Aiheen kuvaus

  •  

    Merkinnät

    Olennaisten terveys- ja turvallisuusvaatimusten lisäksi asetus esittää vaatimuksia henkilönsuojaimen merkinnöille sekä käyttöohjeille.

    Kaikkiin henkilönsuojaimiin pitää aina liittää tietyt pakolliset tiedot. Nämä pakolliset tiedot ovat:

    • valmistajan ja/tai maahantuojan nimi, rekisteröity toiminimi tai rekisteröity tavaramerkki
    • valmistajan ja/tai mahantuojan postiosoite, jonka kautta yritykseen voi ottaa yhteyttä
    • suojaimen tyyppi-, erä- tai sarjanumero tai muu merkintä, jonka avulla suojain voidaan tunnistaa.

    Jos henkilönsuojaimen koko tai luonne ei salli yllä esitettyjen tietojen liittämistä henkilönsuojaimeen, vaadittu tieto voidaan antaa pakkauksessa tai henkilönsuojaimen mukana olevassa asiakirjassa.

    Suomessa myytävissä ja Suomeen markkinoitavissa tuotteissa merkinnät on oltava suomeksi ja ruotsiksi.

    CE-merkintä

    CE-merkintä on merkintä, jolla henkilönsuojaimen valmistaja tai valtuutettu edustaja vakuuttaa, että laite on kaikkien siihen sovellettavien vaatimusten mukainen. CE-merkinnällä varustettu tuote saa liikkua vapaasti EU:n alueella.

    CE-merkintä on kiinnitettävä henkilönsuojaimeen näkyvästi, helposti luettavasti ja pysyvästi. Jos tämä ei henkilönsuojaimen luonteen, esim. suojaimen koon tai muiden ominaisuuksien vuoksi ole mahdollista, niin CE-merkinnän voi kiinnittää tuotteen pakkaukseen ja mukana oleviin asiakirjoihin. CE-merkin vähimmäiskorkeus on 5 mm, eikä sen mittasuhteita saa muuttaa.

    Luokan III henkilönsuojaimiin on CE-merkinnän jälkeen merkittävä suojaimen tuotannon tasalaatuisuuden valvonnassa (moduuli C2 tai D) mukana olevan ilmoitetun laitoksen nelinumeroinen tunnusnumero.

    CE-merkinnän saa kiinnittää vain valmistaja tai valmistajan valtuuttama edustaja.

    Lisätietoa:

    CE-merkintä Tukesin verkkosivuilla

    Tuotekohtaiset merkinnät

    Merkintävaatimuksia voi tulla myös tuotekohtaisista standardeista, jos sellaisia on käytetty vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi. Standardeista voi tulla mm. vaatimuksia käyttää yhdenmukaistettuja terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä tunnistemerkkejä tai tunnuksia, joita kutsutaan piktogrammeiksi. Piktogrammien pitää olla helposti ymmärrettäviä, näkyviä ja luettavia sekä säilyttävä sellaisina koko henkilönsuojaimen ennakoitavan käyttöiän. Jos ne sisältävät tekstiä, pitää sen olla kuluttajien ja muiden loppukäyttäjien helposti ymmärtämällä sen jäsenvaltion määräämällä kielellä, jonka markkinoilla henkilönsuojaimet on asetettu saataville.

    Jos henkilönsuojaimen pieni koko estää tarpeellisen merkin tai sen osan kiinnittämisen, asiaa koskevat tiedot on mainittava pakkauksessa ja valmistajan ohjeissa.