Ämnesdisposition

  •   

      

     

    Företagens skyldigheter

    Utöver produktkraven förpliktigar lagstiftningen de ekonomiska aktörerna, det vill säga gasanordningens tillverkare, den auktoriserade representanten, importören, leverantören av distributionstjänster och distributören.

    • Med tillverkare avses ett företag som tillverkar eller låter tillverka en gasanordning och som marknadsför den i sitt eget namn eller varumärke. Tillverkaren av en gasanordning är ansvarig för att gasanordningen är säker och överensstämmer med kraven. Tillverkaren ska genomföra alla förfaranden för bedömning av gasanordningens överensstämmelse, upprätta den dokumentation som krävs och fästa de märkningar som krävs på anordningen. Tillverkarens skyldigheter är listade i artikel 7 i förordningen om gasanordningar.
    • Med auktoriserad representant avses ett företag som är etablerat inom EU och som har en skriftlig fullmakt från tillverkaren att på tillverkarens vägnar utföra vissa uppgifter. Den auktoriserade representantens skyldigheter är listade i artikel 8 i förordningen om gasanordningar.
    • Med importör avses ett företag som är etablerat inom EU och som släpper ut en produkt som importeras från ett tredje land på EU:s marknad. Importören ska se till att tillverkaren har fullgjort sin skyldighet vid bedömningen av gasanordningens överensstämmelse, upprättat de dokument som krävs och fäst de märkningar som behövs. Importören ansvarar för att gasanordningarna uppfyller de europeiska kraven och eventuella nationella särskilda krav. Importörens skyldigheter är listade i artikel 9 i förordningen om gasanordningar.
    • Med distributör avses ett annat företag i leveranskedjan än tillverkaren eller importören, som tillhandahåller produkten på EU-marknaden. Med distributör avses alltså ett företag som säljer en gasanordning som tillverkats inom EU eller som redan tidigare importerats till EU-marknaden. Till exempel återförsäljare och grossister av gasanordningar är distributörer. Distributören ska kontrollera att gasanordningen har de märkningar som krävs och att den åtföljs av de dokument, anvisningar och den säkerhetsinformation som krävs på finska och svenska. Distributörernas skyldigheter är listade i artikel 10 i förordningen om gasanordningar.

    En ekonomisk aktör som importerar gasanordningar till Finland kan enligt EU-lagstiftningen antingen vara importör (importerar anordningen från ett tredje land) eller distributör (importerar produkten från EU-marknaden). Mer information om de ekonomiska aktörernas skyldigheter finns på Tukes webbplats.

    Näthandel

    Distansförsäljning är handel där köparen och försäljaren inte samtidigt är närvarande. Typisk distansförsäljning är näthandel. Produktens leveranssätt har ingen betydelse vid distansförsäljning. Om själva köpeavtalet har ingåtts på distans är det fråga om distansförsäljning, även om man har kommit överens om att leveranssättet är avhämtning från butiken. Det finns undantagsregler för distansförsäljning i förhållande till normal handel. Mer information om reglerna för distansförsäljning, såsom förhandsinformation, finns på Konkurrens- och konsumentverkets webbplats.
    Kraven i lagstiftningen som gäller gasanordningar är desamma oavsett var anordningen säljs. Vid näthandel kan dock anordningen och dess förpackning inte fysisk kontrolleras, så försäljarna i nätbutiken är skyldiga att tillhandahålla de uppgifter som är väsentliga för en säker användning av anordningen som säljs. Om de uppgifter som lämnas om anordningen är felaktiga eller reklamen inte överensstämmer med kraven, kan anordningen enbart på basis av de uppgifter som ges i nätbutiken anses vara farlig eller oförenlig med kraven.
    Observera åtminstone dessa:


      1. Vid näthandel måste man ge information som är viktig för säkerheten och/eller inköpsbeslutet: Konsumenten måste ha möjlighet att avgöra om han eller hon kan använda gasanordningen på ett säkert sätt.
      2. Uppgifterna om produkten får inte vilseleda (t.ex. det får inte finnas reklambilder av en radiator som används inomhus, om radiatorn endast är avsedd för utomhusbruk)
      3. De uppgifter som skall lämnas är bl.a. följande:
          • Varningar
          • Begränsningar gällande användningsförhållandena (t.ex. endast för inomhusbruk eller utomhusbruk)
      4. Begränsningar i fråga om användning eller ibruktagande
      5. Restriktioner gällande utrymmen (t.ex. tillräcklig ventilation)
      6. Gasanordningen får endast installeras av en kompetent fackman.
      7. Lämpliga hjälpenergier (t.ex. driftspänning, frekvens och nominell effekt)
     
    Eget varumärke (Private label)

    Med Private Label-produkt avses en produkt som ett företag marknadsför under sitt eget namn eller varumärke, trots att produkten ursprungligen har tillverkats av ett annat företag. Ibland kallar ett sådant företag sig för "kontraktsgivare", men ur rättslig synvinkel är företaget en tillverkare. Eftersom företaget är tillverkare av en produkt, gäller tillverkarens samtliga skyldigheter för företaget. Företaget kan inte delegera ansvaret för produktens överensstämmelse utan måste känna till produktens egenskaper och tillverkningsprocessen, samt äga dokumentationen över produktens överensstämmelse.
    En importör eller distributör anses således vara tillverkare om


    • gasanordningen släpps ut på marknaden under eget namn eller varumärke
    • en gasanordning som redan finns på marknaden ändras på ett sådant sätt som kan påverka uppfyllandet av de krav som tillämpas.
     
    Produktens bristande överensstämmelse

    Alla ekonomiska aktörer, tillverkare, importörer och försäljare är för sin del ansvariga för gasanordningens överensstämmelse. Det krävs ingen förhandskontroll eller godkännande från tillsynsmyndigheterna för att släppa ut anordningarna på marknaden . Marknadstillsynsmyndigheten kan dock övervaka överensstämmelsen hos en produkt som släppts ut på marknaden till exempel genom att låta testa produkten eller begära EU-försäkran om överensstämmelse, teknisk dokumentation och annan information från företagen.


    Om ett företag misstänker att en gasanordning som det har släppt ut på marknaden eller sålt inte uppfyller kraven, ska företaget omedelbart vidta åtgärder för att få anordningen att överensstämma med kraven, dra tillbaka den från marknaden eller vid behov ordna ett returförfarande för den. Om produktens egenskaper utgör en risk för säkerhet, hälsa eller miljö ska företaget omedelbart underrätta myndigheterna i de medlemsstater där produkten har saluförts och informera dem i detalj om i synnerhet den bristande överensstämmelsen och de korrigerande åtgärder som vidtagits.