilmoitettu laitos osallistuu vaatimustenmukaisuuden arviointiin, CE-merkinnän perään on liitettävä ilmoitetun laitoksen tunnusnumero.



    Muut merkinnät

    Jäljitettävyysvaatimusten ja CE-merkinnän lisäksi useissa säädöksissä on muitakin merkintävaatimuksia. Säädöksistä tulevia merkintöjä ovat mm.

    • Energiaan liittyvien tuotteiden energiamerkintä
    • Erilliskeräysmerkintä
    • Akkujen ja paristojen raskasmetallisisältöä osoittavat merkinnät (Pb, Cd tai Hg)
    • Akkujen kapasiteettimerkinnät

    Lisäksi laitteen käyttöä rajoittavia merkintöjä ovat mm.

    • Ikä- tai kokorajoitukset
    • Käyttöolosuhteisiin liittyvät rajoitukset, esimerkiksi tieto siitä onko tuote vain sisä- tai ulkokäyttöön tarkoitettu
    • Laite on tarkoitettu vain ammattilaiskäyttöön
    • Laitteen asennus on luvallista vain pätevyyden omaavalle sähköalan ammattilaiselle
    • Laite ei EMC-ominaisuuksiensa vuoksi sovellu käytettäväksi asuinalueilla
    • Henkilönsuojainten käyttötarve

    Myös standardeissa on paljon tuotekohtaisia merkintävaatimuksia. Tyypillisesti esim. sähkölaitteeseen tulee olla merkittynä:

    • nimellisjännite ja -taajuus
    • teho
    • nimellisvirta
    • kotelointiluokka (ellei IP 20)
    • mahdolliset käyttörajoitteet, kuten ”ei saa peittää” tai käyttöaikarajoitus minuuteissa


    Ohjeet

    Lainsäädäntö vaatii, että sähkölaitteen mukana on oltava tarvittavat turvallisuustiedot ja ohjeet sähkölaitteen käyttämiseksi turvallisesti ja käyttötarkoituksensa mukaisesti. Turvallisuustiedot ja ohjeet on annettava riippumatta siitä, onko sähkölaite tarkoitettu kuluttajille tai muille loppukäyttäjille. Annettujen tietojen avulla on pystyttävä kokoamaan, asentamaan, käyttämään, varastoimaan, huoltamaan ja hävittämään tuote turvallisesti. Turvallisuustietojen ja ohjeiden tulee olla suomen ja ruotsin kielellä. Niiden on oltava selkeitä, ymmärrettäviä ja helppotajuisia.

    Kokoamis- tai asennusohjeissa on annettava luettelo osista sekä erityistaidoista tai -työkaluista. Käyttöohjeissa on annettava tietoa käyttörajoituksista, tarvittavista henkilönsuojaimista, huollosta ja puhdistuksesta tai korjauksesta. Ohjeissa on otettava huomioon myös laitteen ennakoitavissa oleva väärinkäyttö.

    Kirjallisten selvitysten sijasta ohjeissa voidaan käyttää kansainvälisten standardien mukaisia symboleja. Vaikka turvallisuustiedot on annettava paperimuodossa, kaikkia ohjeita ei tarvitse antaa paperimuodossa vaan ne voidaan antaa myös sähköisessä tai muussa tiedontallennusmuodossa. Paperiversion on kuitenkin oltava kuluttajien pyynnöstä aina saatavilla maksutta.

    Todella yksinkertaisissa sähkölaitteissa ei välttämättä ole mukana paperisia ohjeita, jos turvallisuustiedot ja ohjeet on annettu laitteessa tai laitteen pakkauksessa.



    Lue lisää merkinnöistä ja ohjeista:

    Tuotteiden jäljitettävyys Tukesin nettisivuilla

    CE-merkintä Tukesin nettisivuilla

    Tuotteen merkinnät Tukesin nettisivuilla

    Tunnen tuotteeni –webinaari: Tuotteen merkinnät ja ohjeet

    Tuotteiden käyttöohjeet ja turvallista käyttöä koskevat merkinnät Tukesin nettisivuilla

    Tuotteiden käyttöohjeet -opas (pdf)