Aiheen kuvaus

  •  

    EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus


    Valmistaja tai valtuutettu edustaja on velvollinen laatimaan ja allekirjoittamaan EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen ennen kuin sähkölaite saatetaan markkinoille. EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus laaditaan ja allekirjoitetaan osana vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyä. EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus on asiakirja, jossa todetaan, että sähkölaite täyttää sovellettavan lainsäädännön kaikki olennaiset vaatimukset. Laatimalla ja allekirjoittamalla EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen valmistaja ottaa vastuun tuotteen vaatimustenmukaisuudesta.

    Samoin kuin teknisiä asiakirjoja, myös EU-vaatimustenmukaisuusvakuutusta on säilytettävä kymmenen vuoden ajan alkaen siitä päivästä, jona sähkölaite on saatettu markkinoille. Jos laitteet on maahantuotu EU:n ulkopuolelta, maahantuoja vastaa EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen säilyttämisestä.

    EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus on määrämuotoinen asiakirja, jonka malli löytyy Tukesin nettisivuilta tai säädöksistä.

    Jos sähkölaitetta koskee useampi EU:n säädös, joissa edellytetään EU-vaatimustenmukaisuusvakuutusta, kaikkien säädösten osalta voidaan laatia yksi ainoa EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus. EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus voi myös olla asiakirja, joka koostuu kaikista laitetta koskevista yksittäisistä vaatimustenmukaisuusvakuutuksista.

    EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus on annettava pyynnöstä markkinavalvontaviranomaisten saataville. Muutamien laiteryhmien, kuten koneiden, räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettävin laitteiden, radiolaitteiden, mittauslaitteiden, huviveneiden ja hissien, säädöksissä vaaditaan, että laitteiden mukana on toimitettava EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus.

    EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus on käännettävä sen jäsenvaltion vaatimalle kielelle tai kielille, jossa tuote saatetaan markkinoille tai asetetaan saataville. Säädöksissä ei kuitenkaan täsmennetä, kenellä on käännättämisvelvollisuus. Jos käännöksen tekee joku toinen talouden toimija kuin valmistaja tai valtuutettu edustaja, käännettyyn versioon on liitettävä jäljennös valmistajan allekirjoittamasta alkuperäisestä vakuutuksesta.

    Suomessa markkinoilla olevaa tuotetta koskeva EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus on oltava suomeksi, ruotsiksi tai muulla markkinavalvontaviranomaisen hyväksymällä kielellä. Jos lainsäädäntö vaatii, että EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus on oltava tuotteen mukana tai että EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen tiedot on annettava käyttöohjeessa, niin EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus on aina käännettävä sekä suomeksi että ruotsiksi.


    Lue lisää EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksesta:

    EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksesta Tukesin nettisivuilla

    Tunnen tuotteeni -webinaari: EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus