Elektrisk utrustning
Ämnesdisposition
-
Vanliga frågorJag tillverkar lampskärmar. Jag funderar ännu på om jag ska sälja endast lampskärmar eller färdiga armaturer. Jag skulle sätta ihop armaturen av CE-märkta delar. Behöver jag Tukes tillstånd för tillverkningen?
Tillverkningen av elektriska produkter är inte tillståndspliktig verksamhet, så för den delen behövs inga tillstånd. Produkterna skall överensstämma med kraven och lagstiftningen ställer krav på hur detta ska verifieras. Armaturer omfattas av flera rättsakter, såsom lågspännings-, EMC-, RoHS- och WEEE-direktiven. Om den armatur som säljs är försedd med en glödlampa, antingen fast eller löstagbar, ska även kraven på ekodesign och energimärkning beaktas.
Du är armaturens tillverkare även om du monterar ihop den av CE-märkta delar. Tillverkaren ska säkerställa att produkten överensstämmer med kraven, upprätta dokumentationen (teknisk dokumentation och EU-försäkran om överensstämmelse), samt märka produkten med de märkningar som krävs, såsom CE-märkning och spårbarhetsuppgifter. Armaturens produktskylt eller en annan del av den ska ange glödlampans maximala effekt och typ, med vilken man försäkrar att produkten är säker.
Armaturen ska också åtföljas av en finsk- och svenskspråkig bruksanvisning som åtminstone innehåller de uppgifter som är väsentliga med tanke på en säker användning.
Om du säljer lampskärmen och de andra delarna separat, är du bara lampskärmens tillverkare och enligt elsäkerhetslagen en distributör för de andra produkterna. Lagstiftningen ställer också krav på distributören. Endast en lampskärm är en allmän konsumtionsvara och omfattas av konsumentsäkerhetslagen. Konsumentsäkerhetslagen innehåller allmänna säkerhetskrav, det vill säga produkten får inte medföra fara för någons hälsa eller egendom. Man ska ge all information som är nödvändig för en säker användning av produkten. Dessutom ska produkten förses med ett varunamn och tillverkarens namn.
Får jag sälja en armatur som jag själv har gjort på loppmarknaden? Mina produkter är unika.
Lagstiftningen tar inte hänsyn till om det tillverkas ett eller flera exemplar av produkten. Om du i samband med affärsverksamhet tillverkar en ny elektrisk produkt, blir du tillverkare och den produkt du säljer omfattas av flera rättsakter, såsom lågspännings-, EMC-, RoHS- och WEEE-direktiven samt i vissa fall ekodesign- och energimärkningsförordningarna. Tillverkaren är alltså skyldig att säkerställa att produkten överensstämmer med kraven, att upprätta de dokument som krävs och att förse produkten med de märkningar som krävs.
Om du säljer en armatur som du har gjort, men inte gör det i samband med affärsverksamhet (dvs. en armatur som du har tidigare gjort till dig själv som hobby och som du säljer som en tillfällig händelse), omfattas armaturen av elsäkerhetslagens paragraf 6 (Allmänna krav på elektrisk utrustning och elanläggningar) och 7 (Påvisande av den elektriska utrustningens överensstämmelse med kraven). Armaturen som du gör måste alltså vara säker och inte orsaka störningar i miljön. Dessutom måste du kunna påvisa att den elektriska produkten uppfyller ifrågavarande krav.
Intresset för återanvändning och självrenovering av gamla elektriska produkter, särskilt armaturer, har ökat. Även om en elektrisk produkt endast ändras för eget bruk, måste den alltid uppfylla de krav som gäller för den. När man till exempel byter eller förnyar en lampskärm måste man säkerställa att ändringarna inte gör att skärmen eller armaturen överhettas.
Kan en montör bli tillverkare?
Tillverkaren ansvarar för sin produkts säkerhet och överensstämmelse med kraven. Om en produkt ändras på ett sätt som påverkar överensstämmelsen utan att den ursprungliga tillverkaren har gett order om detta, övergår tillverkarens ansvar till den aktör som utför ändringarna. Likaså om en produkt ansluts till en större helhet, betraktas inte längre den enskilda produktens överensstämmelse med kraven, utan den nya funktionella helheten. Detta kan till exempel hända i samband med installationer.
Montören ansvarar alltid för det han/hon gör. I princip anses den vara tillverkare som monterar ihop en ny funktionell helhet (ny elektrisk produkt) av flera olika elektriska produkter och komponenter. Montören anses inte vara tillverkare, om den funktionella helhet som montören har gjort dock uppfyller alla nedan angivna villkor:
- Helheten består av endast en/samma originaltillverkares apparater.
- Apparaterna i helheten är utformade och avsedda att fungera ihop.
- Apparaterna har inte ändrats eller modifierats på ett sätt som avviker från tillverkarens anvisningar.
- Installationen har utförts enligt tillverkarens anvisningar.
Nya elektriska apparater som tillverkas av en montör släpps inte ut på marknaden, utan de är gjorda för en viss bestående installation. Därför behöver dessa apparater inte en CE-märkning eller EU-försäkran om överensstämmelse, vilka utgör hörnstenarna för fri rörlighet. Apparaterna ska dock uppfylla kraven i elsäkerhetslagen och de skall identifieras, förses med en produktskylt och förses med tillverkarens (=montörens) namn och adress.
Vad kräver IPX4-märkningen på en armatur?
Vid test som utförts i samband med marknadsövervakning har flera armaturer inte uppfyllt kapslingsklassificeringen mot skadligt vattenintrång som angetts för dem. I synnerhet vid testningen av flera IPX4-klassificerade (stänkvattentäta) armaturer har vatten trängt in i dem, även om det inte har funnits några vattenavrinningshål i armaturen, varvid inget vatten får komma in i den.
Kapslingsklassen fastställs med hjälp av standardiserade testningsmetoder. Till exempel vid ett IPX4-test fästs armaturen på ett roterande stativ och utsätts för stänkvatten från alla håll. I början av testningen är armaturen tänd och när testningen är halvvägs så släcks den. Testningen är ganska krävande för armaturens tätning. När armaturen svalnar kan det lätt bildas ett undertryck inuti den vilket kan orsaka att vatten sugs in i armaturen, även om inget vatten tränger in i en kall armatur när den sänks ner i vatten.
Jag tänker börja importera reseadaptrar. Jag är intresserad av vilka typer av brister som kan förekomma i reseadaptrar?
Nästan varje resenär har en reseadapter, mer officiellt kallad omvandlingsadapter. Den enkla produkten har emellertid ofta betydande eller allvarliga brister som medför risk för elstötar.
Under perioden 2003–2019 lät Tukes testa omkring 100 reseadaptrar och var för mer än hälften av den tvungen att fatta ett beslut som begränsar försäljningen. De flesta fel kan dock upptäckas redan genom en visuell granskning, så företagen kan lätt även själva kontrollera reseadaptrarna innan de släpper ut dem på marknaden. Typiska fel är följande:
- Man kan ansluta stickproppen till adaptern så att den andra proppen kan vidröras.
- Reseadapterns bristfälliga konstruktion/isolering medför en risk för elstöt när stickproppen endast delvis sätts in i adaptern.
- Reseadaptern fungerar som en skyddsklassificerad omvandlare, varvid exempelvis en stickpropp av klass 0 kan anslutas till ett skyddsjordat uttag.
- Reseadapterns eluttag saknar säkerhetsspärrar (fingerskydd).
- Det finns brister i USB-laddningsapparaten som är integrerad i en reseadapter. Dessa kan orsaka risk för elstöt eller brand.
Kan jag sälja produkten i Finland om den har en utländsk stickpropp?
När det gäller stickproppar är den vanligaste bristen idag kopplad till apparater som beställs från utländska nätbutiker och levereras med en stickpropp som är olämplig i Finland. Då kan man även leverera en reseadapter tillsammans med apparaten. I regel får endast produkter med en stickpropp som lämpar sig för vårt system säljas till Finland och i Finland.
Kan jag skicka produkten till Tukes för inspektion?
Tyvärr är detta inte möjligt. Produktövervakning godkänner inte produkter eller bedömer inte dokument i förväg, utan Tukes roll är, utöver den egentliga marknadsövervakningen med stickprov, att ge endast tolkningshjälp i fråga om lagstiftning och att vägleda sökandet efter rätt informationskällor. Det är företagens ansvar att säkerställa produkternas överensstämmelse och om de så önskar kan de använda sig av kommersiella aktörer, såsom testanläggningar, som stöd.
Jag tillverkar LED-lampor, men köper transformatorn färdig. Räcker det att jag EMC-testar endast lampan?
Transformatorn är en väsentlig del av bedömningen av LED-lampans elektromagnetiska kompatibilitet. EMC-bedömningen ska därför göras för hela helheten som säljs, dvs. lampan + transformatorn. Transformatorns tillverkare har naturligtvis redan gjort en EMC-bedömning av produkten. I EMC-testningen av enbart transformatorn har man dock använt resistiv belastning, eftersom transformatortillverkaren inte vet var transformatorn kommer att användas. De störningar som transformatorn orsakat beror dock i hög grad på den last som används och som belastning är LED-lampan allt annat än resistiv.
Jag använder en annan tillverkares laddare i den produkt som jag tillverkar. Laddarens tillverkare har dock slutat tillverka den här laddaren, så jag har skaffat en annan motsvarande laddare till min produkt. Behöver produkten EMC-testas på nytt, för laddaren är redan CE-märkt?
Laddaren är en grundläggande del i bedömningen av produktens elektromagnetiska kompatibilitet. EMC-bedömningen ska alltid göras för hela helheten som säljs. Ändringar i produkten ska beaktas vid bedömningen av överensstämmelse med kraven. En kombination av två CE-märkta produkter ger inte automatiskt en enhet som uppfyller kraven. Bytet av laddare är en så stor förändring att EMC-bedömningen av produkten måste göras på nytt.
Ska ledningar/kablar CE-märkas? Är det skillnad på om kablarna säljs som färdiga eller som metervara från rullen?
Ledningar/kablar omfattas av både RoHS-direktivet och lågspänningsdirektivet och måste därför vara CE-märkta. En del kablar som används i byggnader omfattas dessutom av byggproduktförordningens tillämpningsområde som utöver CE-märkningen även förutsätter en prestandadeklaration.
Om kabeln är en fast del av anordningen (TV, skarvsladd) behöver kabeln inte CE-märkas separat, eftersom CE-märkningen av helheten också innehåller kabeln.
Utöver CE-märkningen ska kablarna vara försedda med
- Typ-, parti- eller serienummer, med hjälp av vilka de kan identifieras
- Tillverkarens namn, registrerade produktnamn eller varumärke samt adress
- Importörens namn, registrerade produktnamn eller varumärke samt adress.
- Märkning om separat insamling om det är fråga om en löstagbar kabel och den därmed omfattas av WEEE-direktivets tillämpningsområde
Om anordningens storlek eller egenskaper inte tillåter detta, ska den information som krävs anges på förpackningen eller i det dokument som åtföljer anordningen.
Vilka är märkningskraven för förpackningen för en elektrisk produkt, eller behövs den ens?
Konsumenten skall kunna fatta beslut om inköp av en elektrisk produkt utan att förpackningen öppnas. Detta innebär att konsumenten måste ha möjlighet att avgöra om han eller hon kan använda produkten säkert. Information om produkten får inte heller vilseleda (t.ex. får det inte finnas någon bild på den elektriska produkten där den används utomhus, om den endast är avsedd för inomhusbruk).
De uppgifter som ska anges är bl.a. följande:
- Driftspänning: Ska produkten anslutas till elnätet eller fungerar den med batterier eller en ackumulator.
- Varningar
- Ålders- eller storleksbegränsningar (t.ex. för leksaker)
- Begränsningar gällande användningsförhållandena (t.ex. endast för inomhus- eller utomhusbruk)
- Produkten är endast avsedd för yrkesbruk.
- Produkten får endast installeras av en kompetent fackman.
- På grund av dess EMC-egenskaper är produkten inte lämplig för användning i bostadsområden
- Ibruktagningen av produkten kräver ytterligare komponenter eller apparater som inte levereras tillsammans med produkten.
- Behovet av specialverktyg till exempel vid monteringen.
Om en produkt omfattas av kravet på energimärkning, måste energimärkningen finnas på produktens förpackning endast när det inte finns något energimärkt visningsexemplar av produkten eller om det är fråga om en ljuskälla.
En elektrisk produkt behöver ingen förpackning om behövliga uppgifter, säkerhetsinformation och bruksanvisningar som inverkar på köpbeslutet kan ges på apparaten eller t.ex. på en klisterlapp som är fäst på produkten.
Måste en elektrisk produkt åtföljas av bruksanvisningar på papper?
Lagstiftningen kräver att en elektrisk produkt åtföljs av behövliga säkerhetsuppgifter och anvisningar om hur den elektriska produkten används på ett säkert sätt och i enlighet med sitt användningsändamål. Alla instruktioner behöver inte ges i pappersformat utan de kan också ges i elektronisk form eller i en annan form av datalagring. Pappersversionen ska dock på begäran av konsumenterna alltid vara tillgänglig kostnadsfritt. För mer information se punkten Anvisningar.